Αναφορά σε τέσσερις υπουργούς για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων της Δ.Ε. Σώστη του Δήμου Ιάσμου

17 Μαΐου 202409:31

Αναφορά με περιεχόμενο το Υπόμνημα των Πυρόπληκτων της Δ.Ε. Σώστη του Δήμου Ιάσμου σε τέσσερις υπουργούς, κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ. 

Πρόκειται για του υπουργούς  Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, Β) Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη Γ) Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη  Δ) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Η αναφορά αφορά σε  “πλημμέλειες ως προς την αποκατάσταση πληγέντων και των περιουσιών τους από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου 2023 στην Δημοτική Ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης”. 

“Από την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, έχουν παρέλθει 8 μήνες, ωστόσο, η αποκατάσταση των πληγέντων, των περιουσιών τους, η προστασία αυτών και η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προτέρα κατάσταση παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, σε εξαγγελίες και ελλιπείς υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα δε, υπάρχουν ζητήματα προς διασαφήνιση ή διευθέτηση, η οποία παραλείπεται, παρά τα ερωτήματα και τις παρεμβάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.   

Κατόπιν αυτών και ενόψει των καίριων ερωτημάτων που τίθενται από την Συντονιστική Επιτροπή των Πυρόπληκτων της Δ.Ε. Σώστη του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης την οποία και σας επισυνάπτω με την παρούσα αναφορά, παρακαλώ για τις ενέργειες σας για την βέλτιστη, άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση των πληγέντων, που θα αποκαταστήσει ολιγωρίες που αγγίζουν τα όρια της αδιαφορίας, θέτοντας δυνητικά εκ νέου σε κίνδυνο τις περιουσίες ή και τις ζωές των κατοίκων της Δ.Ε. Σώστη, όπως και την ικανοποίηση του αιτήματος για την σύσταση «Ειδικής Επιτροπής για την κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ροδόπης, με συμμετοχή σε αυτήν και υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων της Ροδόπης»”,  σημειώνονται μεταξύ άλλων στο κείμενο της αναφοράς του βουλευτή Ροδόπης στο οποίο παρατίθεται το Υπόμνημα των Πυρόπληκτων της Δ.Ε. Σώστη. 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο.     

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Βουλευτής Ροδόπης-

ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής

 

 

Αθήνα 16-5-2024

 

 ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς τους Υπουργούς: Α)Κλιματικής Κρίσης &Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια,Β)Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη Γ)Περιβάλλοντος &Ενέργειας κ. Θόδωρο ΣκυλακάκηΔ)Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμωνκ. Λευτέρη Αυγενάκη

Θέμα: Πλημμέλειεςστην αποκατάσταση πληγέντων και των περιουσιών τους από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου 2023 στην Δημοτική Ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Η Δ.Ε. Σώστη του Δήμου Ιάσμου δοκιμάστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς, στις 21/8/2023, που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους οικισμούς Σώστης, Ληνός και Πολύανθος την περιοχή, προκαλώντας σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές σε οικίες, βοηθητικούς χώρους και εγκαταστάσεις, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ποιμνιοστάσια, αγροτικά εργαλεία και εξοπλισμό και μελισσοσμήνη. Η ένταση του φαινομένου ήταν πρωτοφανής και σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, πέρασε με μεγάλη ταχύτητα και σάρωσε την μισή περίπου Δ.Ε. Σώστη, αφήνοντας πίσω της αποκαΐδια και θλίψη σε όλους όσους επλήγησαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Από την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, έχουν παρέλθει 8 μήνες, ωστόσο, η αποκατάσταση των πληγέντων, των περιουσιών τους, η προστασία αυτών και η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προτέρα κατάσταση παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, σε εξαγγελίες και ελλιπείς υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα δε, υπάρχουν ζητήματα προς διασαφήνιση ή διευθέτηση, η οποία παραλείπεται, παρά τα ερωτήματα και τις παρεμβάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.

Κατόπιν αυτών και ενόψει των καίριων ερωτημάτων που τίθενται από την Συντονιστική Επιτροπή των Πυρόπληκτων της Δ.Ε. Σώστη του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης την οποία και σας επισυνάπτω με την παρούσα αναφορά, παρακαλώ για τις ενέργειες σας για την βέλτιστη, άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση των πληγέντων, που θα αποκαταστήσει ολιγωρίες που αγγίζουν τα όρια της αδιαφορίας, θέτοντας δυνητικά εκ νέου σε κίνδυνο τις περιουσίες ή και τις ζωές των κατοίκων της Δ.Ε. Σώστη, όπως και την ικανοποίηση του αιτήματος για την σύσταση «Ειδικής Επιτροπής για την κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ροδόπης, με συμμετοχή σε αυτήν και υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων της Ροδόπης».

Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ Δ.Ε ΣΩΣΤΗ

ΔΗΜΟΥ ΙΑΣΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Email: pyropliktoisosti@gmail.com

 

 

 

 

ΠΡΟΣ:

ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΑΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ                 

ΚΟΙΝ:

Κ. ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

Κ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Κ. ΦΕΡΧΑΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ

Μ.Μ.Ε. Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Η Δ.Ε. Σώστη του Δήμου Ιάσμου δοκιμάστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς, στις 21/8/2023, που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους οικισμούς Σώστης, Ληνός και Πολύανθος την περιοχή,προκαλώντας σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές σε οικίες, βοηθητικούς χώρους και εγκαταστάσεις, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ποιμνιοστάσια, αγροτικά εργαλεία και εξοπλισμό και μελισσοσμήνη. Η ένταση του φαινομένου ήταν πρωτοφανής και σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, πέρασε με μεγάλη ταχύτητα και σάρωσε την μισή περίπου Δ.Ε. Σώστη, αφήνοντας πίσω της αποκαΐδια και θλίψη σε όλους όσους επλήγησαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Από την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, έχουν παρέλθει 8 μήνες, ωστόσο, η αποκατάσταση των πληγέντων, των περιουσιών τους, η προστασία αυτών και η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προτέρα κατάσταση παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, σε εξαγγελίες και ελλιπείς υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα δε, υπάρχουν ζητήματα προς διασαφήνιση ή διευθέτηση, η οποία παραλείπεται, παρά τα ερωτήματα και τις παρεμβάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.

Χαρακτηριστικά, παρατίθενται τα παρακάτω:

  1. Δυνάμει τηςΚοινής Απόφασης των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με αριθμό 17252/11.09.2023 «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις πυρκαγιές», οριοθετήθηκαν οι περιοχές, καθώς και οι προϋποθέσεις, για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής. Οι κάτοικοι της Δ.Ε. Σώστη απέστειλαν τους φακέλους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να αναγνωριστούν δικαιούχοι της συνδρομής και να προχωρήσουν στην ανακατασκευή ή επισκευή των κτηρίων (κατοικιών, βοηθητικών χώρων) ιδιοκτησίας τους. Έκτοτε, παρά την επικοινωνία των πληγέντων κατοίκων και της Επιτροπής με την αρμόδια Διεύθυνση και τις οχλήσεις προς αυτήν και άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Ιάσμου, για την πρόοδο και επιτάχυνση της διαδικασίας, παρατηρείται στασιμότητα, η οποία, σύμφωνα με τις απαντήσεις των αρμοδίων, δεν πρόκειται να αναιρεθεί σύντομα, για λόγους που δεν είναι σαφείς. Είναι εμφανές, λοιπόν, πως η δοκιμασία και η ταλαιπωρία, που υπέστησαν οι κάτοικοι της Δ.Ε. Σωστη, εξαιτίας της καταστροφής σε πολλά επίπεδα από την πύρινη λαίλαπα, εξακολουθεί, ενώ θα έπρεπε η άμεση φροντίδα και αποκατάσταση των παθόντων και των περιουσιών τους να είναι κύριο μέλημα της Διοικήσεως, Κεντρικής και Αποκεντρωμένης.
  2. Τον Σεπτέμβριο του 2023, εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης και απεστάλη αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οριστική ειδική δασοτεχνική μελέτη «Αντιδιαβρωτικών έργων σε δάση και δασικές εκτάσεις του Δημόσιου Δασικού Συμπλέγματος Πολυάνθου – Σώστη – Ασωμάτων που κάηκαν από δασική πυρκαγιά στις 21 Αυγούστου 2023» προϋπολογισμού 11.581.521,27€. Επίσης, είναι υπό έγκριση οι οριστικές μελέτες «Κατασκευής τριών (3) φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στα χειμαρρικά ρέματα του οικισμού Πολυάνθου Κ.Α. 14.06.01», προϋπολογισμού 180.000.00€,και «Κατασκευή πέντε (5) φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στα χειμαρρικά ρέματα των οικισμών Σώστη-Ληνού Κ.Α. 14.06.01», προϋπολογισμού 100.000.00€. Από το Νοέμβριο του 2023,από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποτύπωσης των περιοχών που κάηκαν, έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις κήρυξής τους ως αναδασωτέες, οι προβλεπόμενες δασικές αστυνομικές διατάξεις και η αναγκαιότητα κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων και φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στις ορεινές λεκάνες απορρόφησης των ρεμάτων. Ωστόσο, συνέχεια των ως άνω πράξεων και ενεργειών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υπήρξε, μολονότι η άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και, κυρίως, πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων στην ευαίσθητη πλέον περιοχή των παρυφών του Παπικίου Όρους, κρίνεται τουλάχιστον αναγκαία και επιτακτική, ειδικά, εάν υπό το πρίσμα της «κλιματικής κρίσης» και του μεγέθους της καταστροφής και απόγνωσης που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία το Φθινόπωρο του 2023. Συνεπώς, το μόνο που εισπράττεται, προς στιγμήν, είναι ολιγωρία που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας, θέτοντας δυνητικά εκ νέου εν κινδύνω τις περιουσίες ή και τις ζωές των κατοίκων της Δ.Ε. Σώστη.
  3. Με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 89/25871 «Λεπτομέρειες εφαρμογής του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1465 της Επιτροπής, της 14ης Ιουλίου 2023, σχετικά με τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα, τα οποία έχουν αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών γεωργικών προϊόντων» και την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 44664/2023 «Οριοθέτηση περιοχών για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από τις πυρκαγιές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κορινθίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Έβρου, Καβάλας και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», υπήρξε πρόβλεψη για τη στήριξη παραγωγών, εκτροφέων και καλλιεργητών, οι οποίοι δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, επειδή δεν το επέβαλε ο Κανονισμός του, κατά την περίοδο των Πυρκαγιών του Αυγούστου, και οριοθετήθηκαν οι περιοχές για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 4797/2021 για την αντιμετώπιση ζημιών τους, αντίστοιχα. Από την παραπάνω οικονομική στήριξη αποκλείστηκαν από τους δικαιούχους αναιτιολόγητα οι κάτοικοι των χωριών της Δ.Ε. Σώστη. Σε ερώτημα/αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ουδεμία απάντηση ελήφθη μέχρι και σήμερα, που να ικανοποιεί το αίτημά της ή να αιτιολογεί τον ως άνω αποκλεισμό.

Στα πλαίσια του πρωτοβουλιών της Συντονιστικής Επιτροπής και προς υποβοήθηση του έργου των αρμόδιων φορέων και την κατάδειξη τυχόν κενών ως προς τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, η Επιτροπή έχει συντάξει σειρά προτάσεων προς τους αρμοδίους, που κινούνται στο πνεύμα της επιστολής του Δημάρχου Σουφλίου προς τον κ. Πρωθυπουργό, θεωρώντας πως αυτού του είδους οι παρεμβάσεις στην Π.Ε. Ροδόπης θα μπορούσαν να επεκταθούν και στην περιοχή της Ροδόπης, που είχε πληγεί κι αυτή σε μικρότερη βέβαια κλίμακα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέταση και εφαρμογή των ακόλουθων προτάσεων είναι η σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ροδόπης, με συμμετοχή σε αυτήν και υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων της Ροδόπης.

Οι προτάσεις της Επιτροπής συνοψίζονται στα εξής:

–  Ενίσχυση με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (οικονομικά και υλικά) όλων των πληθυσμιακών ομάδων, που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου 2023.

–  Άμεση αποκατάσταση των ζημιών των κτηριακών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα των οικιών, που υπέστησαν βλάβη από την πυρκαγιά, καθόσον σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αποζημιώσεων και ελέγχου των φακέλων με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

–  Ιδιαίτερη στήριξη όλων όσων απώλεσαν φυτικό και ζωικό κεφάλαιο (καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, παραγωγοί), στα πλαίσια που καθορίστηκαν και για την περιοχή του Έβρου, ασφαλισμένων και μη στον ΕΛΓΑ.

–  Σχεδίαση της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

–  Σχεδίαση και πραγματοποίηση οργανωμένης αναδάσωσης, όπως ακριβώς προβλέπεται και από την υφιστάμενη νομοθεσία για τις αναδασωτέες περιοχές (καθαρισμός δασικής έκτασης, αντιπυρικές ζώνες, συντήρηση δασικών δρόμων και διάνοιξη τυχόν νέων εάν αυτό απαιτείται, πρόβλεψη αντιμετώπισης μελλοντικών φυσικών καταστροφών).

–  Δημιουργία τμήματος σχεδιασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με έδρα τον Ίασμο του Δ. Ιάσμου.

–  Αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Ιάσμου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία με παράλληλη ενίσχυσή του σε μέσα και προσωπικό (πρόσληψη δασολόγων και νέων πυροσβεστών).

–  Ενίσχυση του Δασαρχείου Ιάσμου σε έμψυχο δυναμικό (δασολόγοι και δασοφύλακες) και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

–  Κάλυψη όλων των τυχόν κενών οργανικών θέσεων κρίσιμων ειδικοτήτων του Δήμου Ιάσμου (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, χειριστές μηχανημάτων κλπ). Επιπλέον ενίσχυση αυτών, κατά την θερινή περίοδο (Μαι. – Οκτ.), με εποχιακούς υπαλλήλους (ΙΔΟΧ) των ιδίων ειδικοτήτων.

–  Επίσπευση των διαδικασιών έναρξης κατασκευής του φράγματος του Κομψάτου, καθώς και άλλων μικροφραγμάτων και ταμιευτήρων νερού, κυρίως στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και όπου αυτά είναι εφικτά να κατασκευαστούν.

–  Ενίσχυση του συστήματος πυροπροστασίας με την από αέρος επιτήρηση της περιοχής από τα drones του Στρατού, σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

–  Συγκρότηση Ειδικού Στρατιωτικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ), στα πρότυπα υπαρχόντων σε Λουτράκι και Λάρισα, αντίστοιχα, και με έδρα την Κομοτηνή, που θα καλύπτει ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

–  Οικονομική επιχορήγηση, μέσω ειδικών γι’ αυτό το σκοπό κονδυλίων του ΥΠ.ΠΟ., για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από πλευράς της πολιτείας και με σκοπό τη βελτίωση της ψυχολογίας των κατοίκων της περιοχής.

–  Τόνωση του τοπικού τουρισμού με έμφαση σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού, συμβατές με τον ορεινό όγκο της Ροδόπης (σχολικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κ.λπ.). Το παραπάνω θα έχει αντίκτυπο και στην τόνωση των τοπικών οικονομιών.

–  Συγκρότηση Ομάδων Εθελοντών Πυροσβεστών και Ομάδων Εθελοντικής Δενδροφύτευσης, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των αναγκών ανάπλασης καμένων εκτάσεων με αναδασώσεις, αντίστοιχα. Η πρόταση των εθελοντικών ομάδων δενδροφύτευσης είναι πρόταση που διατυπώθηκε, αρχικά, από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δ.Π.Θ., κ. Περικλή Πολυζωίδη.

–  Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) στον Ίασμο, με έμφαση στην άγρια χλωρίδα και πανίδα του ορεινού όγκου της Ροδόπης και της λιμνοθάλασσας της Βιστωνίδας.

–  Υπαγωγή του συνόλου της πληγείσας περιοχής (Δ.Ε. Σώστη του Δήμου Ιάσμου), στο καθεστώς προστατευόμενης περιοχής «Natura 2000» και υπό την εποπτεία του φορέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων Ροδόπης-Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή ελπίζει να εισακουστούν οι προτάσεις της, να δρομολογηθούν εγκαίρως οι ανωτέρω διαδικασίες αποζημιώσεων, αποκατάστασης των ζημιών και εφαρμογής των προβλεπομένων μέτρων, διότι οι πολίτες και, ιδίως, οι παθόντες δικαιούνται ένα Κράτος, που ως πρωταρχικό στόχο έχει την προστασία τους από πάσης φύσεως κινδύνους και την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας και επιδεικνύει υποδειγματική οργάνωση, ευελιξία και αντανακλαστικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων και την επαναφορά αυτών.

 

Αρθρογράφος