Οντέρ Μουμίν: Ποιός τον προορίζει για εκπρόσωπο της ποικιλόμορφης Γενιάς Χ στην Θράκη ;

13 Ιανουαρίου 202205:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με τον κ. Οντέρ Μουμίν ασχολούμαστε σχεδόν από την αρχή της αρθρογραφίας μας στην Θράκη , κι αυτό φαίνεται από τις 200+ αναφορές που γίνονται στο πρόσωπό του στην ενημερωτική ιστοσελίδα του Komotinipress.

Ανατρέχοντας κανείς τόσο στα αναλυτικά ενυπόγραφα κείμενα όσο και στα δελτία τύπου από το 2016 θα διαπιστώσει ότι ο κ. Οντέρ Μουμίν είναι κατ’αρχήν ένας ασυνήθιστος, απρόβλεπτος κι αμφοτεροβαρής πολιτικός της περιοχής. Μέχρι στιγμής έχει διανύσει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις σε όλους τους βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώσπου να εκλεγεί Δήμαρχος Ιάσμου.

Έχοντας ως παρακαταθήκη την γνώση της βαλκανικής πολιτικής ποικιλομορφίας ( Balkan’s Diversity of Identities) δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο κ. Οντέρ Μουμίν είχε μπροστά του μία ενδιαφέρουσα πολιτική πορεία να διανύσει. Γιατί άραγε;

Κατ’αρχήν ο κ.Οντέρ Μουμίν όπως και κάποιοι άλλοι επώνυμοι από τον χώρο της μειονότητας ανήκουν στην Generation X της Ελλάδας με το πλεονέκτημα να έχουν ξεφύγει από μία αναχρονιστική και συντηρητική νοοτροπία που επικρατούσε στην Θράκη , να έχουν γίνει κοινωνοί της Ελληνικής Εκπαίδευσης και της Ελληνικής Παιδείας, να έχουν επάξια κερδίσει την θέση τους στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο για να οδηγηθούν στις τελικές τους επιλογές.

Ο Οντέρ Μουμίν είναι σίγουρα ο χρήσιμος ενδιάμεσος για όσους προσπαθούν να τον εκμεταλλευθούν ως γεφυροποιό, ειρηνοποιό, εξισορροπιστή ή αγγελιοφόρο . Ο ίδιος , όμως , ξοδεύει το πολιτικό του κεφάλαιο διαπράττοντας σωρεία λαθών.

Yalanci Mufti….

Σε πρόσφατο κείμενό μας είχαμε επισημάνει ότι “είναι κατανοητός ο πολιτικός χρόνος, οι φιλοδοξίες και οι κομματικοί ανταγωνισμοί ακόμη και οι ενδομειονοτικές διενέξεις, αλλά η πολιτική και η ιστορική ευθύνη και των ενεργών πολιτικών στην περιοχή μας είναι μία διάσταση που πρέπει να εξετασθεί ιδιαιτέρως και χωρίς αγκυλώσεις.”

Φιλέλληνες, φιλότουρκοι και”τάγματα ειρήνης” ….

Σε μία δομική ανάλυση της θρακιώτικης πολιτικής συγκυρίας είχαμε επισημάνει πως ” βλέπουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία αναδιάταξης των δυνάμεων που ασκούν επιρροή στο εσωτερικό της μειονότητας και που με την σειρά τους επιδρούν στην πολιτική της έκφραση ενώ καλλιεργειται η απείθεια των μουσουλμάνων έναντι της Ελληνικής Πολιτείας με έναν “άγνωστο” σκηνοθέτη που μπορεί να επιλέξει ακόμη και τα πιο απίθανα και επικίνδυνα (επτά) σενάρια”

Τί σηματοδοτεί η παρουσία των ΤΕΔ στην εκδήλωση για τον Αχμέτ Σαδήκ στην Άγκυρα;

Τον Ιανουάριο του 2022 ο κ. Οντέρ Μουμίν προσεκλήθη και παρέστη στην γνωστή τουρκοεκδήλωση στην Άγκυρα καθ’υπέρβασιν πολλών συνθηκών αλλά κι ενδομειoνοτικών διαφωνιών. Παρ’όλα αυτά είχε κερδίσει “επαξίως” την πρόσκληση χάριν της μέχρι τώρα παρουσίας του κι ενδεχομένως προσπαθεί να επιβάλλει τους όρους και την δική του ατζέντα στο τοπικό πολιτικό παιχνίδι πέρα από τις “προδιαγραφές” της “Υψηλής Πύλης”.

