Τυνησία: Xώρα χρωμάτων, γεύσεων, οάσεων

11 Φεβρουαρίου 201407:00

Αποστολή: Γιώργος Πρωτόπαπας

Η Τυνησία είναι μια χώρα βγαλμένη μέσα από τις «χίλιες και μια νύχτες», ένα σταυροδρόμι πολιτισμών καθώς ξυπνάει τις αισθήσεις και σε μεταφέρει σε ένα ονειρικό κόσμο μνημείων, σύγχρονων αξιοθέατων αλλά και γεύσεων.  Η Τυνησία αποτελεί έναν πολύ ασφαλή τουριστικό προορισμό, για όλη την οικογένεια και για όσους επιθυμούν να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία.

Μόλις προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Τύνιδας μια πολυπολιτισμική αφρικάνικη κοινωνία έκανε την εμφάνιση της, άνδρες με κελεμπίες διαφορετικών χρωμάτων, γυναίκες με μαντήλες πήγαιναν πέρα – δώθε. Αμέσως κατευθυνθήκαμε προς το πρώτο σταθμό του οδοιπορικού μας  στην Τυνησία.

Τη διάσημη Καρχηδόνα του μεγάλου στρατηλάτη Αννίβα, η  φήμη του οποίου οφείλεται στα επιτεύγματά του κατά το Β’ Καρχηδονιακό Πόλεμο  καθώς και στην πορεία του από την Ισπανία μέσω των Πυρηναίων και των Άλπεων με κατεύθυνση τη βόρεια Ιταλία. Η αρχαία Καρχηδόνα είναι ένα μικρός πλέον χώρος, ένα μνημείο φόρος τιμής στο μεγαλείο της εποχής του Αννίβα. Όμως υπάρχει και η «Ρωμαϊκή Καρχηδόνα» των περίφημων Λουτρών του Αντωνίνου και του Αρχαιολογικού Πάρκου, που βρίσκονται ανάμεσα στη Λεωφόρο Μπουργίκτα και τη θάλασσα. Τα Λουτρά του Αντωνίνου κατασκευαστήκαν μεταξύ 146 – 162 π.χ., ήταν τα μεγαλύτερα εκτός της εδαφικής επικράτειας της Ρώμης και από το 1976 έχουν χαρακτηριστεί διεθνές μνημείο της UNESCO.

H Τύνιδα έχει το στυλ μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, καθώς η κεντρική λεωφόρο θυμίζει λίγο από Παρίσι και η αρχιτεκτονική της πόλης είναι επηρεασμένη   από την περίοδο της γαλλικής κυριαρχίας. Το μάτι μου αμέσως έπεσε πάνω στον ορθόδοξο μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Τύνιδας και καθώς περπατούσα είδα μια αντιπαράθεση εποχών και τρόπων ζωής που δεν χαρακτηρίζει μόνο την πρωτεύουσα Τύνιδα αλλά και όπως αντιλήφθηκα στη συνέχεια και όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις. Την ίδια στιγμή βλέπεις σύγχρονα αυτοκίνητα πλάι σε φορτηγά παλαιάς τεχνολογίας διακοσμημένα με περίτεχνα κάγκελα, ιταλική μόδα δίπλα σε παραδοσιακά φέσια και μαντήλια, μαγαζιά προϊόντων λαϊκής τέχνης και κινητής τηλεφωνίας. Πλήθη ανδρών και γυναικών τρέχουν στις πόλεις όλη τη μέρα, προσπαθώντας να περάσουν μέσα από τις αγορές.

To παραδοσιακό χωριό Σίντι Μπου Σαίντ αποτελεί μια «νησιώτικη όαση» για τους κατοίκους της Τύνιδας και για τους τουρίστες.  Κυριαρχεί ο συνδυασμός  μπλε και άσπρου χρώματος που θυμίζει έντονα μια «νησιώτικη χώρα», με τα τουριστικά μαγαζιά  και τα στενά σοκάκια του. Οι ανηφόρες και οι κατηφόρες δοκιμάζουν τις αντοχές μας  και έρχεται η ώρα της ξεκούρασης σε ένα πανέμορφο παραδοσιακό καφενείο με θέα τη θάλασσα για να δοκιμάσουμε  μαύρο αραβικό καφέ και τσάι με δυόσμο και κουκουνάρι.

