Κοινή εμφάνιση Εγκαθέτων, Παρακρατικών και Πλαστογράφων σε ανθελληνικό φόρουμ στην Θεσσαλονίκη

26 Οκτωβρίου 202321:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι Εγκάθετοι Υποστηρικτές Παρακρατικών Δομών στην Θράκη (Τσιγδέμ Ασάφογλου, Αχμέτ Καρά , Αλή Νταή Χουσεΐν, Κοράι Μπαγδατλή και Περβίν Χαϊρρουλάχ) είχαν ενεργό συμμετοχή και παρουσία σε “φόρουμ ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων” στην Θεσσαλονίκη , το Σάββατο 21/10/2023 με συμμετέχοντες μέλη της αλυτρωτικής οργάνωσης Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD), της ΑΜΚΕ Μακεδονικό Κίνημα για την Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας «Krste Misirkov» και ξένων προσκεκλημένων.

Ιδιαίτερη η παρουσία του σχισματικού ψευδο-αρχιμανδρίτη Νικοδήμου Τσαρκνιά και του γλωσσολόγου από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο Δρ Victor Friedman.

Η εκδήλωση συνέπεσε με την 100ή επέτειο από την επικύρωση του Πρωτοκόλλου για την Προστασία των Μειονοτήτων στην Ελλάδα, το οποίο υπογράφηκε στην πόλη των Σεβρών το 1920 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα τρία χρόνια αργότερα το 1923.

Σύμφωνα με τους ομιλητές του φόρουμ “παρά τις ρητές και δεσμευτικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, οι νομικές εγγυήσεις για την προστασία των μειονοτήτων δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Η ιστορική παραμέληση του Πρωτοκόλλου του 1923 από την ελληνική κυβέρνηση έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη βία και εκφοβισμό κατά των μειονοτήτων.”

Τα κύρια συμπεράσματα και οι εκκλήσεις από τη διάσκεψη περιελάμβαναν:

  • Νομικά πλαίσια και προστασία: Οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρά νομικά πλαίσια που να αναγνωρίζουν και να προστατεύουν ρητά τα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων. Αυτό περιλαμβάνει νόμους και κανονισμούς που απαγορεύουν τις διακρίσεις, προστατεύουν τα γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα και διασφαλίζουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις δημόσιες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το εθνικό, θρησκευτικό ή πολιτιστικό τους υπόβαθρο.
  • Προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθούν ενεργά τη διαφορετικότητα και την ένταξη ενθαρρύνοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο, υποστηρίζοντας μειονοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της χώρας και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αντιμετώπιση στερεότυπων και προκαταλήψεων που μπορούν να οδηγήσουν σε διακρίσεις.
  • Διεθνή πρότυπα και παρακολούθηση: Οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τα διεθνή πρότυπα και τις συνθήκες που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όπως η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες. Επιπλέον, θα πρέπει να επιτρέπεται σε ανεξάρτητους φορείς παρακολούθησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις να αξιολογούν την απόδοση της κυβέρνησης στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία και τη διαφάνεια σε αυτές τις προσπάθειες.

Στο φόρουμ συζητήθηκαν θέματα και της ” τουρκικής Μειονότητας”  όπου ο  Εγκάθετος Αχμέτ Καρά, Πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών των μειονοτικών σχολείων της Δυτικής Θράκης, συμμετείχε στο πάνελ ομιλητων..

Για την μειονότητα στην Θράκη την οποία διαρκώς χαρακτήριζε ως τουρκική και όχι ως μουσουλμανική –όπως είναι επίσημα αναγνωρισμένη, μίλησε ο δικηγόρος Ξάνθης, Αχμέτ Καρά, που ανέφερε ότι την Συνθήκη των Σεβρών δεν την υπέγραψε η Τουρκική Δημοκρατία η οποία συστάθηκε μετά από αυτή, αλλά οι ξένες δυνάμεις και η Ελλάδα, ερμηνεύοντας, έτσι αυθαίρετα, ότι η λέξη μουσουλμανική δεν είναι αποδεκτή από το τουρκικό κράτος. Κατηγόρησε το ελληνικό Κράτος και το Υπουργείο Παιδείας ότι κλείνουν μειονοτικά σχολεία λόγω ελλείψεως μαθητών και ισχυρίσθηκε ότι αυτός ο νόμος αφορά τα δημόσια ελληνικά σχολεία κι όχι τα μειονοτικά, ενώ ανέφερε ότι σε όλη την Θράκη δεν λειτουργεί μειονοτικό νηπιαγωγείο. Υπεστήριξε ακόμη ότι ιδιώτες έχουν στραφεί δικαστικά στο αίτημα να δημιουργηθεί ιδιωτικό μειονοτικό νηπιαγωγείο κι ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται σύντομα.

Εν συνεχεία έκανε εκτενή αναφορά και στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» που με αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων κρίθηκε μη νόμιμη η λειτουργία της, λέγοντας ότι τον προσεχή Δεκέμβριο αναμένεται και πάλι να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μαζί με άλλες υποθέσεις που αφορούν έναν σύλλογο με την επωνυμία «Τούρκων Γυναικών Ροδόπης» και έναν ακόμα που αφορά την νεολαία.

Ο Μέτο Κολόσκι, πρόεδρος της Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς, δήλωσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτό που οραματιζόμαστε να γίνει μια ετήσια συγκέντρωση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Φέτος, θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συμφωνιών.

«Κοιτάξτε γύρω σας και ακούστε γιατί χρειάζεται αυτό το συνέδριο. Υπάρχουν συνεπείς και ολοένα και πιο εξωφρενικές πράξεις διακρίσεων κατά των Μακεδόνων και τυχαίες διακρίσεις κατά των μειονοτήτων που συνεχίζονται για πάρα πολύ καιρό.

«Όχι μόνο τεκμηριώνονται αυτά τα περιστατικά, αλλά και οι δράστες είναι περήφανοι που μοιράζονται την κακοποίηση και την κακοποίησή τους στο Διαδίκτυο. Ανέκδοτα, πολλά από τα μέλη μας μοιράζονται τραγικές περιπτώσεις όπου φοβούνται να γιορτάσουν τον δικό τους πολιτισμό ακριβώς επειδή η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχουν».

«Η OMD φέρνει τον αγώνα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων απευθείας στην Ελλάδα επί τόπου. Ο κόσμος πρέπει να μάθει πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις μειονότητες της, συμπεριλαμβανομένων των Μακεδόνων. Θα είμαστε αυτοί που θα αποκαλύψουμε την ιστορία ότι η Ελλάδα αρνείται την εθνική μας μακεδονική ταυτότητα.

«Πιστέψτε με όταν λέω ότι δουλεύουμε, με λίγη ειρωνεία, τη μέρα που τέτοια συνέδρια δεν θα χρειάζονται πλέον.

Η Ευγενία Νατσουλίδου, MKO «Krste Misirkov», είπε:

«Το σημερινό μας συνέδριο ήταν και θετικό και αρνητικό. Ήταν εξαιρετικά θετικό να συγκεντρωθούν ομιλητές, στοχαστές και ακτιβιστές ενωμένοι στην πεποίθησή τους ότι μπορούν να υιοθετηθούν λύσεις για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων στην Ελλάδα.

«Αλλά υπάρχουν πολλά να κάνουμε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τα στραβά μάτια στην πολιτιστική διαγραφή των Μακεδόνων και άλλων μειονοτήτων για πάρα πολύ καιρό. Είμαστε ακόμα εδώ, και ενώ είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα μέρη για την προώθηση αυτών των στόχων, αρνούμαστε να παραμείνουμε πια δίπλα και να παρακολουθούμε τις περιστασιακές διακρίσεις που συμβαίνουν καθημερινά.

Τσιγδέμ Ασάφογλου και παπά-Τσαρκνιάς σε “στενές τουρκοσκοπιανές επαφές”

Παρών στην κλειστή εκδήλωση ήταν και ο Παναγιώτης Δημητράς του Greek Helsinki Monitor και άλλων ΜΚΟ, στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ότι μετείχε σε οργανωμένες προσπάθειες παράνομης διακινήσεως μεταναστών μαζί με τον πρόεδρο της ΜΚΟ Αegean Boat Report, Τόμι Όλσεν, ενώ έχει βρεθεί και στο μικροσκόπιο της Αρχής για Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί του, καθώς φέρεται ότι έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη –υποτίθεται– ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και διάφορα χρηματικά ποσά, που τα διέθετε κατά το δοκούν, δηλαδή για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε.

Η “Έκθεση Βουρλιώτη” για τις ΜΚΟ αγγίζει και τις “παράλληλες δομές” στην Θράκη; (pdf)

 

Αρθρογράφος