Ο Τούρκος Πρόξενος στήνει τα πιόνια στην σκακιέρα του Ιάσμου – Μοντέλο power sharing στην Θράκη;

27 Μαρτίου 202221:49

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Πορτογαλία βρίσκεται πιο κοντά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος επικράτησε 3-1 της Τουρκίας στο Ντραγκάο και προκρίθηκε στον τελικό των μπαράζ, όπου θα συναντήσει τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Οτάβιο (15′) και ο Ζότα (42′) πέτυχαν τα πρώτα γκολ για τους Πορτογάλους. Ο Γιλμάζ μείωσε στο 65′ για την Τουρκία, ενώ αργότερα ήταν μοιραίος, καθώς έχασε πέναλντυ για την ισοφάριση στο 85′. Ο Νούνιες στο 90+4′ κλείδωσε την πρόκριση της Πορτογαλίας.

Το αποτέλεσμα σίγουρα στενοχώρησε τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας κ. Μουράτ Ομέρογλου ο οποίος την Πέμπτη 24/3/2022 παρακολούθησε στον Ίασμο τον ποδοσφαιρικό αγώνα προσκληθείς από τα μέλη της Ένωσης Πολιτιστικών Μειονοτήτων του Ιάσμου και έχοντας ομοτράπεζούς του τους κ. Γκοκχάν Μουμίν, Σεντάτ Χασάν, Οζγκιούρ Φερχάτ, Μουσταφα Αλητσαβούς και τον κ. Ιμάμ Τζανέρ.

Η συμβολική αυτή κίνηση του κ. Μουράτ Ομέρογλου αποτελεί σίγουρα έναν προϊδεασμό για τις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις στον Δήμο Ιάσμου έχοντας ως δεδομένη άλλωστε και την πρόθεση του κ. Ιμάμ Τζανέρ να κατέλθει εκ νέου στον πολιτικό στίβο της περιοχής. Θυμίζουμε μία παλαιότερη ανάρτησή του στα μκδ:

“Αξιότιμοι Δημότες του Δήμου Ιάσμου.Οι συνθήκες πλέον επιβάλλουν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ενότητας, σύμπνοιας και ελπίδας για μια νέα μέρα όπου ο Δήμος Ιάσμου και οι επόμενες γενιές θα είναι πρωταγωνιστές και όχι θεατές. Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μια μέρα. Δηλώνω παρών στις μάχες που οφείλουμε να δώσουμε για τον τόπο μας για ένα καλύτερο αύριο.Μετά τιμής, Τζανέρ Ιμάμ, Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιάσμου”.

Είναι προφανές ότι οι αντίπαλοι του Οντέρ Μουμίν,θα συνταχθούν γύρω από ένα νέο αντιπολιτευτικό σχήμα με δημιουργείται ένας νέος ισχυρός πόλος στα δημοτικά πράγματα στον δήμο Ιάσμου, σίγουρα με την συγκατάνευση και συγκατάθεση και των επιφανών Χριστιανών του Δήμου Ιάσμου που ίσως βλέπουν ως ευκαιρία ν’ανακοπεί η πορεία του Οντέρ Μουμίν και να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον δημαρχικό θώκο.

Στο Komotinipress έχουμε επί ίσοις όροις ασκήσει κριτική για τα πεπραγμένα των κκ Οντέρ Μουμίν και Ιμάμ Τζανέρ με τον πρώτο να αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματά μας για την Προύσσα και την Άγκυρα ενώ ο δεύτερος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το στίγμα του ως προς τον ρόλο των παράλληλων δομών στην Θράκη, αν και ως ομοτράπεζος του Γενικού Προξένου Τουρκίας σίγουρα μας προϊδεάζει για το μέλλον.

Τα μεθοδολογικά ερωτήματα που προκύπτουν αβίαστα συνοψίζονται στα εξής:

  • 1. Ο κ. Οντέρ Μουμίν έχει “διαγραφεί” από το μειονοτικό παραϊερατείο;
  • 2. Ο κ.Ιμάμ Τζανέρ θα έχει την πλήρη στήριξη των παραλλήλων δομών και του ΚΙΕΦ/DEB ή
  • 3. Το Προξενείο θα κατεβάσει και έναν αμιγή εθνικιστικό συνδυασμό προκειμένου να λειτουργήσει “ελεγκτικά”;
  • 4. Οι μηχανισμοί, σύλλογοι κι οργανώσεις που είναι στο pay roll του Προξενείου πώς θα συνυπάρξουν με Χριστιανούς συνυποψηφίους;
  • 5. Οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης συμφωνεί;
  • 6.Ο Τάκης Χαρίτου πώς βλέπει τον προξενικό αγωγό ψήφων που θα ενισχύσει αναφανδόν τον κ. Οζγκιούρ Φερχάτ;
  • 7. Τα αθηναϊκά κέντρα αποφάσεων γνωρίζουν τα παραπάνω;
  • 8. Πώς αξιολογείται η σύμπηξη ενός συμπαγούς μετώπου απέναντι στον κ. Οντέρ Μουμίν;
  • 9. Μήπως προετοιμάζεται ένα μοντέλο power sharing που είναι εισαγωγή σε μία μελλοντικη συνδιοίκηση/συνδιαχείριση της περιοχής; (Να μην ξεχνάμε και τα Άβδηρα)
  • 10. Ο κ. Οντέρ Μουμίν συζήτησε τα παραπάνω κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα;

Αντί επιλόγου

Ποιές εντολές εκτελούν για την Θράκη;

Αρθρογράφος