Ωστόσο, ο κ.Οντέρ Μουμίν οφείλει ξεκάθαρα να πάρει θέση στα όσα ακούσθηκαν στην Άγκυρα και στα οποία δεν αντέδρασε δημόσια (δεν θα μπορούσε αλλωστε) αλλά προσπαθεί ν’αποφύγει και κάθε αναφορά για το συμβάν από την ημέρα που επεστρεψε. Ο κ. Οντέρ Μουμίν ως Έλληνας Δήμαρχος αλλά και επιμελής νομομαθής γνωρίζει τις Συνταγματικές του υποχρεώσεις, τα δικαιώματα που απορρέουν από το αξίωμά του αλλά και την ευθύνη που έχει να αντιταχθεί σε όποιον αμφισβητεί την Ελληνική Κυριαρχία.

Αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυαν οι παράφρονες τουρκόφρονες από του προεδρικού βήματος; Αποδέχεται τις προσβολές Ακάρ σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας μας;Συμφωνεί με τις επιθέσεις Ακάρ σε βάρος του Ελληνικού Στρατού και του ΔΣΣ στην περιοχή του οποίου ο ίδιος τυγχάνει να εκλέγεται; Συμφωνεί με τα όσα ακούσθηκαν για την καταπίεση που δήθεν υφίστανται οι Έλληνες Μουσουλμάνοι;

Ίασμος: “Σύγκρουση Πολιτισμών”, “συμφερόντων” ή “αντίσταση σε αφομοιωτικά σχέδια”;

Σε αντίθεση με τους Δημάρχους Μύκης και Αρριανών, ο Οντέρ Μουμίν ειναι πιο ευέλικτος στις επαφές του, είναι πιο μορφωμένος, μπορεί να κινηθεί εκτός του μειονοτικού κελύφους και αποκτά προσβάσεις εκεί που άλλοι δεν μπορούν. Είναι, όμως , ελλειμματικός στην στρατηγική σκέψη και με κυριεύεται από έναν ιδιάζοντα παρορμητισμό κάτι που φάνηκε από το ατόπημα της Προύσσας, συνεχίσθηκε με την άκομψη κι αδιέξοδη συγκρουσιακή συμπεριφορά του με τους πολιτικούς του αντιπάλους και ολοκληρώθηκε με την άκομψη συμπόρευσή του με τους μηχανισμούς του παραϊερατείου που τον οδήγησαν στην Άγκυρα.

Γκρίζοι Λύκοι κι Εθνοϊσλαμιστές σε επίδειξη δύναμης στην Ξάνθη (video, photos)

Αντί επιλόγου να θυμίσουμε ότι αν και τον Μάϊο του 2021 ο κ. Οντέρ Μουμίν΄συμμετείχε σε συγκέντρωση Γκρίζων Λύκων κι Εθνοισλαμιστών στην Ξάνθη υπό την αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ , αυτό δεν ήταν εμπόδιο τον Ιούλιο του 2021 να γίνει δεκτός στην Αθήνα από την Κυβέρνηση της ΝΔ ως ο εκπρόσωπος της Generation X της ποικιλόμορφης πολιτικά Θράκης. Μήπως και τώρα πήγε στην Άγκυρα έχοντας εξασφαλίσει από “κάπου” ασυλία; .Είχαμε σημειώσει τότε: “Οι επαφές του κ.Οντέρ Μουμίν στην Αθήνα πρέπει να θεωρηθούν ως αντικατοπτρισμός του έργου του σε τοπικό επίπεδο και η αποδοχή του από στελέχη της Κυβέρνησης αποδεικνύει ότι η οπτική της Αθήνας για την Θράκη στρέφεται προς την “θετική ατζέντα” στην οποία στοχεύει και ο Δήμαρχος Ιάσμου κι αυτό άλλωστε προκύπτει και από το ότι έγινε δεκτός κι από τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα.”.

“Μέρες Ιάσμου” στην Αθήνα…

Αλ. Τσίπρας από τον Ίασμο Ροδόπης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας

Αρθρογράφος