Μήνυμα Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων

24 Απριλίου 202421:58
 
Σήμερα είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
Περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν συστηματικά, σφαγιάστηκαν ή βασανίσθηκαν μέχρι θανάτου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία
Ανάμεσα στους ηγέτες από όλο τον κόσμο που αναφέρθηκαν στην σημερινή Ημέρα Μνήμης, ξεχωρίζει το μήνυμα – καταπέλτης για τη γενοκτονία των Αρμενίων από το οθωμανικό κράτος στο οποίο προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
 
«Σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Η εκστρατεία της σκληρότητας ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915, όταν οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν τους Αρμένιους διανοούμενους και τους ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Τις ημέρες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε θάνατο – αφήνοντας τις οικογένειες διαλυμένες αλλάζοντας για πάντα τις γενιές. Καθώς θρηνούμε αυτή την τραγωδία, τιμούμε επίσης την ανθεκτικότητα του Αρμενικού λαού. Όσοι άντεξαν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία, οι επιζώντες άρχισαν να σφυρηλατούν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο μας. Με το θάρρος και τη δέσμευση, ξανακτίστηκαν τις ζωές τους. Διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν τον ιστό των εθνών σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των δικών μας. Και είπαν τις ιστορίες τους για να εξασφαλίσουν το ότι οι μαζικές φρικαλεότητες που ξεκίνησαν την ημέρα εκείνη πριν από 109 χρόνια δεν επαναληφθούν ποτέ ξανά», δήλωσε ο Μπάιντεν.
 

Αρθρογράφος