Ο Τουρισμός στη Γη των Κικόνων και του Κύκλωπα

28 Ιουνίου 202107:10

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το χθεσινό τραγικό συμβάν με τον πνιγμό του εξάχρονου αγοριού στην παραλία του Ιμέρου έγινε ακόμη πιο οδυνηρό λόγω της απουσίας κάποιου μηχανισμού εκτάκτου ανάγκης στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Μπορεί ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος να πραγματοποιεί σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη και τον κ. Χάρη Θεοχάρη ή τον Ιλχάν Αχμέτ όπου αναλύονται οι προοπτικές αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προσβασιμότητας στις παραλίες και καταδυτικού τουρισμού με πεδίο υλοποίησης την περιοχή της Μαρώνειας και να συμμετέχει σε στρογγυλά τραπέζια του φόρουμ των Δελφών για τις προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά ο Δήμος του απώλεσε και την μία και μοναδική Γαλάζια Σημαία που είχε!!! (κι αυτή οφειλόταν σε ιδιωτική πρωτοβουλία ξενοδοχειακής επιχείρησης). Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε και στα πρόστιμα που πληρώνει ο Δήμος (ύψους 40.000 ευρώ) ήδη από από την προηγούμενη τουριστική περίοδο για την μην απουσία ναυαγοσώστη.

Την ίδια στιγμή οι Μαχητές της Νυμφαίας και οι Avengers της Ροδόπης φαίνεται ότι δεν έχουν καμία στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής , ούτε καν για την διαχείριση σε επίπεδο καθημερινότητας.

Το καλοκαίρι του 2021 βρίσκει την Ροδόπη απροετοίμαστη και ειδικά τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών να υποδεχθεί επισκέπτες στο παραλιακό μέτωπο προσφέροντας στοιχειώδεις διευκολύνσεις με δεδομένες τις ελλείψεις υποδομών παραθερισμού και αναψυχής, και τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη των όποιων υπαρχόντων. Ένα σημαντικό ζητούμενο είναι η υγειονομική θωράκιση της παραλιακής ζώνης του Δήμου, με σκοπό τον υγειονομικά ασφαλή τουρισμό στην περιοχή και την ενίσχυση των τοπικών υγειονομικών δομών και παροχών, θέμα συζήτησης του Δημάρχου με την κ. Ειρήνη Χατζοπούλου, Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, χωρίς ακόμη να έχουμε ορατά αποτελέσματα.

Να επισημανθεί και η υποστελέχωση των υπηρεσιών των ΣΑ στην περιοχή με επιτακτική την ανάγκη της αναβάθμισης του Λιμενικού Φυλακίου Μαρωνείας (όπως και του Φαναρίου) προκειμένου να αντιμετωπισθούν ζητήματα που προκύπτουν απο την αναπτυσσόμενη τουριστική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή.

Για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των εισερχομένων επισκεπτών στην περιοχή επιβάλλεται η ύπαρξη κάποιου μηχανισμού εποπτείας, επιτήρησης κι ενημέρωσης ειδικά σε περιοχές που είναι έρημες ή παραλίες μη αδειοδοτημένες ή απομακρυσμένες από τους οικισμούς του Δήμου , ώστε να παρέχεται και η απαραίτητη συνδρομή σε λουομένους και ευκαιριακούς παραθεριστές.

Μία “τουριστική περίπολος” θα ήταν μία λύση για όσους ενδεχομένως προσελκύονται και απο τις δράσεις τουριστικής εξωστρέφειας του Δήμου μέσω INTERREG για την αύξηση της τουριστικής ροής μέσω της τουριστικής προώθησης και προβολής, αλλά και την ταυτόχρονη δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη και προσφορά νέων τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή του Δήμου.

Μπορεί η τρέχουσα τουριστική περίοδος να έχει πολλά προβλήματα αλλά αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη κι εφαρμογή νέων ιδεών και λύσεων αρκεί ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών να επικοινωνήσει και να διαβουλευθεί με τους “ήρωες-επιχειρηματίες” του τουρισμού στην περιοχή που επιμένουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος…

Εν κατακλείδι, στην Μαρώνεια θα έρχονται μόνον οι απόγονοι του Οδυσσέα για να αντιμετωπίσουν τους ντόπιους Κύκλωπες και Κίκονες….

Υ.Γ.: Παραμένει ασυγχώρητη η απουσία επίσημης ενημέρωσης για το τραγικό συμβάν στον Ίμερο, ενώ δεν γνωρίζουμε εάν παρευρέθη στη διάρκεια των ερευνών ο Δήμαρχος ή κάποιος συνεργάτης του ή οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι πολιτικής προστασίας ή τουρισμού…
Υ.Γ.2:βλ. και Ποιά είναι τα “άγρια ζώα” της Μαρώνειας;

Αρθρογράφος