Ε. Ράπτη: Μόλις 2 στα 100 παιδιά που βιώνουν τη σεξουαλική κακοποίηση αποκαλύπτουν τι τους συμβαίνει

15 Οκτωβρίου 202210:30

«Δύο στα εκατό παιδιά που βιώνουν την σεξουαλική κακοποίηση, βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν και να αποκαλύψουν αυτό που συμβαίνει» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Το συγκεκριμένο κορίτσι δεν ξέρω αν είχε αντιληφθεί ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος, ή κάτω από τον φόβο, την απειλή με όπλο όπως γράφτηκε σε δημοσιεύματα, φοβόταν να μιλήσει. Και η θεία ήταν αυτή που συνέβαλε ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη η υπόθεση. Και αυτό αφορά και όλους εμάς τους ενήλικες, που μπορεί να αντιληφθούμε, να υποψιαστούμε κάτι. Δεν πρέπει να το αφήνουμε έτσι» ανέφερε η κ. Ράπτη ειδικά σε σχέση με την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό.

Ασχολούμενη η κ. Ράπτη με το κομμάτι της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από το 2013, «δεν έπεσε από τα σύννεφα» με την νέα αυτή υπόθεση, γνωρίζοντας ότι «συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και δυστυχώς συμβαίνουν συχνά».

«Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης όπου τα θύματα είναι πολύ νεαρής ηλικίας, όταν ακόμη στην συνείδησή τους δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το σωστό από το λάθος, άρα είναι πιο εύκολο ο δράστης να τα παραπλανήσει. Ο δράστης είναι εννέα στις δέκα φορές πρόσωπο που το παιδί γνωρίζει, δηλαδή είναι από το στενό ή ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο του παιδιού και αυτό δημιουργεί και την δυνατότητα από τον δράστη να εξοικειώσει το παιδί» εξήγησε η κ. Ράπτη.

Οι δράστες, συμπλήρωσε η ίδια, τις περισσότερες φορές είναι από το οικείο περιβάλλον, μπορεί να είναι ο πατέρας, ο παππούς, ο θείος, ο ξάδελφος, ο καινούριος σύντροφος της μητέρας, είναι άρα πρόσωπα απέναντι στα οποία ένα παιδί νιώθει αγάπη, εμπιστοσύνη, μοιράζεται καλές και όμορφες στιγμές. «Κατ’ επέκταση όταν ακολουθεί μια τέτοια συμπεριφορά, μια κακοποιητική πράξη, το παιδί έχει ανάμικτα συναισθήματα- και εκεί εγκλωβίζεται, μπορεί να νοιώσει ντροπή, ενοχή και ο δράστης στοχεύει να το κάνει να νοιώθει συνένοχο και εντέλει έχουμε τη σιωπή» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

Ομιλία της κ. Έλενας Ράπτη στο 401 ΓΣΝΑ

 Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το πρόγραμμα «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, η  Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης μίλησε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Με την καμπάνια αυτή επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα της σιωπής των θυμάτων.

Τα χρήσιμα μηνύματα των ενημερωτικών εργαλείων του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σημαντικό να τα γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι.

 

            Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι:

  • Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση εννιά φορές στις δέκα γίνεται από άτομα του οικείου περιβάλλοντος ή του κύκλου εμπιστοσύνης των παιδιών.
  • Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς οδηγίες ως προς το ποιοι είναι οι ενήλικες που αποτελούν το δίκτυο ασφαλείας τους.
  • Θα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει χωρίς την άδειά τους.
  • Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πάντα τη διαφορά μεταξύ αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο.
  • Ο κανόνας του εσώρουχου εξηγεί ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματος, που καλύπτονται κατά κανόνα από εσώρουχα.
  • Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών μυστικών και να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν σε περίπτωση που ανησυχούν, στενοχωριούνται ή θλίβονται.
  • Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά πώς να βάζουν τα όριά τους, να προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά ταυτόχρονα να σπάνε τη σιωπή τους εάν κάτι συμβεί.

Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ως συντονίστρια του προγράμματος «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε  στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο  και  Χρήστο Κούτρα.

Συζήτησαν  για την  πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο ρόλος της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας με τα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σημαντικός. Με την καμπάνια αυτή επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα της σιωπής των θυμάτων.

            Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι:

  • Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη (το 16% των παιδιών στην Ελλάδα) πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.
  • Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση εννιά φορές στις δέκα γίνεται από άτομα του οικείου περιβάλλοντος ή του κύκλου εμπιστοσύνης των παιδιών.
  • Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς οδηγίες ως προς το ποιοι είναι οι ενήλικες που αποτελούν το δίκτυο ασφαλείας τους.
  • Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών μυστικών και να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν σε περίπτωση που ανησυχούν, στενοχωριούνται ή θλίβονται.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, αποτελεί ένα «συλλογικό έργο 12 Υπουργείων υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης  με 11 οριζόντιες πολιτικές και 80 επιμέρους δράσεις. Το 75% των δράσεων έχει ήδη ενταχθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων και αρκετές από αυτές υλοποιούνται ήδη.

 Στοχεύει  στην  πρόληψη του φαινομένου, την προαγωγή της αποκάλυψής του όταν συμβαίνει, την γρήγορη και αποτελεσματική δίωξη των δραστών και την παροχή προστασίας και στήριξης στα θύματα.

 

Αρθρογράφος