diki_vatopediou_komotini

Ένοχοι για παράβαση καθήκοντος Ψάλτη-Εφραίμ-Αρσένιος

29 Φεβρουαρίου 201216:17

diki_vatopediou_komotini

Την ενοχή των κατηγορουμένων στη δίκη της Μονής Βατοπεδίου αποφάσισε το Πενταμελές εφετείο Θράκης, λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης.

Η δικαστής Μαρία Ψάλτη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και οι δύο μοναχοί σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα. Oι τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της παραβίασης  δικαστικού απορρήτου, με βάση το σκεπτικό της απόφασης αναίρεσης του Αρείου Πάγου, πρακτικά για τυπικούς τυπικούς λόγους. Όπως είναι γνωστό η δίκη επαναλήφθηκε μετά την αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος εξαιτίας της διατύπωσης της πρώτης απόφασης. 

Τα επίδικα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης για τις διεκδικήσεις της Μονής στις παραλίμνιες εκτάσεις, η απόφαση της οποίας, παρότι θετική για τα συμφέροντα του Δημοσίου, δεν δημοσιεύτηκε από την τότε Πρόεδρο της σύνθεσης του Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρία Ψάλτη, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να παραιτηθεί λίγο αργότερα και να προκληθεί η υπόθεση των ανταλλαγών, γνωστή και ως σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την καταδίκη των κατηγορουμένων με βάση το κατηγοροτήριο ενώ η επανάληψη της δίκης διήρκεσε τρεις μέρες.

Αίτηση αναίρεσης εκ νέου. Κίνδυνος παραγραφής στις 21-4-12

Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά της υπεράσπισης θα υποβληθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και είναι πιθανό τα αδικήματα να παραγραφούν μέχρι τις 21 Απριλίου 2012, οπότε και παρέρχεται ο χρόνος παραγραφής. Πάντως από την πλευρά όσων εναντιώνονται στη Μονή, η παραγραφή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όσο η οριστική καταδίκη των κατηγορουμένων, ώστε να καταδειχθεί η ύπαρξη του σκανδάλου.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr