“Σώου ευθιξίας” του κ. Τζιχάν Ιμάμογλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

16 Απριλίου 202117:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση αναφορικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Περιφέρειά μας.

Αφορμή για πολλές συζητήσεις θα πρέπει να αποτελέσει η καταγγελία του κ. Κ. Κατσμίγα ” για την αποικιοκρατικού τύπου ενέργεια της εταιρείας ES ENERGY Ε.Π.Ε να επιχειρεί να τύχει,της αποδοχής της επένδυσης στον Κέχρο εκ μέρους των ντόπιων κατοίκων προσφέροντας ευτελούς αξίας ανταλλάγματα, όπως κάποια μικροέργα οδοποιίας, ένα μεταλλικό στέγαστρο 15Χ30μ, να δωρίσει ένα JCB χωρίς να διευκρινίζει αν είναι καινούριο ή μεταχειρισμένο, 50 tablets και 2 Η/Υ. Επίσης να προσλάβει προσωπικό από κατοίκους της περιοχής στη φάση της κατασκευής. Εάν μετατρέψουμε πρόχειρα τις «χορηγίες» της εταιρείας προς την κοινότητα σε ευρώ, αυτές δεν ξεπερνούν τις 250.000 €” καταλήγοντας ότι αυτή η πρακτική θυμίζει πρακτικές κατακτητού (conquistador), που θέλει να δελέσει τους “ντόπιους ιθαγενείς”, προσφέροντας ευτελούς αξίας ανταλλάγματα, όπως χάντρες και καθρεφτάκια.

Να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά το πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο Κέχρου με ομόφωνο ψήφισμα του στις 23 Φεβρουαρίου 2021, εκφράστηκε ομοθύμως κατά της κατασκευής του Αιολικού Πάρκου, λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Μαρτίου 2021, υπογράφηκε ένα προχειρογράφημα, που εμφανίστηκε ως “συμφωνητικό συνεργασίας”μεταξύ της εταιρείας, του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου Κέχρου Τσακήρ Φατήχ,και ενός αντιδημάρχου αρμόδιου για τα θέματα της ορεινής κοινότητας Χασεκή Αλή το οποίο είναι άνευ νομικής ισχύος.

Στα παραπάνω λαμβάνοντας τον λόγο, αντέδρασε ο κ. Τζιχάν Ιμάμογλου ο οποίος και θεώρησε ως προσβλητικό τον παραλληλισμό του κ. Κ. Κατσιμίγα λέγοντας:

“Ναι στη σάτιρα, ναι στο χιούμορ, αλλά θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, και θεωρώ μειωτικό και προσβλητικό τον παραλληλισμό των ανθρώπων του ορεινού όγκου, με ιθαγενείς Ινδιάνους που μπορεί να τους πείσει κανείς με χάντρες και καθρεφτάκια…. Μπορεί να είναι μειονότητα, μη οντότητα δεν είναι, κανείς δεν μπορεί να πείσει κανένα με καθρεφτάκια και χάντρες… οι τοπικές κοινωνίες, ξέρουν τι κάνουν, έχουν οξυδέρκεια, μπορούν να κρίνουν το καλό για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και το μέλλον των κοινοτήτων τους”

Ο κ. Τζιχάν Ιμάμογλου δεν τοποθετήθηκε ούτε ως δικηγόρος στα όσα ορθότατα επεσήμανε ο κ. Χρ. Χατζηπέμου ούτε ως Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα για θέματα του ΕΚΤ (βελτίωση ευκαιριών απασχόλησεης, ενίσχυση κοινωνικής ένταξης, καταπολέμηση φτώχειας, προαγωγής εκπαίδευσης, δεξιοτήτων και δια βίου μάθησης, τις ευκαιρίες απασχόλησης, να ενισχύσει την κοινωνική ένταξη, να καταπολεμήσει τη φτώχεια, να προαγάγει την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τη διά βίου μάθηση και την ανάπτυξη ενεργών και βιώσιμων πολιτικών ένταξης) ή ΕΣΠΑ με έμφαση στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης των πληθυσμιακών ομάδων ή την μείωση των χωρικών ανισοτήτων εντός της Περιφέρειας.

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να εξηγήσει στην κοινή γνώμη πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος την συγκεκριμένη επένδυση , το τρόπο που συνετάχθη το “προχειρογράφημα” και τί απαντά στην εκτίμηση του κ. Κώστα Κατσιμίγα για τα προβλήματα που θα δημουργηθούν στην περιοχή όταν τελικά τοποθετηθούν οι γιγαντιαίες αυτές ανεμογεννήτριες, και αρκετοί κάτοικοι θα έχουν εγκαταλείψει την συγκεκριμένη ζώνη του Κέχρου εξαιτίας του θορύβου

Το ερώτημα είναι αν και ο κ. Χρήστος Μέτιος συμφωνεί με τον Αντιπεριφερειάρχη του…

Αρθρογράφος