ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής: Μας πήραν και τα … εσώρουχα από την Κομοτηνή – Ανύπαρκτο το πολιτικό δυναμικό

16 Οκτωβρίου 202211:24

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Χωρίς αντιδράσεις και “δυναμικές παρεμβάσεις” αντιμετώπισε κατ’αρχήν η πολιτική , οικονομική και …πνευματική ηγεσία της Ροδόπης την μεταφορά των πλεκτικών μηχανών του εργοστασίου PALCO στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Ή όλοι ήξεραν ή όλοι κοιμόντουσαν.. Το ζήτημα είναι ότι μας πήραν και τα σώβρακα….

Ο Ν. Ροδόπης στέλνει εικόνες απογύμνωσης κι εγκατάλειψης, εν μέσω εκδηλώσεων, συναυλιών, φεστιβάλ και κατασπατάλησης πόρων, όταν ακόμη 15 νοικοκυριά θα έχουν ζήτημα επιβίωσης.Όσο κι αν κάποια στοιχεία ενδέχεται να είναι πλασματικά λόγω υποκαταγραφής ή άλλων “μεθοδολογικών λαθών” οι επίσημες έρευνας μας δείχνουν ότι οι κάτοικοι τηςΑΜΘ σε ποσοστό πολύ κοντά στο 30% αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο της φτώχειας και της πείνας.

document

Οι υπεύθυνοι της PALCO μιλούν για το υψηλό ενεργειακό κόστος που καθιστά ασύμφορη την λειτουργία της επιχείρησης. Τις προηγούμενες ημέρες, πέρασε στα “ψιλά” η συνάντηση του Προέδρου του ΕΒΕΡ κ. Αντ. Γραβάνη με στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης, όπου μεταξύ των βασικών θεμάτων που τέθηκαν για τα προβλήματα της περιοχής, ήταν το αυξημένο μεταφορικό κόστος για τις επιχειρήσεις, λόγω της ακριτικότητας της περιοχής, η ενεργειακή κρίση και ο άμεσος αντίκτυπός της στις επιχειρήσεις, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και η αξιοποίηση και ανάπτυξη της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Η πληττόμενη από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία Θράκη στέλνει τα δικά της μηνύματα με προμετωπίδα τις έξι (6) βιομηχανικές περιοχές (2 Έβρου, 2 Ροδόπης, 1 Καβάλας, 1 Δράμας) που εμφανίζουν εικόνες εγκατάλειψης με τις εναπομείνασες μονάδες να διαμαρτύρονται για την υπερεκμετάλλευση που υφίστανται απο τον φορέα διαχείρισης (ΕΤΒΑ) .

Την ίδια στιγμή, διαβάζουμε ότι ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών αύξησε κατά 500% τα τέλη υδροδότησης στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σαπών όπου λειτουργεί η μοναδα της Pharmathen.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ περίπου 2/3 των μονάδων στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής εργοστάσια είναι κλειστά. Συγκεκριμένα, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής από τις 72 επιχειρήσεις, οι 69 είναι μεταποιητικές, αλλά εξ αυτών λειτουργούν μόνο οι 25, ήτοι οι υπόλοιπες 44 (ποσοστό 64%) έχουν αναστείλει ή/και διακόψει την λειτουργία τους.

Σε εξελιξη είναι η επένδυση της ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας όπως και επενδύσεις σε υφισταμενες μονάδες (Alfa Beta Roto, Sunlight , Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης) χωρίς όμως αυτό ν’ανατρέπει την διαμορφούμενη πραγματικότητα.

Από τα αρμόδια επιμελητήρια έχει τεθεί επιτακτικά η αναβάθμιση των υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν και τις χρηματοδοτήσεις που βγαίνουν για ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), καθώς αυτήν την στιγμή το δίκτυο δεν μπορεί να δεχτεί άλλα φωτοβολταϊκά.

Με δεδομένη την εικόνα που επικρατεί στην μεταποίηση, προβλήματα αντιμετωπίζει και ο αγροτικός τομέας ο οποίος έχει συρρικνωθεί σημαντικά, με το βαμβάκι ν’αντέχει ακόμη, αλλά οι καπνοκαλλιέργειες δείχνουν σημεία κόπωσης κάτι που συντελεί στην περαιτέρω φτωχοποίηση της υπαίθρου. Μόνον για το 2022 , σύμφωνα με τους γεωπόνους της Ροδόπης, οι καπνοπαραγωγοί λόγω της νεκρωτικής ίωσης υπέστησαν ζημιές που ξεπερνούν το 40% της εκτιμώμενης παραγωγής. Οι βαμβακοκαλλιέργειες επίσης παρουσιάζουν μείωση φέτος κατά 27.000 καλλιεργηθέντα στρέμματα (281.000 φέτος έναντι 307.000 πέρυσι). Τα σιτηρά παρουσιάζουν καλή εικόνα ενώ αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν προς τις 100% εξαγώγιμες καλλιέργειες του ηλιάνθου και του αραβοσίτου.Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα ή απρόβλεπτες καταστάσεις όπως η επιδρομή ακρίδων το περασμένο καλοκαίρι εντείνουν την οικονομική ανασφάλεια ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο.

Ο τουρισμός δεν υφίσταται και η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών ενώ το τοπικό “παραγωγικό” μοντέλο στηρίζεται στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας από το ΔΠΘ και τους δημόσιους υπάλληλους, λειτουργούς και στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ.

Λίγο πριν την επίσημη λήξη της πανδημίας είχαμε αναρωτηθεί για το αν το Κράτος είναι έτοιμο να ασχοληθεί με την Θράκη στην μετά-Covid19 εποχή αναφερόμενοι στην απουσία ενός πραγματικού μοντέλου ανάπτυξης μέσω ενός στοχευμένου σχεδίου ανάπτυξης που θα αναβαθμίσει τον ρόλο της αγροτικής παραγωγής, θα προωθήσει την ιδέα του αγρότη-επιχειρηματία, θα προωθήσει συνολικά την καινοτομία, θα θεσπίσει φορολογικά κίνητρα και θα τοποθετήσει την Θράκη σ’ένα νέο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο..

Σήμερα, αντί επιλόγου ας θέσουμε τον προβληματισμό του κ. Γιάννη Βεζυργιαννίδη που ετέθη στον δημόσιο διάλογο  με αφορμή τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία προς Βουλγαρία αλλά και τον προβληματισμό του κ. Δάμωνος Δαμιανού για την ανάγκη της ενότητας του πολιτικού προσωπικού της Θράκης στην κατεύθυνση της δυναμικής ανάταξης της ζοφερής σημερινής προοπτικής, που συνιστούν θέση πολιτικής ευθύνης και εθνικού καθήκοντος: Η ΘΡΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΟΡΘΙΑ απαιτεί  διεκδικητικό πλαίσο με συλλογική μεθόδευση και διακομματική αντίληψη ως τη μόνη άμυνα σε σχέδια που εξυφαίνονται με στόχο την Θράκη.

Ο Μπαρμπα-Μυτούσης της Ιώνων και το σχέδιο της Άγκυρας για την Θράκη

Αρθρογράφος