Τι σχεδιάζει η TDBB στην Θράκη;

11 Μαΐου 202411:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ερωτηματικά προκάλεσε στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή η επίσκεψη του κ. Uğur İbrahim Altay στην Θράκη ΄(Ξάνθη και Κομοτηνή) ο οποίος τυγχάνει Δήμαρχος του Δήμου Ικονίου αλλά είναι και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων του Τουρκικού Κόσμου,TDBB.

Ο κ. Uğur İbrahim Altay πραγματοποίησε επαφές με το σύνολο των παρακρατικών δομών που ελέγχονται από την παρακρατική σέκτα του παραερντογανικού καθεστώτος και συντονίζονται από τον Γενικό Πρόξενο Τουρκίας κ. Αϊκούτ Ουνάλ.

Ιδιαίτερος σταθμός του κ. Uğur İbrahim Altay οι παραθρησκευτικές παρακρατικές δομές των Ψευδομουφτειών Ξάνθης και Κομοτηνής.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Uğur İbrahim Altay , επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι δεν πραγματοποίησε εθιμοτυπική ή ιδιωτική επίσκεψη αλλά βρισκόταν σε διατεταγμένη απόστολή ως Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων του Τουρκικού Κόσμου,TDBB. Δήλωσε χαρακτηριστικά;

“Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τη συζήτηση, την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας με τους συμπολίτες μας.
Ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Τουρκικού Κόσμου, πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις με τους συμπολίτες μας που ζουν στην Ελλάδα. Μετέφερα τους χαιρετισμούς της χώρας μας, και μεταφέρω τους χαιρετισμούς των αδελφών μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Aykut Ünal, τον Γενικό Πρόξενο του Gümülcine, την Πρόεδρο του DEB Çiğdem Asafoğlu, τον Πρόεδρο της ΤΕΝΚ Sedat Hasan, τον Μουφτή της Κομοτηνής Ibrahim Serif, τον Μουφτή Ξάνθης Mustafa Trampa, τον βουλευτή ΞάνθηςHuseyin Zeybek, την ΤΕΞ, και το Τζαμί Çınar.”

Χωρίς να επεκταθούμε σε διατύπωση σεναρίων, είναι -προφανώς- κατανοητό ότι η δραστηριότητα των Τούρκων επισήμων εντάσσεται σε ένα πολυπλόκαμο σχέδιο αναπτυξιακής και εναλλακτικής διπλωματίας που λειτουργεί επικουρικά προς τους επίσημους διπλωματικους χειρισμούς προετοιμάζοντας σε πολλές περιπτώσεις το έδαφος ή ενισχύοντας τα υπάρχοντα τουρκικά ερείσματα σε περιοχές κρίσιμες για τις τουρκικές επιδιώξεις. Έχουμε τονίσει και σε άλλα κείμενά μας ότι αυτή η μορφή διπλωματίας χρησιμεύει για εκεί που δεν φθάνει η επίσημη διπλωματία κι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τις διεθνείς σχέσεις της γείτονος.

Σε αυτό το σχέδιο μεγάλη σημασία έχει και η οργάνωση της Ένωσης Δήμων του Τουρκικού Κόσμου,TDBB στην οποία εκπροσωπούνται τοπικές κυβερνήσεις από 30 χώρες με τουλάχιστον 1.179 δήμους μέλη και διεξάγει μια ποικιλία προγραμμάτων και έργων για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ τοπικών κυβερνήσεων σε φιλικές χώρες στη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία 10 Ιουνίου 2022 6ο Συνέδριο της Ένωσης Δήμων Τουρκικού Κόσμου

Η συγκεκριμένη δομή μαζί με την ΤΙΚΑ και την ΥΤΒ εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της παραάλληλης τουρκικής διπλωματίας μέσω κρατικών οργανώσεων που  είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή πολιτικών αναπτυξιακής διπλωματίας.

Δεν γνωρίζουμε εάν για την παραπάνω επίσκεψη είχαν ενημερωθεί το ΥΠΕΞ ή η ΚΕΔΕ.

Αρθρογράφος