putin-isxuros

Τι μπορεί να πυροδοτήσει η κατάρριψη του Μπόινγκ στην Ουκρανία- Τι λένε οι αναλυτές – Με απώλειες συνεχίζουν οι αγορές

18 Ιουλίου 201418:37

Η αδιαλλαξία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σχέση με την Ουκρανία, τον έχει μετατρέψει σε διεθνή παρία στους ώμους του οποίου πέφτει η ευθύνη  για τη νέα αεροπορική τραγωδία στην ανατολική Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η κατάρριψη του αεροσκάφους έρχεται λίγες ώρες μετά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας με στόχο τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και τις τράπεζες. Αυτή την εβδομάδα, στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προμηθεύει με βαρύ οπλισμό τους αυτονομιστές. Την ίδια ώρα, η πολύνεκρη τραγωδία σε συνδυασμό με την κρίση στη Μέση Ανατολή προκάλεσε χθες διόρθωση στις αγορές με σημαντική πτώση στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, ενώ και σήμερα με πτώση άνω του 1% έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο. Νέες απώλειες, αλλά μικρότερες, σήμερα στην  Ευρώπη  με πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο που φέρνει υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.160 μονάδων.

“Εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι το έκαναν οι αντάρτες και ότι ο οπλισμός τους προέρχεται από τη Ρωσία, θα ασκηθεί πολύ έντονη πίεση στον Πούτιν, προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση”, αναφέρει η Masha Lipman,αναλύτρια του  Carnegie Moscow Center. “(Η τραγωδία) θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος  – και όχι μόνον η Δύση –  τη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς και τον ρόλο της Ρωσίας”.

Ο Πούτιν, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει στα επίπεδα του Μαρτίου, όταν και προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας, αρνείται ότι προμηθεύει όπλα και εθελοντές και υποστηρίζει ότι προσπαθεί να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ έδωσε χθες τα συλληπητήριά του για τους νεκρούς. Μέχρι τώρα, τηρούσε άκαμπτη στάση απέναντι στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, όμως αν αποδειχθεί ότι η Ρωσία έχει σχέση με την κατάρριψη τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά.

Εγλωβισμένος σε μια διαμάχη με ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο Πούτιν μπορεί να αναγκαστεί να χαλιναγωγήσει τους αντάρτες αν συνειδητοποιήσει ότι εξελίσσονται σε “ανεξέλεγκτη δύναμη”, αναφέρει η Angela Stent, διευθύντρια του Κέντρου ευρασιατικών, ρωσικών και ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών  στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο Πούτιν κατηγόρησε  ανοιχτά στο οικονομικό του επιτελείο την ουκρανική κυβέρνηση για την τραγωδία, λέγοντας ότι αν δεν γινόταν πόλεμος, η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί και σημείωσε ότι έχει ζητήσει από τις στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες να κάνουν “έρευνα για το έγκλημα αυτό”.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Interfax ότι το αεροπλάνο το κατέρριψε ουκρανικός πύραυλος, νομίζοντας ότι πρόκειται για το αεροσκάφος του Πούτιν.

“Θα ήταν μια καλή αφορμή για τον Πούτιν να επανεξετάσει συνολικά τη στρατηγική του για την Ουκρανία. Είναι δύσκολο όμως να φανταστούμε ότι θα υποχωρήσει”, ανέφερε μέσω twitter, ο Ian Bremmer, πρόεδρος του think tank, Eurasia Group στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον Bremmer , η κατάρριψη του αεροσκάφους μπορεί να ωθήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο να κλιμακώσει τη στρατιωτική του δράση ενάντια στους αντάρτες, προκαλώντας ενδεχομένως την εμπλοκή της Ρωσίας. “Δε  νομίζω ότι ο Πούτιν θα αφήσει έτσι απλά τον Ποροσένκο να απομακρύνει τους αυτονομιστές”, ανέφερε ο ίδιος στο Bloomberg.

Οι Ουκρανοί αντάρτες στα ανατολικά της χώρας δεν είναι εντελώς κάτω από τον ρωσικό έλεγχο, λέει ο Sam Charap, ανώτερο στέλεχος στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μρελτών για τη Ρωσία και την Ευρασία. Είναι “σαν Ρώσοι Ταλιμπάν, οι άνθρωποι στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ είναι σαν ένας μοχλός πίεσης για να τρομοκρατηθούν οι γείτονες”.

Η συντριβή του αεροσκάφους θα μπορούσε να προκαλέσει την τακτική απόσυρση των Ρώσων, λέει. “Δεν νομίζω ότι θα τα παρατήσουν εντελώς, αλλά ότι θα τραβήξουν τα λουριά σε κάποιους τρελούς που έχουν ξεφύγει και θα επιβάλουν περισσότερη πειθαρχία”, αναφέρει ο Charap.

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ύψος 33.000 ποδών (10 χλμ) και το πιθανότερο είναι ότι χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο Μπουκ, κάτι που προϋποθέτει μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα, σύμφωνα με τον Mikhail Khodarenok, διευθυντή σύνταξης του Defense Industrial Courier.

“Αμφιβάλω ότι ο ουκρανικός στρατός διαθέτει άνδρες ικανούς να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα, ενώ οι αντάρτες έχουν”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ο Sergei Markov, πολιτικός αναλυτής που παίρνει μέρος στις διαβουλεύσεις στο Κρεμλίνο αναφέρει ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους είναι πιθανότατα  μια τυχαία ή ακόμα και σκόπιμη ενέργεια των ουκρανικών αρχών με στόχο να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Ρωσία, αναγκάζοντάς την να υποχωρήσει, κάτι, πάντως, που, σύμφωνα με τον Markov, δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

“Ο Πούτιν θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Τι άλλο μπορεί να κάνει; Να στείλει στρατό; Να σταματήσει την αποστολή κάθε βοήθειας για τους αντι-φασίστες αντάρτες; Όλοι ξέρουμε ότι το Κίεβο το κυβερνά μια παρέα από οπλισμένους εγκληματίες”, λέει ο ίδιος.

Από την πλευρά της η αναλύτρια του  Carnegie Moscow Center, Masha Lipman,  τονίζει πως η αεροπορική τραγωδία υπογραμμίζει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και το ρόλο της Ρωσίας σε αυτή . “Εχουμε να κάνουμε με ένα τσούρμο κουρελοφόρων ατάκτων εξοπλισμένων με όπλα υψηλής ακριβείας που βάλλουν εναντίον οτιδήποτε κινείται”, λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: newmoney.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr