Η όραση μας συνδέει με τα αντικείμενα, η Ακοή με τους ανθρώπους!!!

13 Φεβρουαρίου 201409:47

Πολλοί είναι οι συνάνθρωποι μας που διαπιστώνουν ξαφνικά ότι δεν ακούνε καλά από το ένα αυτί ή και από τα δύο.

Το γεγονός αυτό δε σημαίνει πάντα ότι έχει χαθεί για πάντα και αμετάκλητα η ακοή. Μπορεί απλά να χρειάζεται καθαρισμός από το λεγόμενο «κερί» ή κυψελίδα στην επιστημονική της ονοματολογία.

Ενδεχομένως να έχουν κάποια μορφή ωτίτιδας, που χρειάζεται θεραπεία ίσως και επέμβαση ή ακόμα η λύση του μπορεί απλά να είναι η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας νέας τεχνολογίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις βέβαια μπορεί και να υφίσταται κάποια ιδιαίτερα σοβαρή αιτία. Βέβαια η γνώμη του ειδικού ωτορινολαρυγγολόγου θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Ξεχωριστή κατηγορία στα προβλήματα βαρηκοΐας, πέρα από τις ωτίτιδες από φλεγμονώδη αιτιολογία ή το βύσμα,  αποτελεί η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα οπού το ακουστικό νεύρο έχει αδυνατίσει. Η τελευταία συναντιέται συχνά σε άτομα μεγάλης ηλικίας και συχνά αποκαλείται πρεσβυακουσία.

Στην περίπτωση της πρεσβυακουσιας λαμβάνει χώρα ο εκφυλισμός του ακουστικού νεύρου, που με την πάροδο των ετών επιδεινώνεται και μπορεί να είναι, αρχόμενη, μεσαίου ή μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα. Ο ηλικιωμένος δυσκολευτεί να επικοινωνήσει με τους γύρω τους, συχνά απομονώνεται και μπορεί να εκδηλώσει και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Φάρμακα γι αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν, ωστόσο ο ειδικός γιατρός μπορεί να συστήσει κάποια συσκευή υποβοήθησης της ακοής . Τέτοιες συσκευές είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας , που συνεχώς, τα τελευταία χρόνια, εξελίσσονται και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Η επίσκεψη σε γιατρό ΩΡΛ είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν διαπιστώνει απώλεια ακοής. Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος αντιληφθεί μειωμένη μονόπλευρη ή αμφίπλευρη ακοή, που δεν προϋπήρχε, πρέπει να αποταθεί σε ΩΡΛ γιατρό προκειμένου να εξεταστεί.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι σχεδιασμένα να κάνουν καλύτερη την ακουστική των ανθρώπων και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Κάθε ακουστικό επιλέγεται και ρυθμίζεται ξεχωριστά για κάθε άτομο ώστε να εξασφαλίσει την τέλεια εφαρμογή, και τον ιδανικό ήχο.

Ο απλούστερος τρόπος διάκρισης μεταξύ των διαφόρων τύπων ακουστικών βαρηκοΐας, είναι το σημείο όπου τοποθετούνται. Βασικά, τα ακουστικά βαρηκοΐας φοριούνται είτε μέσα στο αυτί είτε πίσω από το αυτί.

•    Το ΙΤΕ είναι συντομογραφία του «In the Ear» που σημαίνει «Μέσα στο Αυτί» (ενδωτιαια). Αυτά τα ακουστικά βαρηκοΐας κατασκευάζονται εξολοκλήρου για την εφαρμογή τους σε συγκεκριμένο χρήστη .

•    Το ΒΤΕ είναι συντομογραφία του «And the Ear» και σημαίνει πίσω από το αυτί.
akoustiko1
Εικόνα 1 Ακουστικό ΒΤΕ της εταιρίας Starkey

Τα ακουστικά βαρηκοΐας ΙΤΕ, χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μέσης ή βαριάς απώλειας της ακοής. Αυτά τοποθετούνται μέσα στο αυτί και εφαρμόζουν σε κάθε συγκεκριμένο άτομο, με βάση το αποτύπωμα του αυτιού του. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούνται τα CIC (Completely In Canal) που τοποθετείται εντελώς μέσα στον ακουστικό πόρο.
akoizotos2

Τα ακουστικά βοηθήματα τύπου ΒΤΕ τοποθετούνται πίσω από το αυτί και συνδέονται με ειδικής παραγγελίας εκμαγεία.

Τα ΒΤΕ χρησιμοποιούνται σε όλους τους τύπους απώλειας ακοής, από τη μέση ως τη βαριά. Παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, από τα μικροσκοπικά BTE ως τα ισχυρά Super Power. Πολλά διαθέτουν μικροφωνικά συστήματα πολλαπλής κατεύθυνσης για καλύτερη κατανόηση της ομιλίας σε συνθήκες θορύβου.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας ανοικτής εφαρμογής πλεονεκτούν ως προς την ποιότητα του ήχου και την άνεση. Τα ακουστικά αυτού του τύπου είναι πιο άνετα και αερίζονται, αποφεύγοντας έτσι τη συγκέντρωση υγρασίας στο αφτί.

Τα ακουστικά του τύπου BTE μπορεί να είναι ανοικτά ή κλειστά. Ο όρος κλειστά σημαίνει ότι το εκμαγείο κλείνει σχεδόν εντελώς το έξω ους και τον ακουστικό πόρο..

Τα ανοικτά συστήματα τύπου RIC μοιάζουν πολύ με τα συστήματα ανοιχτής εφαρμογής. Όμως, αντίθετα προς τα περισσότερα συμβατικά ακουστικά τύπου «Πίσω από το αφτί», εδώ το μεγάφωνο είναι τοποθετημένο μέσα στον ακουστικό πόρο και λέγεται «Receiver in the Canal» (RIC) δηλαδή «Δέκτης εντός του ακουστικού πόρου». Εφόσον ο δέκτης δεν βρίσκεται πια μέσα στη μονάδα ΒΤΕ, αλλά εντός του ακουστικού πόρου, -και συνδέεται με το ΒΤΕ μέσω ενός λεπτού σωλήνα- ο τύπος ΒΤΕ είναι ιδιαίτερα μικρός, ελαφρύς και διακριτικός.

Τέλος υπάρχουν και τα ακουστικά πτερυγίου και συγκεκριμένα στην αύλακα της έλικας του αυτιού. Αποτελεί ανεξάρτητο είδος που δεν υπάγεται ούτε στα ΙΤΕ ούτε στα ΒΤΕ. Τα ακουστικά αυτά αγκαλιάζουν το πτερύγιο του εξωτερικού αυτιού, συνδυάζοντας έτσι αρκετά πλεονεκτήματα: γίνεται αποτελεσματική χρήση του φυσικού σχήματος του πτερυγίου, ο ίδιος ο ακουστικός πόρος μένει ανοικτός, και τίποτε δεν βρίσκεται πίσω από το αυτί για να το ενοχλεί, όπως τα μπράτσα των γυαλιών μας.

Φαίνεται λοιπόν πως η βαρηκοΐα δεν αποτελεί τροχοπέδη στη ζωή των ηλικιωμένων αλλά μπορεί να βρει τη λύση της με σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας

Ναλμπαντης Δημητριος
Μηχανικος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας , ΜΒΑ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr