Θετικό το πρώτο crash test για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ροδόπης – “Καταλύτης” ο βανδαλισμός στα Φατήριακα

29 Νοεμβρίου 201819:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μία εβδομάδα πριν, η ΠΕ Ροδόπης είχε παρουσιάσει τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο σύνολο του νομού κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε περιοχές στις οποίες εκτελέστηκαν παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αντιπλημμυρική προστασία σε χείμαρρους ποταμών και ρέματα όπως στον Ίμερο, στα Παγούρια, το Δουκάτο, το Σιδηροχώρι, το Κόσμιο, στο Ροδίτη, το Φύλακα , την Καλλίστη, τους Αμαξάδες, στη Φωλιά, τη Γρατινή, τον Κάλχαντα, στο Δοκό, τη Βραγιά και τη γέφυρα Αράτου –Αρχοντικών ενώ εκπονείται ειδική μελέτη για τα παραλίμνια πλημμυρικά φαινόμενα στο κομμάτι της Βιστωνίδας

Επίσης, κατά 90% έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής Βαθυρρύακος.

Πρόκειται για το υποέργο «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχής Βαθυρρύακος» , συνολικού προϋπολογισμού 235.000,00 Ευρώ, το οποίο βασίστηκε σε αντίστοιχη μελέτη, με τίτλο «Μελέτη υδραυλικής διευθέτησης περιοχής Βαθυρρύακος».

Σκοπός της μελέτης ήταν η κατασκευή των έργων διευθέτησης των υφιστάμενων ρεμάτων της περιοχής και των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με στόχο την προστασία της ευρύτερης περιοχής της Μονής Βαθυρρύακος από τις πλημμύρες και με επιδίωξη τη διατήρηση, κατά το δυνατόν, των φυσικών χαρακτηριστικών των υφιστάμενων ρεμάτων.

Σε υλοποίηση του υποέργου, το οποίο βρίσκεται σε φάση εκτέλεσης, τοποθετήθηκαν χειροκίνητα θυροφράγματα στους τρεις κιβωτοειδείς οχετούς που βρίσκονται επί της Εθνικής οδού, με στόχο την αποτροπή επιστροφής υδάτων από τον ποταμό Τραύο, όταν ανεβαίνει η στάθμη του, και η ροή τους προς την περιοχή της Μονής Βαθυρρύακος, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Έγινε αντικατάσταση τεχνικού, που βρίσκονταν στην αγροτική ασφαλτοστρωμένη οδό που οδηγεί στην Ιερά Μονή και δεν επαρκούσε η διατομή του, με κιβωτοειδή οχετό διαστάσεων 6,00Χ1,50, μήκους 9,00 μέτρων.

Τέλος για την καλύτερη προστασία της περιοχής πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός της αυτοφυούς βλάστησης,η κοπή των δέντρων που εμποδίζουν τη ροή υδάτων καθώς και η διεύρυνση της διατομής στις κοίτες των δύο κλάδων του ρέματος που βρίσκεται ανατολικά της Μονής.

«Στόχος της Π.Ε. Ροδόπης αποτελεί η θωράκιση της περιοχής από τα πλημμυρικά φαινόμενα, κάτι που έλειπε κι είναι καθήκον μας να αποκαταστήσουμε.» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η Ροδόπη έχει υποστεί μεγάλες ζημιές τα τελευταία χρόνια από πλημμύρες, καθώς έχουν χαθεί περιουσίες, ενώ πλήγμα δέχθηκαν τοπικές αγροτικές καλλιέργειες και η κτηνοτροφία.«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΠΕ είναι η προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. Για τον λόγο αυτό, εντάχθηκε κατά προτεραιότητα στον προγραμματικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας, μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων. Παράλληλα προχωρήσαμε και σε άλλες παράλληλες ενέργειες, όπως στον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών, έτσι ώστε ο χειμώνας να μας βρει κατά το δυνατόν πιο έτοιμους.» εξήγησε ο κος Νίκος Τσαλικίδης.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές καταγραφές, στο πρώτο δυνατό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει και την περιοχή μας είχαμε εικόνες από πλημμυρισμένες περιοχές, καθώς ο ποταμός Τραύος άγγιξε τα όριά του, με το νερό να υπερχειλίζει σε πολλά σημεία και να βρίσκει διέξοδο προς καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ιδιαίτερα τα προβλήματα στη Νέα Καλλίστη όπου η διάβαση που διέρχεται μέσα από τον ποταμό Τραύο έκλεισε και το νερό από εκεί βρήκε διέξοδο στα χωράφια που βρίσκονται ανάμεσα σε Νέα Καλλίστη και Σάλπη. Στην επαρχιακή οδό προς Σάλπη το νερό πέρασε πάνω από τον δρόμο με τους κατοίκους της περιοχής να προβλέπουν ότι αυτό θα φτάσει μέχρι το παραλίμνιο πλημμυρίζοντας χιλιάδες εκτάσεις. Η ίδια εικόνα και στη μονή Παναγίας Φανερωμένης στην Αίγειρο. Το αντιπλημμυρικό έργο που εκτελείται δεν κατάφερε να αποσοβήσει πλήρως τα πλημμυρικά φαινόμενα. Από το βράδυ της Τρίτης τα νερά μπήκαν και στο χώρο της μονής.

Σίγουρα οι εικόνες εντυπώνονται, ξυπνούν αναμνήσεις και είναι αυτές που δημιουργούν απορίες και ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Χωρίς ο γράφων να διαθέτει ειδικές γνώσεις, ωστόσο από την προσεκτική παρατήρηση και την ενημέρωση που είχε στη διάθεσή του διαπίστωσε ότι η προβληθείσα εικόνα “καταστροφής” ανταποκρίνεται σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10 ή 20% σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να είχε συμβεί.

Η πρώτη προσέγγιση του “ρεπορτάζ” ως στόχο είχε να “επαληθεύσει” ότι γίνονται αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και στη συνέχεια να καταγράψει τα πιθανά αίτια των πρώτων καταστροφών που προκάλεσαν οι φετινές πλημμύρες.

Με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας και όσων συνέβησαν σχετικά με τις πλημμύρες στην περιοχή της Μονής Βαθυρρύακος, ζητήσαμε από τους αρμόδιους σχετική πληροφόρηση και παραθέτουμε στοιχεία που αφορούν τα έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή.

1. Στην περιοχή της Μονής Βαθυρρύακος όπου λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο, εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στο πλαίσιο υποέργου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καταγράφηκε νέο περιστατικό βανδαλισμών. Δύο εκ των τριών τοποθετημένων θυροφραγμάτων διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί οι μηχανισμοί ανύψωσης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία τους. Με την αφαίρεση των μηχανισμών ανύψωσης και στήριξης, το ένα από τα δύο θυροφράγματα έπεσε εντελώς και επομένως δεν υπάρχει επιστροφή υδάτων στην περιοχή από τον ποταμό Τραύο. Το δεύτερο έπεσε μεν , αφήνοντας κενό περί τα 30 εκ., από το οποίο και υπήρξε επιστροφή υδάτων από τον ποταμό Τραύο.

2.Τα προβλήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα τις πλημμυρισμένες περιοχές προκλήθηκαν, αρχικά από την ανύψωση της στάθμης του ποταμού Τραύου. Η στάθμη του νερού οριακά έφθασε στο ύψος των αναχωμάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απορροή των υδάτων των περιοχών που γειτνιάζουν με τον Τραύο. Τα τοπικά νερά της βροχής που εγκλωβίστηκαν μέσα στη Μονή δε μπορούσαν να παροχετευθούν στο ρέμα δυτικά της Μονής, λόγω της υπερύψωσης της στάθμης του ποταμού. Με την πτώση της στάθμης αμέσως παροχετεύθηκαν.

3.Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η εισροή υδάτων από το θυρόφραγμα το κοντινότερο στη Μονή, γιατί δεν ήταν δυνατόν να κλείσει εντελώς, λόγω της κλοπής του μηχανισμού ανύψωσης. Τα νερά αυτά δια μέσου του ρέματος που πρόσφατα καθαρίστηκε και διαπλατύνθηκε έρεαν προς τον ποταμό Τραύο. Όπως προαναφέρθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής Βαθυρρύακος δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς απομένει κι επίκειται η κατασκευή του δεύτερου κλάδου του ρέματος που προβλέπει η μελέτη, ύστερα από την σχετική έγκριση.

4. Σε ό,τι αφορά στις επισημάνσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων της Νέας Καλλίστης για τις κλειστές ιρλανδικές διαβάσεις καλό θα είναι να έχουμε υπόψη μας ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το οδικό δίκτυο καθώς οι ιρλανδικές διαβάσεις αναλαμβάνουν τον ρόλο της εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων ώστε να προστατευθούν τα αναχώματα σε άλλα σημεία και να μην σπάσουν δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που κατασκευάζονται δρόμοι!

5. Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η Π.Ε. Ροδόπης, οι τεχνικές υπηρεσίες αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς εργάζονται συστηματικά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης και παρά τις όποιες αντιξοότητες στην κατεύθυνσης της άμβλυνσης κι επίλυσης προβλημάτων που εντοπίζονται στην επικράτεια της Ροδόπης, με κύρια μέριμνα την προστασία των πολιτών , των καλλιεργειών ,αλλά και των περιουσιών τους.

Αρθρογράφος