Όμως μας περιμένει και η  Μεδίνα, ο κόσμος του ανατολίτικου παζαριού και έτσι χωρίς να το καταλάβω βρίσκομαι σε σκληρές  διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους που πουλάν τα πάντα, από ρούχα, και δερμάτινα μέχρι αναμνηστικά και μικροαντικείμενα. Η Μεδίνα της Τύνιδας είναι η μεγαλύτερη της χώρας και καθώς εξερευνάς τους λαβύρινθους της, βλέπεις μεγάλα σκεπαστά παζάρια, τεμένη διακοσμημένα με πράσινα κεραμίδια και ρόδινα μάρμαρα και παλιά χαμάμ. Οι αισθήσεις κορυφώνονται, ακούς τους ψιθύρους  των ανθρώπων και μυρίζεις έντονα τις οσμές από τα μπαχαρικά, τα κεμπάπ και τα τυνησιακά γλυκά.

Η τυνησιακή κουζίνα, η αποκαλούμενη και «κουζίνα του ήλιου» έχει τώρα της σειρά της. Στο εστιατόριο «Dar Belhadj», έναν πρώην αραβικό αρχοντικό, που βρίσκεται στο κέντρο της παλαιάς πόλης, καταβροχθίζουμε πλούσιες γεύσεις που περιλαμβάνουν, κάθε λογής μπαχαρικά, ελαιόλαδο, ντομάτα, πιπεριές, αρνί και  θαλασσινά. Το εθνικό πιάτο της Τυνησίας είναι το κουσκούς που τρώγεται με πολλές παραλλαγές (ψάρια, αρνί, κοτόπουλο, λαχανικά). Φυσικά τα ορεκτικά και τα πιάτα συνοδεύονται από μια λίστα τοπικών ποιοτικών κρασιών και ύστερα έρχεται το επιδόρπιο, τα παραδοσιακά γλυκά (χαλβάς σιμιγδαλένιος με χουρμάδες, μπακλαβάς με στρώσεις αμυγδάλου, αμυγδαλωτά με ανθόνερο και άλλα).

Αφήνουμε την Τύνιδα και ξεκινάμε για την περιπέτεια της καυτής ερήμου. Το μαγικό φως, ο δυνατός αέρας, οι απέραντες εκτάσεις και η καθαρή γύμνια των ερημικών τοπίων απλώνεται μπροστά μας.  Η Τυνησία του Νότου προσφέρει μια  αξέχαστη επαφή με ένα διαφορετικό κόσμο, της γεωλογικής ποικιλομορφίας: βραχώδες υπέδαφος, έρημος με αλάτι και απαλούς αμμόλοφους και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας: από τους Βέρβερους κατοίκους των ορεινών οάσεων του Ατλάντα, τους Τρωγλοδύτες κατοίκους της Ματμάτα και τους νομάδες κατοίκους των πεδιάδων της ερήμου.

Η Όαση της Τοζερ είναι μια πόλη στην καρδιά της Σαχάρας και μαζί με τη Νέφτα είναι οι δυο μεγάλες πόλεις στην περιοχή Ζερίντ που το όνομα της σημαίνει «η χώρα του φοίνικα». Η επίσκεψη στις παλιές γειτονιές των πόλεων αυτών είναι μαγεία: στενά σοκάκια, ψηλοί τοίχοι και θολωτά περάσματα, σχηματίζουν ένα λαβύρινθο σκιάς και φωτός.  Η Τοζέρ είναι μια τυπική αραβική πόλη που εκτός από τα πολυτελή ξενοδοχεία έχει τα παραδοσιακά μονώροφα σπίτια, πρόχειρα χτισμένα από τούβλα φτιαγμένα από άργιλο και άμμο.  Η απόδραση στην έρημο και στις ορεινές Οάσεις του Άτλαντα γίνεται με Jeep 4×4 που οι οδηγοί τους είναι εκπαιδευμένοι και μπορούν να προσανατολίζονται μέσα στην αχανή έρημο.

Διασχίζουμε τις απέραντες εκτάσεις της ερήμου και φτάνουμε στον «Πλανήτη Tatoοine» του Πόλεμου των Άστρων που έστησε ο Τζόρτζ Λούκας για τις ανάγκες της ταινίας και διατηρείται ως τουριστικό αξιοθέατο.

Το παλιό χωριό είναι εγκαταλειμμένο, απλώνεται κατά μήκος του φοινικώνα, περιτριγυρισμένο από υπέροχους καταρράκτες. Με τα 4Χ4 μπαίνουμε ακόμα πολύ πιο βαθιά στην έρημο και επισκεπτόμαστε ένα κάμπινγκ, ένα αντίγραφο ενός παραδοσιακού χωριού Βεδουίνων, με τέντες και σκηνές. Το ψητό αρνί και οι λιχουδιές μαζί με το παγωμένο κρασί είναι μια καλή «τονωτική  ένεση». Η περιπέτεια συνεχίζεται και στο γυρισμό πέφτουμε σε  αμμοθύελλα, που σταδιακά γίνεται όλο και πιο δυνατότερη. Η έρημο τυλίγεται από άμμος και η ορατότητα περιορίζεται, η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη και γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν το ένα από τα 4×4 κολλάει στην άμμο και βγαίνουμε έξω τυλιγμένοι με τα παραδοσιακά μαντήλια για να το επαναφέρουμε.

Την επόμενη  μέρα διασχίσαμε για λίγη ώρα την έρημο πάνω σε  καμήλες μπαίνοντας από την αποκαλούμενη «Πύλη της Ερήμου» της Όασης Ντουζ.  Ημασταν ντυμένοι  με παραδοσιακές κελεμπίες και σαρίκια, όπως οι Βεδουίνοι, για να προστατευτούμε από τον καυτό ήλιο.

Η Τυνήσια εκτός από τις οάσεις διαθέτει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που αποδεικνύουν την πολυπολιτισμικοτητά της  κατά τη διάρκεια  των αιώνων. Το περίφημο Μουσείο του Μπαρντό φιλοξενεί την πιο εντυπωσιακή συλλογή ρωμαϊκών ψηφιδωτών του κόσμου. Μπορείς να δει ακόμα  τζαμιά, βυζαντινές παραστάσεις και ακόμα και ψηφιδωτά με θέμα την ελληνική μυθολογία ( η νήσος Τζέρμπα εκτιμάται  ότι είναι το νησί των λωτοφάγων της Οδύσσειας και ο λωτός ότι είναι οι χουρμάδες). Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο της  Ελ Τζεμ αποτελεί με τη σειρά του ένα από τα πιο φημισμένα μνημεία της  χώρα . Ένα κολοσσιαίο που κατασκευάστηκε το 230 μ.χ, από λευκή πέτρα, θεωρείται στο είδος του το τρίτο μεγαλύτερο στο ρωμαϊκό κόσμο και ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα. Περπατώ στις κερκίδες, κατεβαίνω στους υπόγειους διαδρόμους και βγαίνω στην αρένα. Το μυαλό μου αφήνεται και ταξιδεύω στον κόσμο των μονομάχων και του όχλου που ζητωκραύγαζε πωρωμένος από τις αιματηρές μονομαχίες και τα λιοντάρια.

Η περιήγηση συνεχίζεται στο Σους και Μοναστίρ, που είναι ιστορικές πόλεις και παραθαλάσσια θέρετρα.  Το Μοναστίρ απλώνεται κάτω από την προστασία του φρουρίου Ριμπάτ  που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Τυνησίας και στο οποίο έχει γυριστεί μέρος της πασίγνωστης ταινίας «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Η Μεδίνα του Μοναστίρ, το λιμάνι του,  η μαρίνα με τα χωριά και τα οπωροφόρα δέντρα δημιουργούν μια πολύ ελκυστική εικόνα για τον καθένα.  Η Σους από την πλευρά της είναι μια πολύβουη κωμόπολη, έχει μια Μεδίνα γεμάτη αρχοντιά, περικυκλωμένη από ψηλά προτειχίσματα και πολεμίστρες που θυμίζουν το μεσαιωνικό παρελθόν της.

Ένα σημαντικό πόλο έλξης των τουριστών αποτελεί και η Χαμμαμέτ που σε προσκαλεί να περπατήσεις στα άσπρα σοκάκια και στις κυματοχτυπημένες προβλήτες της από όπου οι ψαράδες βγαίνουν στην ανοιχτή θάλασσα.

Προχωρώντας φτάνουμε και στο σύγχρονο Γιασμίν Χαμμαμέτ ένα πολυτελές θέρετρο με μεγάλα υπερπολυτελή ξενοδοχεία με μια μαρίνα και μια Μεδίνα Disneyland (Charthage Land), μια παραδοσιακή πόλη που ανοικοδομήθηκε εξολοκλήρου για να εξυπηρετήσει τις δραστηριότητες των τουριστών.

Τα εντυπωσιακά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που συνδυάζουν το αραβικό παραδοσιακό στυλ με το σύγχρονο σου προκαλούν δέος και στη συνέχεια απολαμβάνεις την πολυτέλεια κατά τη διάρκεια της διαμονής καθώς διαθέτουν τα πάντα, από κέντρα spa μέχρι και ντισκοτέκ.
tunisia3 tunisia2

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr