Ξανά ραντεβού οι Αγρότες την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή – M Θεολόγου: Σε ύφεση η ευλογιά στην περιοχή μας

11 Φεβρουαρίου 201407:00

Για δεύτερη φορά, χωρίς τρακτέρ, δίνουν ραντεβού  οι Αγρότες(καπνοπαραγωγοί-κτηνοτρόφοι-μελισσοπαραγωγοί) και πάλι στις 11 το πρωΐ της ερχόμενης Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας.

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων, θα ξεκινήσει πορεία και δια μέσου των κεντρικών οδών της Πόλης, θα κατευθυνθούν στο κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει απορροφήσει την Αγροτική Τράπεζα.

Με αυτόν τον συμβολισμό οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι διεκδικούν την «ανάσταση» της ΑΤΕ, την οποία θεωρούν βασικό εργαλείο, ειδικά σε τέτοιες εποχές, την απαραίτητη ανάπτυξη και φυσικά συνέχιση του Πρωτογενούς τομέα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν εκ νέου κτηνοτρόφοι, Μαργαρίτης Θεολόγου, Καπνοπαραγωγοί, Εσάτ Χουσεΐν και Μελισσοπαραγωγοί, Δημήτρης Ζάχος, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής  στο συλλαλητήριο, σε όλους τους Αγρότες. Κι αυτοί τη φορά χωρίς τρακτέρ…την επόμενη ίσως με μπλόκα και τρακτέρ…

«Δεν ήμαστε ικανοποιημένοι από τις όποιες διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης. Το καθαρό εισόδημα των Αγροτών  δεν βγαίνει στο πόδι, για να μας φορολογήσει ο κ. Στουρνάρας και γι’ αυτό απαιτούμε την άμεση συνάντηση μαζί του», σημείωσε στην συνέντευξη τύπου από κοινού που δόθηκε στα γραφεία της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Μαργαρίτης Θεολόγου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, χαρακτήρισε ψίχουλα και στάχτη στα μάτια, καθώς τα προβλήματα των παραγωγών καπνού έχουν μεγεθυνθεί. «Δεν φτάνει ότι κρατούν τους καπνοπαραγωγούς έξω από τις επιδοτήσεις μετά το 2015 και εδώ μιλάμε για 6.700 άτομα(σ.σ. 15.000 σε όλη την Ελλάδα), κρατούν από 978 καπνοπαραγωγούς, συγκεκριμένα 630 από τη Θράκη, απλήρωτους ακόμα για το περίφημο μέτρο του 144(σ.σ. Μέτρο 144 «Εκμεταλλεύσεις σε διαδικασία αναδιάρθρωσης  λόγω μεταρρύθμισης σε…κοινή οργάνωση αγοράς», του Προγράμματος « Αλέξανδρος Μπαλτατζής », προκειμένου να λάβουν το ποσό έως των 9.000 ευρώ την προσεχή τριετία, λόγω της
μείωσης των δικαιωμάτων καπνού που κατείχαν κατά 50%.Το μέτρο αφορά επιδοτήσεις  καπνοπαραγωγών που είχαν κρατηθεί το 2010 και ξεκίνησαν να δίνονται). Αλλά για 978 καπνοπαραγωγούς-630 από τη Θράκη- δεν ήταν δυνατόν να κάνουν αίτηση στο σύστημα, επειδή κάποιοι θεώρησαν μη σκόπιμο να τους επισημάνουν  να αναφέρουν τις δεύτερες καλλιέργειές τους και ανέφεραν την καπνοκαλλιέργεια ως μονοκαλλιέργεια. Αν και μετά την συνεννόηση με τον γενικό Δ.ντη του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκο Μπαμπασίδη και την προτροπή του τελευταίου να προβούν σε Διοικητική πράξη και πάλι το σύστημα δεν ήταν ανοικτό για αυτούς τους συγκεκριμένους καπνοπαραγωγούς.  «Αν και είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση των φορέων για το μέτρο 144 και είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε αιτήσεις, από τον περασμένο Ιούλιο, οι αιτήσεις αυτές έμειναν στα …αζήτητα του περιφερειακού ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜ-Θ και ακόμα δεν έχουν σταλεί», σημείωσε ο κ. Χουσεΐν.

Ένα άλλο τρέχον θέμα που απασχολεί αυτές τις μέρες την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών είναι οι Δηλώσεις Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ. Το συγκεκριμένο έργο αναλάμβανε να διεκπεραιώσει η ΕΑΣ Ροδόπης, σύμφωνα με απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Όμως, η ΠΑΣΕΓΕΣ άλλαξε γνώμη, αφαίρεσε το συγκεκριμένο έργο από τις ΕΑΣ και καλεί τους Καπνοπαραγωγούς και όλους τους Αγρότες να κάνουν στα δικά της γραφεία της Δηλώσεις καλλιέργειας. «Εμείς διεκδικούμε σε ότι αφορά τις δικές μας δηλώσεις των καπνοπαραγωγών να τις κάνουμε εδώ στο γραφείο μας, γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δεν θέλουμε να ανακατεύονται άλλοι και να επαναλαμβάνονται ίδιες προβληματικές εικόνες με λανθασμένα στοιχεία, που σημαίνει καθυστέρηση ή και απώλεια εσόδων. Έχουμε σκοπό να νοικιάσουμε γραφεία και ήδη φροντίζουμε για την κατάλληλη κατάρτιση του προσωπικού μας», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Χουσεΐν.

Τέλος ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης, Δημήτρης Ζάχος με στεντόρεια φωνή, κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταματήσει να έχει στα ‘Άγραφα’ τους Μελισσοπαραγωγούς. Επι πλέον ζήτησε να εφαρμοσθούν αυτονόητα πράγματα, όπως: Επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το λόγο της συμβολής της Μέλισσας στο περιβάλλον και στη συνέχιση της Ζωής. 2)Επιδότηση τροφών και στην Ακριτική Θράκη. 3) Εγγραφή όλων των ασθενειών  και κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των Μελισσοπαραγωγών το 100%, που σημαίνει ότι και οι Μελισσοπαραγωγοί θα πληρώνουν κανονικά τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. 4) Αυστηρούς νομούς εναντίον όσων επιχειρούν να κάνουν νοθεία στο μέλι.

«Η Μελισσοκομία μπορεί να απορροφήσει πολλούς νέους Αγρότες και να δώσει ρεαλιστικές επαγγελματικές διεξόδους. Η χώρα μας παράγει 15.000 τόνους μέλη ετησίως και θα μπορούσε να τους διπλασιάσει και να τους τριπλασιάσει και να μιλάμε για εξαγωγή μελιού Ελληνικού με όνομα και ταυτότητα και φυσικά με ασύγκριτη γεύση και συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να το κάνουν πρώτο στις αγορές», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Ζάχος.

Θ Μαργαρίτης: Σε ύφεση η ευλογιά-  Εξευτελιστικά τα ποσά των αποζημιώσεων, που το 50% το κράτησε η Τράπεζα

 

Εξ άλλου σε ότι αφορά το θέμα του ιού της ευλογιάς  ο κ. Θεολόγου τόνισε ότι, είναι σε ύφεση στην περιοχή μας, μετά και την πλήρη συμμόρφωση των Κτηνοτρόφων ως προς  τις οδηγίες…Ωστόσο χαρακτήρισε τουλάχιστον απαράδεκτο και τραγελαφικό  το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις  που δόθηκαν ήταν στο εξευτελιστικό ποσό των 6,5 ευρώ για  3 χιλιόμετρα  ζώνη προστασίας(σ.σ. από την εστία ευλογιάς που έχει εκδηλωθεί) για 21 μέρες και όχι για τους… 5 μήνες που ήταν έγκλειστα τα ζώα στις κτηνοτροφικές μονάδες!!!

Μάλιστα οι Κτηνοτρόφοι τήρησαν κατά γράμμα τις οδηγίες των Κτηνιάτρων για 10 χλμ επιτηρούμενη ζώνη,(σ.σ. δηλαδή και εδώ έγκλειστα ζώα στην ουσία) αλλά το Υπουργείο αγνόησε τις οδηγίες και το γεγονός ότι και άλλοι Κτηνοτρόφοι δικαιούνται των αποζημιώσεων, αφού τήρησαν τις οδηγίες, αναγνωρίζοντας μόνο τα 3 χλμ (ζώνη προστασίας) και μόνο 21 μέρες από τους 5 μήνες,  δίνοντας την εξευτελιστική αποζημίωση των  6,5 ευρώ ζωοτροφή, από τα 17 ευρώ που ζήτησαν αρχικά οι Κτηνοτρόφοι και το κατέβασαν αργότερα στα 10 ευρώ… Το ακόμη χειρότερο είναι ότι από αυτές τις αποζημιώσεις η τράπεζα Πειραιώς(σ.σ. ως Τράπεζα που γνωρίζει τις ανάγκες των Κτηνοτρόφων και των Αγροτών) κράτησε το 50% ακριβώς επειδή οι Κτηνοτρόφοι χρωστάνε στην Τράπεζα!!!

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr