Συνελήφθη στο Λονδίνο το ζεύγος Γριβέα- Βάτσικα

22 Ιανουαρίου 201416:30

Άνδρες της Scotland Yard συνέλαβαν το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, ο 50χρονος Κυριάκος Γριβέας και η 54χρονη σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, κατά πληροφορίες παρουσιάστηκαν οικειοθελώς στην Scotland Yard, δήλωσαν την ταυτότητα τους και στη συνέχεια συνελήφθησαν αφού ενεργοποιήθηκαν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα.

Το προφίλ του ζεύγους Γριβέα

Εκείνα τα Χριστούγεννα του 2009, τα περίλαμπρα αναμμένα φώτα στα παράθυρα των δύο καλαίσθητα ανασκευασμένων κτιρίων του 19ου αιώνα στο Μεγάλο Πάπιγκο φώτιζαν το σκοτάδι αδιαφορώντας με τον τρόπο τους αν η ώρα είχε ξεπεράσει προ πολλού τα μεσάνυχτα. Μέσα από τους χοντρούς πέτρινους τοίχους, σε ένα περιβάλλον που στολιζόταν καλόγουστα από έπιπλα αντίκες, ξυλόγλυπτες ροζέτες στα ταβάνια και ξύλινα πατώματα στρωμένα με σπάνια χαλιά, η αρχικά χαμηλόφωνη κουβέντα της παρέας φούντωνε λες και ήθελε να συντονιστεί με το σούσουρο του παγωμένου ανέμου στις πλαγιές της Γκαμήλας και το στροβίλισμα των ξύλων στο αναμμένο τζάκι.

Σε αυτό το ντεκόρ που ανακάτευε γοητευτικά παράδοση και κοσμοπολιτισμό, με εξίσου σύνθετα χαρακτηριστικά ο γαλαντόμος αλλά και φιλόξενος οικοδεσπότης του «Country Club» Κυριάκος Γριβέας έδινε ευχάριστα το προσωπικό του σόου. Μιλούσε ακατάπαυστα σαν νεοπροσύλητος περιβαλλοντολόγος για το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη μείωση των ρύπων, την αιολική αξιοποίηση, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, την ενεργειακή εκμετάλλευση απορριμμάτων, την αειφόρο ανάπτυξη και κάθε μορφής πράσινη ενέργεια. Η επιδοκιμασία των φιλοξενουμένων του ήταν τόσο πρόσχαρη που έκρυβε ενστάσεις και αβεβαιότητα. «Μα τι έπαθε τώρα ένας επιτυχημένος και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και από τον κλάδο της υγείας μεταπήδησε στην Οικολογία;», αναρωτιούνταν με απορία. Μερικοί εντόπιζαν το συγκεκριμένο ενδιαφέρον του στη μαεστρική ενορχήστρωση για την αξιοποίηση μιας ακόμα προσοδοφόρας ευκαιρίας. Αλλοι το απέδιδαν στον μεγαλοϊδεατισμό και άλλοι στον μικροτυχοδιωκτισμό του. Οσοι τρίτοι, τέλος, γνώριζαν τη φιλία του με τον Αντρίκο Παπανδρέου, ανίχνευαν σε αυτή την ψυχολογική του καθυπόταξη την πολιτισμική και κοινωνική αίγλη που ανέδυε το όνομα Παπανδρέου. Δεν επρόκειτο, άλλωστε, για ισότιμη σχέση μεταξύ ενός πτυχιούχου φαρμακοποιού, γιου ενός επαρχιακού χωροφύλακα που μπήκε στις μπίζνες από τα 24 του χρόνια και του καθηγητή, εγγονού, γιου και αδελφού πρωθυπουργών της χώρας – πώς να το κάνουμε;

Την ανισότιμη αυτή σχέση την είχαν διαπιστώσει εξαρχής οι σύμβουλοι εξεχόντων πολιτικών μετά των συγγενών τους, η κουστωδία ορισμένων τοπικών αρχόντων, μερίδα κορυφαίων γιατρών και καθηγητών με τις οικογένειές τους, υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, κομψευόμενοι τραπεζίτες και μερικοί παρατρεχάμενοι των ΜΜΕ που συγκροτούσαν με ραθυμία άτυπες παρέες, ακόμα και όταν δεν συνέπιπταν στα φιλόξενα καλέσματα του γενναιόδωρου επιχειρηματία στις κομψές ξενοδοχειακές μονάδες που διαχειρίζεται στο Ελληνικό Αρκαδίας, στο Πάπιγκο και στο Καρπενήσι.

Στη πλειονότητά τους, άλλωστε, τα «Country Clubs» στα οποία ως συνιδιοκτήτης φερόταν ένας διευθύνων σύμβουλος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, με τον οποίο μάλιστα ο Γριβέας είχε μια ευρύτερη συνεργασία στα θέματα υγείας, είχαν μετεξελιχθεί από προορισμούς για σικ εκδρομείς σε προνομιακά καταφύγια επιλεγμένων φιλοξενούμενων.

Το χρώμα του χρήματος

Απαντες πάντως οι διακριτοί τζαμπατζήδες δεν έβρισκαν ουδέν το μεμπτόν στη φιλία ενός φιλόδοξου παλιού ΟΝΝΕΔίτη φοιτητή της Φαρμακευτικής Αθηνών με τον μάλλον σνομπ αγγλοσπουδαγμένο καθηγητή Οικονομίας του Περιβάλλοντος και γόνο μιας σοσιαλιστικής οικογένειας. Για τους περισσότερους συνδαιτυμόνες του επιχειρηματία το χρήμα δεν έχει κομματικό χρώμα και ιδεολογική οσμή. Μην ξεχνάμε ότι είναι η εποχή της αυτάρεσκης αμεριμνησίας, του μεγάλου πάρτι των ιατροφαρμακευτικών εταιρειών, της δόξας των αγορών, της λατρείας της κερδοσκοπίας, της μανιώδους επιδίωξης του ρουσφετιού, του θαυμασμού της μίζας. Ωστόσο, καθώς ελάχιστοι γνώριζαν τότε το χαριστικό θαλασσοδάνειό του από το Τ.Τ. και τη διάρρηξη των νταραβεριών του με τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, προέβαιναν σε ποικίλες υποθέσεις για την επιχειρηματική του μεταστροφή Επί της ουσίας, όμως, όλες οι προσεγγίσεις είχαν ως βάση το γνωστό μεθυστικό μοτίβο του χρυσοφόρου πάρτι στο ξέφραγο αμπέλι της χώρας. Εκεί όπου προνομιούχοι, αριβίστες και δημοσιοσχεσίτες ατσίδες της πιάτσας συναλλάσσονταν με κυκλώματα φαύλων πολιτικών και κρατικών λειτουργών, και αφού εξασφάλιζαν με το αζημίωτο τη σιωπή ορισμένων ΜΜΕ, ασκούνταν εργολαβικά σε μια διαδικασία αμοιβαίας εξαχρείωσης με αναδιανομές δανεικών, κλοπιμαίων και λεηλασία του δημοσίου χρήματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr