Συνεδρίαση αντιπροσωπειών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας

6 Οκτωβρίου 202118:46

«Μέσα από τις κοινές μας πρωτοβουλίες αποσκοπούμε στην απόρριψη του θρησκευτικού εξτρεμισμού από όπου και αν προέρχεται και στην καταδίκη κάθε απόπειρας εργαλειοποίησης της θρησκείας για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων». Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την κοινή συνεδρίαση αντιπροσωπειών της ΔΣΟ και της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας (MWL), η οποία έλαβε χώρα σε αίθουσα συνεδριάσεων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ΔΣΟ συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, κ. IvanSukharev, και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ. Κώστας Μυγδάλης, ενώ την MWL εκπροσώπησαν ο κ. MishalAl-Shalan, Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας και Εκδηλώσεων, ο Δρ. AhmedSaadAlmofareh, Διευθυντής του Γραφείου της MWL στη Βιέννη και του Ισλαμικού Κέντρου στην Αυστρία, και ο κ. OmarIbrahimAlsaif, Διευθυντής του Πολιτιστικού Ισλαμικού Κέντρου στη Μαδρίτη.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της MWL, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οριστικοποίηση του κειμένου του Μνημονίου Κατανόησης που πρόκειται να υπογράψουν οι δυο οργανώσεις, το οποίο θα θέτει τις βάσεις για μια σταθερή σχέση συνεργασίας που, όπως είπε, «θα υπογραμμίζει το μήνυμα της ειρήνης, της συνύπαρξης, της καταλλαγής των παθών στην ταραγμένη εποχή που ζούμε». Τα μέλη της αντιπροσωπείας της MWL εστίασαν στην ανάγκη ανάδειξης των κοινών αξιών που διαμοιράζονται οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και τη σημασία τους για την απόρριψη της μισαλλοδοξίας και την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.

Οι δυο οργανώσεις συμφώνησαν να αναλάβουν αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη περιοχών του Ευρωπαϊκού Χώρου και της Μέσης Ανατολής όπου ιστορικά έχει καταγραφεί η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανικών και μουσουλμανικών πληθυσμών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Sukharev πρότεινε την ανάδειξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της πόλης Ουφά στη Μπασκιρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου η μουσουλμανική πλειοψηφία συνυπάρχει αρμονικά με τους πληθυσμούς ορθοδόξων χριστιανών.

Πριν τη συνεδρίαση, η αντιπροσωπεία της MWL είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη λαμπρή επετειακή έκθεση για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης: «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δυο αιώνες μετά», η οποία λειτουργεί στο Μέγαρο της Βουλής.

Αρθρογράφος