Διαγραφή χρεών!!Πού και σε ποιους και από ποιον;

15 Μαΐου 202421:34
 
Στον real fm στον Τέρενς Κουίκ και στην Ερη Πανάγου η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα ανέφερε:

Το Άρνεμ στην Ολλανδία είναι μια πόλη 170.000 κατοίκων και ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος διαγραφής χρεών σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα και χωρίς καμιά απολύτως προϋπόθεση.

Ο στόχος πίσω από αυτήν την πρωτοφανή απόφαση είναι ότι τα κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, η ενδοοικογενειακή βία, η εγκληματικότητα κα ,μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα από τα νοικοκυριά όταν δεν θα έχουν το βάρος των χρεών.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει δύο χρόνια και στη συνέχεια θα γίνουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα του.

Ο Δήμαρχος του Άρνεμ είναι ο Αχμέτ Μαρκούς, μαροκινής καταγωγής. Το 1979 ο 10χρονος τότε Αχμέτ ήρθε στην Ολλανδία με την υπόλοιπη οικογένειά του για να ζήσουν με τον πατέρα τους με τον πατέρα τους, που είχε φύγει για να δουλέψει.

«Τα χρέη οδηγούν σε ακόμη περισσότερα χρέη» εξήγησε ο Μαρκ Λάουρικς, δημοτικός σύμβουλος του Άρνεμ, υπεύθυνος για την εξασφάλιση των μέσων διαβίωσης.

Είναι επομένως καιρός για μια ριζοσπαστική προσέγγιση, η οποία θα ήταν παράλληλα πολύ πιο ευνοϊκή και οικονομικά πιο χαμηλή. Τα χρέη συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζονται με 17 δις ευρώ, κοστίζουν δηλαδή δυσανάλογα πολύ».
 
Κοινωνική στέγη
Η στεγαστική κρίση είναι επίσης μεγάλη στο Άρνεμ, αλλά η δημοτική αρχή δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να είναι καλύτερα. Για παράδειγμα, ο δήμος επέλεξε να απαιτεί 60% έως 100% κοινωνικό μίσθωμα σε όλα τα νέα κατασκευαστικά έργα σε γειτονιές με λίγα κοινωνικά ενοικιαζόμενα ακίνητα. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούν βασικά επαγγέλματα, όπως δάσκαλοι και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, να βρουν οικονομικά προσιτή στέγαση.
Το Άρνεμ δείχνει πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε ως κοινωνία..
 
 Το 2020 το Άμστερνταμ ανέλαβε τα χρέη νέων πολιτών για να τα αποπληρώσουν στην πόλη και όχι στους δανειστές τους. Οι νέοι μπορούσαν να διαγράψουν ένα μέρος των χρεών τους, αν έπαιρναν μέρος σε εκπαίδευση ή κατάρτιση. Οι δημοτικές αρχές της χώρας προσπαθούν για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής των δημοτών.

Αρθρογράφος