Β. Παπαευαγγέλου: Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός.

13 Φεβρουαρίου 202110:26

Καλησπέρα σας. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.410 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Νοσηλεύονται 293 διασωληνωμένοι ασθενείς σε όλη την επικράτειά, ενώ 21 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σημειώνουμε 762 νέα κρούσματα στην Αττική και 128 στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα σημειώνουμε 95 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και 56 στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας. Η επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει μια σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, με συνεχιζόμενη αύξηση του κυλιόμενου μέσου των 7 ημερών σε 1.147 κρούσματα ανά μέρα.

Ο μέσος όρος της εβδομάδας που μας πέρασε στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 10.000 πληθυσμού. Ταυτόχρονα βέβαια, έχει σημαντικά αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ που γίνονται καθημερινά και είναι περίπου στις 45.000 την ημέρα. Ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στα 2,8%.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα είχαμε αύξηση στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου κατά 27%, με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη. Η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες μας με την μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τις 10.000, ενώ είναι γνωστό ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν συμπεριλάβει κανείς και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Είχαμε αύξηση και στον αριθμό των νέων νοσηλειών, που ξεπέρασαν τα 1.900 σήμερα τα άτομα που νοσηλεύονται γενικά στην επικράτεια, με μέσο όρο 200 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Προφανώς, η αύξηση των νοσηλευόμενων θα επιβαρύνει και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε ο ρυθμός των νέων διασωληνώσεων κατά 67% και έφτασε τους 109 συνολικά την εβδομάδα αυτή, ενώ την προηγούμενη ήταν μόλις 67.

Σήμερα, το 51% των κλινών ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια έχει καλυφθεί, ενώ αυτή την εβδομάδα άλλαξε η ισορροπία και πάλι μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των εισιτηρίων είναι μεγαλύτερος από αυτόν των εξιτηρίων. Η κάλυψη των κλινών MEΘ-COVID στην Αττική έφτασε το 83%.

Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει η Εύβοια, η Αττική και η Αχαΐα. Η Αττική εμφανίζει μία ήπια αύξηση. Φαίνεται σαν να σταθεροποιήθηκε λιγάκι ρυθμός αύξησης με αυξημένο όμως γενικά φορτίο, αφού υπολογίζουμε περισσότερα από 5.100 ενεργά κρούσματα. Εξαίρεση αποτελεί ο Δυτικός Τομέας Αθηνών και η πόλη του Πειραιά, όπου η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική σε νεαρά άτομα ιδιαίτερα, με ενδιάμεση ηλικία των 40 ετών.

Εξαιρετικά αυξημένο είναι το φορτίο στη Χαλκίδα, με ένα σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με το μέσο όρο της επικράτειας, που παρασύρει και το νομό της Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί.

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, 11 μήνες μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βλέπουμε μεγάλες συρροές σε κλειστές δομές, σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Γεγονός που μας επιβεβαιώνει ότι ο ιός αυτός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε, με μια μικρή μας απροσεξία ή αδιαφορία.

Όπως όλοι γνωρίζετε, ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας τις επόμενες μέρες καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάστηκε, θα μας δυσκολέψει και θα μας κλείσει μέσα στα σπίτια μας. Έτσι αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να παραμείνουμε στο σπίτι.

Σήμερα, με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο να αυξάνει σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούν στην επικράτεια, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Πρέπει απλά σε όλες μας τις δραστηριότητες, σε κάθε επιλογή μας, να βάζουμε πάνω από όλα την ατομική μας προστασία και την κοινή λογική.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στην ενδοοικογενειακή μετάδοση. Τώρα που είμαστε όλοι στα σπίτια μας, η ευκαιρία που έχει και σίγουρα θα εκμεταλλευτεί αυτός ο ιός είναι να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά σήμερα, τώρα, τις πρώτες μέρες που θα κάτσουμε στο σπίτι. Προστατέψτε ιδιαίτερα τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό απρόσεκτο ξένο. Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω θερμά να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας.

Σε πολλές περιοχές της χώρας βλέπουμε επίσης αύξηση κρουσμάτων σε άτομα άνω των 65 ετών και δεν έχουμε κάποια σαφή εξήγηση γιατί παρατηρείται αυτή η διασπορά. Δεν είναι σωστό να υπάρξει όμως χαλαρότητα της ομάδας αυτής λόγω του εμβολιασμού τους. Δεν είναι ακόμα η ώρα. Θα πρέπει να περιμένετε να μειωθεί λίγο ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Μην ξεχνάτε ότι όλοι εμείς προσέχουμε για να σας προστατεύουμε.

Με την ευκαιρία των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους μέσω του αερολύματος, γίνεται αρκετή συζήτηση αυτές τις ημέρες για τη σωστή χρήση της μάσκας που αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας για όλους μας.

Έτσι, το CDC πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πειραματικής μελέτης που έδειξε ότι για να έχουν ικανή προστασία δύο άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε στενή επαφή, πρέπει απαραίτητα και οι δύο να φοράνε μάσκα. Όταν και οι δυο φοράνε μάσκα η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμα περισσότερο την προστασία στο 96%.

Όταν βέβαια μιλάνε για χρήση διπλής μάσκας, αναφέρονται στη χρήση ιατρικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω. Και βέβαια, πάντα μιλάμε για καλής ποιότητας υφασμάτινη μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος. Οι οδηγίες για την χρήση της μάσκας προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στην χώρα μας, αλλά ομάδα της Επιτροπής μας έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι σημαντικό, όμως, να τονιστεί ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια, να γίνεται σωστή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Για παράδειγμα, πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κενό στο πλάι και να γίνει κατανοητό ότι δεν προστατεύουν ικανοποιητικά οι υφασμάτινες μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όλοι τις έχουμε δει, με μονή στρώση υφάσματος. Ενώ οι υφασμάτινες μάσκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται. Βέβαια, δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση μάσκας. Αυτό που βλέπουμε πάρα πολλές φορές, κόσμος να κυκλοφορεί με την μύτη του απέξω ή με την μάσκα στο σαγόνι, προφανώς δεν προστατεύει ούτε τον εαυτό του, ούτε τους άλλους περισσότερο.

Θα ήθελα ακόμα να αναφερθώ σύντομα και στο εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως γνωρίζετε, με βάση τα δεδομένα των ήδη δημοσιευμένων μελετών, την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ομόφωνα αποφάσισε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους συμπολίτες μας ηλικίας από 18 έως και 64 ετών.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το εμβόλιο αυτό, της AstraZeneca, έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να παράγει ανοσία, αλλά και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρή νόσο Covid, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και διασωλήνωσης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανοίξει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τους συμπολίτες μας που γεννήθηκαν μεταξύ 1957 και 1961, ηλικίας, δηλαδή, 60 έως 64 ετών.

Από τις πληροφορίες μας από την Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσα σε μια και μόνο μέρα κλείστηκαν περισσότερα από 140.000 ραντεβού. Είναι σημαντικό το προτέρημα της τροποποίησης αυτής, που έγινε με βάση αυτές τις οδηγίες και που θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα με τα άτομα άνω των 75 ετών και κάποια νεαρότερα άτομα που οδηγούν την επιδημία, άτομα με σημαντική κινητικότητα που συνεισφέρουν στην διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Αναφορικά με τα άτομα άνω των 65 ετών, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων που έχουν μέχρι σήμερα συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες, είναι σχετικά μικρός. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου, για την ικανότητα του, δηλαδή, να δημιουργεί προστασία, εκτιμάται ότι το εμβόλιο αυτό πιθανότατα προστατεύει και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό θα βοηθήσει στο άμεσο μέλλον από τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την χρήση του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και αυτά τα δεδομένα δεν θα αργήσουν.

Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα εμβολιαστούν άτομα του στενού συγγενικού μου περιβάλλοντος με το εμβόλιο αυτό. Πρόκειται για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» που θα έρθει τις επόμενες μέρες, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την πανδημία, αλλά και τον εμβολιασμό. Τονίζεται όμως ότι δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί. Έχει ήδη γίνει ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες περιοχές, θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής, έτσι ώστε να μην αχρηστευτούν τα εμβόλια αυτά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες, αλλά πραγματικά βλέπουμε το τέλος της δύσκολης αυτής πορείας. Όσο πιο γρήγορα ανακάμψουμε αυτήν τη νέα αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο πιο εύκολα θα ελεγχθεί και η μετέπειτα πορεία της πανδημίας και θα μπορέσουμε όλοι να επιστρέψουμε στις δραστηριότητες που θέλουμε.

Η Επιτροπή μας κατανοεί ότι το «ακορντεόν» μας κουράζει, μας εκνευρίζει, μας δημιουργεί ανασφάλεια, αλλά εξαρτάται από όλους εμάς και τον καθένα ξεχωριστά, από τη συμπεριφορά μας, πόσο γρήγορα θα ανακάμψουμε.

Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Δεν έχει νόημα να κοροϊδεύουμε τους γύρω μας, γιατί τελικά ο ιός είναι πιο έξυπνος και θα μολύνει και εμάς και τους αγαπημένους μας.

Όμως, σήμερα έχουμε τους εμβολιασμούς που τρέχουν και το τέλος της περιπέτειας είναι πια ορατό. Πρέπει να κάνουμε κουράγιο και να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός.

Σας ευχαριστώ πολύ και θα είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

Αρθρογράφος