Βάνα Παπαευαγγέλου:Στη χώρα μας έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού

28 Απριλίου 202122:06

Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.782 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 805. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 63 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σήμερα σημειώνουμε 1.263 νέα κρούσματα στην Αττική και 413 στη Θεσσαλονίκη.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι προχθές, τη Μεγάλη Δευτέρα, σε σύνολο 118 μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενήργησε ο ΕΟΔΥ μέσω των κινητών μονάδων υγείας σε κάθε γωνιά της χώρας, με περισσότερα από 21.000 rapid test, ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,75%. Δηλαδή, για πρώτη φορά, μετά από πολλές εβδομάδες, μειώθηκε κάτω από το 2%.

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μια πτωτική πορεία, όμως ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παραμένει υψηλός.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει μια μείωση, ήπια μείωση, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 462 νέες εισαγωγές την ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 5.300 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια. Ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μία σταθερή μείωση των διασωληνωμένων ασθενών τις επόμενες εβδομάδες.

Έτσι, μετά από μία συλλογική, επώδυνη αλλά και συνειδητή προσπάθεια πολλών εβδομάδων, παρακολουθούμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας που τόσο καιρό περιμέναμε.

Ο δείκτης Rt σε όλη την επικράτεια είναι στο 0,97-0,98, λίγο κάτω από τη μονάδα. Και νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους μας, το ίδιο μάλιστα συνέβη και στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα, ότι με τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα αυτές τις πρώτες μέρες χαλάρωσης και μείωσης των νέων κρουσμάτων, αν ξεχαστούμε σχεδόν αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο θα αυξηθεί και πάλι.

Είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα. Ιδιαίτερα σήμερα που συνεχώς μαθαίνουμε για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, έχουμε ένα μεγάλο δρόμου και ένα στοίχημα να κερδίσουμε: να προλάβουμε να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, πριν οι μεταλλάξεις του ιού δυσκολέψουν περισσότερο την πορεία μας προς την ελευθερία.

Δεν έχει νόημα να μετράμε τα κρούσματα των μεταλλαγμένων ιών που ανιχνεύτηκαν στην χώρα μας και να αγωνιούμε. Αυτή είναι η δουλειά των ιολόγων και των επιδημιολόγων.

Ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι επικεντρωμένος στο να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους αγαπημένους μας, συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα, κυρίως με τον μαζικό εμβολιασμό, αλλά και με την ίσως βαρετή αλλά ακόμα σίγουρα απαραίτητη σταθερή χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Και εδώ θα ήθελα να σταθώ στη συμπεριφορά των συνανθρώπων μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Στη συμπεριφορά δηλαδή ημών που είμαστε οι τυχεροί. Αυτοί που έχουμε ήδη κάνει δύο δόσεις εμβολίου.

Ακούγονται πολλά τις τελευταίες μέρες, τόσο από διεθνείς Οργανισμούς όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων στους εμβολιασμένους.

Και φυσικά, ο εμβολιασμός προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι προφανές ότι μέσα στους επόμενους μήνες το καλοκαίρι και καθώς θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετοχή σε περισσότερες και σε διαφορετικού επιδημιολογικού κινδύνου δραστηριότητες.

Από κοινού και οι δύο Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργαζόμαστε τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα και τότε θα αναφερθούμε με λεπτομέρεια.

Όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι η ώρα ακόμα σήμερα στην Ελλάδα για να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες των διεθνών Οργανισμών. Στη χώρα μας έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Οι νέες αυτές οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων. Όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορονοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική.

Έτσι και πάλι θα πρέπει να κάνουμε μία χρήση της κοινής λογικής. Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες.

Αναφορικά με τον εκκλησιασμό μας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις αποστάσεις, τόσο μέσα στους ναούς, όσο και στον εξωτερικό χώρο, κάνοντας χρήση διπλής μάσκας.

Σε κάθε περίπτωση και με σύμμαχο τον καλό καιρό, θα πρέπει να προτιμάμε να μείνουμε στο προαύλιο της εκκλησίας και στις οικογενειακές μας συνευρέσεις την ημέρα του Πάσχα, προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριο χώρο, όπως παραδοσιακά άλλωστε κάνουμε εμείς οι Έλληνες, ενώ παροτρύνουμε όσους θέλουν και μπορούν να διενεργήσουν ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν τις συγκεντρώσεις αυτές.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί τον πιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου μετάδοσης. Μετά το Πάσχα ανοίγει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η χαρά των εργαζόμενων, αλλά και των πολιτών είναι μεγάλη.

Και σαφείς οδηγίες έχουν δοθεί από την Επιτροπή μας για την αποφυγή συγχρωτισμού και φαινόμενων υπερμετάδοσης. Οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, η αποκλειστική χρήση της εστίασης από καθήμενους επισκέπτες, η χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και η ορθή και συνεχής χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι κάποια από τα σημαντικά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Επιθυμητή είναι και η χρήση της μάσκας από τους επισκέπτες, εφόσον δεν τρώνε, που είναι μετά το γεύμα. Τέλος, καθώς η εστίαση συνεπάγεται τη συνάθροιση ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά χωρίς τη χρήση μάσκας, καλό είναι αν επιλέξουμε να βγούμε από τη «φούσκα» των στενών κοινωνικών μας επαφών, να το κάνουμε αυτό κάποιο μέτρο. Επιλέγοντας να μεγαλώσουμε τη «φούσκα» μας, χωρίς όμως να την καταργήσουμε και εντελώς ακόμα.

Κλείνοντας και εγώ θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχηθώ σε όλους καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους ασθενείς της χώρας μας.

Η σκέψη μας είναι κοντά και σε όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα βρίσκονται αυτές τις μέρες μακριά από τις οικογένειές τους, με αυτοθυσία στο πλευρό των ασθενών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Αρθρογράφος