Οντέρ Μουμίν: “Σέβομαι και τιμώ τον Μουράτ Ομέρογλου”

5 Οκτωβρίου 202206:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Ο καθένας έχει διαφορετική πολιτική προσέγγιση. Μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις τους. Η αντίληψή μου είναι ότι σέβομαι και τιμώ τον Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου και έχουμε αγαστή θεσμική συνεργασία. Όπως έχω συναντηθεί και με άλλους προξένους. Ως Δήμαρχος Ιάσμου σέβομαι τις διπλωματικές αρχές και τις Τουρκικής Δημοκρατίας και όλων των υπολοίπων χωρών. Οι δηλώσεις του κ. (Ιλχάν) Αχμέτ για ο,τιδήποτε παραπέρα δεν με εκφράζουν προσωπικά”

Οντέρ Μουμίν, Δήμαρχος Ιάσμου, Συνέντευξη Τύπου 3/10/2022

Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε αναρωτηθεί εάν  “η καρατόμηση του Οντέρ Μουμίν (στον βαθμό που δεν είναι μπλόφα του Προξένου και προϊόν μηχανορραφιών και πολιτικής συνωμοσίας) προειδοποιεί τους άλλους μειονοτικούς δημάρχους, προετοιμάζει το σκηνικό για την επόμενη φάση και  στέλνει το μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους του ότι η Άγκυρα απαιτεί πλήρη υποταγή !” διερωτώμενοι , ταυτοχρόνως, για το αν θ’αντέξει στις πιέσεις που θα του ασκηθούν από τους σκληροπυρηνικούς  θύλακες του Προξενείου.

Ο Ίασμος εξελίσσεται σε ένα ενδιαφέρον πείραμα για όλη την περιοχή με το Προξενείο να το έχει μετατρέψει σε “δοκιμαστικό πολιτικό σωλήνα” κι αυτό προκύπτει και απο τις τωρινές εξελίξεις όπου αντίρροπες δυνάμεις δημιουργούν μία εκρηκτική ατμόσφαιρα, με τον Δήμαρχο Ιάσμου να συμπεριφέρεται με σαφείς ενδείξεις πολιτικού και προσωπικού αποπροσανατολισμού παρά τα στηρίγματα που του προσφέρονται.

Παρενθετικά , ας αναφερθεί, ότι αποτελεί ο Ίασμος και μία “ζώνη πυρός” για το Komotinipress κι τον γράφοντα προσωπικώς αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα όσα ανυπόστατα εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν σε βάρος του Komotinipress κι εμού του ιδίου (Κατά του χρυσού οι τοπικοί φορείς της Ροδόπης για μια ακόμη φορά 32.20 μέχρι 34.00 λεπτό περίπου) [τουλάχιστον αυτός τα είπε δημόσια] αλλά και τον κ. Ιμάμ Τζανέρ που υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση των 17 για το λυντσάρισμα και την “δίωξή” μου ως Νο 14.

Σε αυτό το δύσκολο τετράμηνο για τον Ίασμο και τον Δήμαρχο Ιάσμου,ο κ. Οντέρ Μουμίν προσπάθησε να βρει ισορροπία μέσα από τεχνάσματα και εκδηλώσεις (θρησκευτικές,πολιτιστικές, αθλητικές) αλλά και πολιτικές ακροβασίες αδυνατώντας να συγκροτήσει έναν βασικό πυρήνα συνεργατών και υποστηρικτών του για ν’αντιμετωπίσει τον έναν και μοναδικό εχθρό του που ήταν ο Πρόξενος Κομοτηνής κ. Μουράτ Ομέρογλου.

Παρά την στήριξη που είχε από την ΠΕΔ ΑΜΘ και τον Πρόεδρο της κ. Βασίλη Μαυρίδη (Δήμαρχος Ορεστιάδας) ή τον σύμβουλο ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Γιώργο Πετρίδη (πρώην Δήμαρχος Κομοτηνής επίσης), τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα αλλά και από την Ελληνική Κυβέρνηση , ο κ. Οντέρ Μουμίν δεν αξιοποίησε τον πολιτικό χρόνο που μεσολάβησε για να δημιουργήσει μία σταθερή βάση απέναντι στους αντιπάλους του που έχουν την υποστήριξη των παρακρατικών δομών της Άγκυρας.

Οντέρ Μουμίν: Ποιός τον προορίζει για εκπρόσωπο της ποικιλόμορφης Γενιάς Χ στην Θράκη ;

Αντιθέτως, έδειχνε σα να ζητάει με κάποιο τρόπο την επανένταξή του στον Προξενικό μηχανισμό, κάτι που φάνηκε και από την παρουσία του στα εγκαίνια του παραρτήματος της YTB στην Αδριανούπολη.

Τι κομίζουν στην Θράκη οι εγκάθετοι του Προξενείου;

Στην δύσκολη περίοδο της απομόνωσής του που η έναρξή της τοποθετείται στο Φεστιβάλ Κερασιού, ο μοναδικός βουλευτής της Μειονότητας που τον στήριξε ήταν ο κ. Ιλχάν Αχμέτ καθώς

  •  προσήλθε σε όλες τις εκδηλώσεις,
  • ανταποκρίθηκε σε όλες τις προσκλήσεις και
  • προσπάθησε να στηρίξει τον Δήμαρχο Ιάσμου αλλά και τους Ιασμιώτες που βιώνουν τον διχασμό που διασπείρει ο μηχανισμός του Προξενείου, εκμεταλλευόμενος και τις πολιτικές φιλοδοξίες τοπικών δρώντων.

Η παρουσία του κ. Ιλχάν Αχμέτ, ήταν κάτι περισσότερο από συμβολική, καθώς πλέον ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ροδόπης εξελίσσεται σε μία υπερκομματική παρουσία με ώριμο πολιτικό λόγο.

Ιλχάν Αχμέτ: Θα σπάσουμε τα ταμπού στις επόμενες εκλογές

Για την πολιτική ανάλυση, είναι άξια λόγου αλλά και απορίας, η  στάση του κ. Οντέρ Μουμίν που επιλέγει την δεδομένη χρονική στιγμή όπου

  • το Τουρκικό Προξενείο και οι μηχανισμοί του έχουν αποδομηθεί,
  • τα πολιτικά κόμματα εξουσίας προσπαθούν να απομακρυνθούν από υποψηφίους και στελέχη τους που συνδέονται με την Ιώνων και
  • η κοινωνία αρχίζει ν’αντιδρά στις μεθοδεύσεις του (κάθε) Προξένου (βλέπε το φιάσκο με την εκλογή του Παραμουφτή).

Επίσης, παρά το γεγονός ότι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν αποτυπώθηκε ευκρινώς, ο κ. Οντέρ Μουμίν επεδίωξε, σύμφωνα με πληροφορίες πεδίου,  να κάνει την παραπάνω δήλωση που έχουμε ως προμετωπίδα του άρθρου μας , προφανώς κατόπιν παραγγελίας του πολιτικά και διπλωματικά αποβλήτου κ. Μουράτ Ομέρογλου ο οποίος διακρίνεται και για την ποταπότητά του, την εκδικητικότητα αλλά και τον πολιτική ανηθικότητά του.

Το Komotinipress αναζήτησε το πλήρες κείμενο, το παραθέτει και αφήνει τους αναγνώστες του να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Οντέρ Μουμίν ειναι ίσως ο μόνος , πλέον , που σέβεται και τιμά τον κ. Μουράτ Ομέρογλου.

Αρθρογράφος