aros

Ο Χαρίτος ζητάει λύσεις για τους αγρότες και τα μουσικά σχολεία

5 Φεβρουαρίου 201318:14

arosΤα προβλήματα του αγροτικού τομέα, τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία της Περιφέρειας θα θέσει επί τάπητος αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Aναλυτικά οι επιστολές τους προς την Περιφέρεια :

1) Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

“Κύριε Πρόεδρε
Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και γενικότερα της χώρας βρίσκεται αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις ως έκφραση ανάγκης για επιβίωση, για να διατηρήσει το δικαίωμα να παραμείνει στη Γεωργία, να παράγει για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας και κατ΄ επέκταση συνολικότερα στην οικονομία της χώρας που τόσο αναγκαία είναι σήμερα λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και τις δραματικές συνέπειες που έχει αυτή σε όλη την κοινωνία
Κύριε Πρόεδρε
Σας καταθέτω ορισμένες βασικές επισημάνσεις των θέσεων της παράταξής μας για τα ώριμα αιτήματα των αγροτών, αλλά και τα συνολικότερα της Αγροτικής Παραγωγής.

ΖΗΤΟΥΜΕ
1) Να γίνει συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε κατά τη γνώμη μας να εκφραστεί μέσω ψηφίσματος η υποστήριξη στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και η συμπαράσταση στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους.
2) Να υπάρξει πολιτική δέσμευση για να πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών, κτηνοτρόφων κ. α. εκπροσώπων των φορέων της μεταποίησης με στόχο να εξετασθεί η κατάσταση που βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας. Η αξιολόγηση πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί (όπως καλάθι αγροτικών προϊόντων, δημοπρατήρια) οι αναγκαίες υποδομές στον αγροτικό τομέα (αναδασμοί, αρδευτικά έργα). Οι θέσεις της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για την νέα ΚΑΠ που είναι σε διαβούλευση, πολιτικές που αφορούν πρωτίστως την Περιφέρειά μας ως κατά βάση αγροτική περιοχή.

Ως εισηγητικές σκέψεις επιγραμματικά σημειώνουμε:
─ Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα οδηγήσουν σε απώλειες εισοδήματος στα επόμενα δύο χρόνια που ξεπερνούν τα 2 δις €, όταν το αγροτικό εισόδημα είναι ήδη μειωμένο κατά 8,9% το 2012 και όπως σημειώνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. το διάστημα 2006-2011 ήταν μειωμένο κατά 22,6%.
─ Μέτρα που προωθούνται όπως η μείωση επιστροφής του ΦΠΑ από 11% σε 6% αλλά και η μείωση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η νέα αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 12,3%, η αθρόα αύξηση τα προηγούμενα χρόνια των γεωργικών εφοδίων, η οικονομική επιβάρυνση για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων θα εκτινάξουν στα ύψη το κόστος παραγωγής. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστούν οι σημαντικές απώλειες από τις μειωμένες τιμές παραγωγού, τις ζημιές που προκάλεσε το πράσινο σκουλήκι, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων θα οδηγήσουν ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών σε πολύ δύσκολη έως αδύνατη θέση για να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική χρονιά.
─ Στην ίδια αρνητική κατεύθυνση θα επιδράσει η προώθηση ειδικού καθεστώτος φορολογίας των αγροτών (λογιστικά βιβλία) όπου θα υπόκεινται σε ένα ενιαίο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 20%-25% που θα πλήξει άμεσα τους μικρομεσαίους αγρότες. Καθώς και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Φορολογούνται συντελεστές αγροτικής παραγωγής όταν είναι γνωστό ότι δεν φορολογούνται στην υπόλοιπη οικονομία.
─ Ο αγροτικός κόσμος διακατέχεται από έλλειψη αισιοδοξίας χωρίς προοπτική και ελπίδα για το μέλλον γιατί μαζί με όλα αυτά αισθάνεται το κράτος να αποσύρεται από την αναγκαία στήριξη που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας και γενικότερα η Αγροτική Οικονομία. Η χρηματοδότηση του Αγροτικού Τομέα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφει πτώση της τάξης τουλάχιστον 23,6%. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την εκποίηση της ΑΤΕ άφησε ουσιαστικά τον αγροτικό χώρο χωρίς χρηματοδοτικό εργαλείο κάνοντας σήμερα είναι σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των μικρομεσαίων αγροτών για δανεισμό, πράγμα που οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε ασφυξία και σε σταδιακή παύση της αγροτικής καλλιέργειας.
─ Η πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΣΕΚΑΠ, η Δωδώνη, αποστερούν παραγωγικές δομές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αγροτική ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την περιοχή μας.
─ Η μη καταβολή αποζημιώσεων για όλες τις καταστροφές που θα έπρεπε να καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, του οποίου τον Δημόσιο χαρακτήρα κατήργησαν αυξάνοντας ταυτόχρονα τα ασφάλιστρα. Όπως επίσης και η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ που ήταν ένα στήριγμα για τις οικογένειες στην ύπαιθρο θα επιδεινώσει την κατάσταση.
─ Ο απαράδεκτος νόμος για τους συνεταιρισμούς 4015/2011 που προωθεί την τελική εξόντωση των μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών μια και μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τον εκφυλισμό των αγροτικών συνεταιρισμών που μετατράπηκαν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και προθάλαμος παραγοντισμού.
─ Η στόχευση της νέας ΚΑΠ 2014-2020 με τις σημαντικές μειώσεις στις ενισχύσεις που λάμβαναν έως σήμερα οι αγρότες και με τις πολιτικές επιλογές που υιοθετεί θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες και το εισόδημά τους.
Όλα αυτά κατά τη γνώμη μας αποτελούν βασικά προβλήματα που απασχολούν τον Αγροτικό Τομέα ο οποίος κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει ως βασικός πυλώνας άμεση ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.”

2)Για τα μουσικά σχολεία

“κ.Πρόεδρε
Σας καταθέτω ψήφισμα για έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.Σχετικά με τα τεράστια κενά που αντιμετωπίζουν τα Μουσικά Σχολειά της Περιφέρειας Αν.Μακ-Θράκης

To Περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζει την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Μουσικών Σχολείων της Περιφέρειας μας αλλά και συνολικά της χώρας. Η δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών έχει φέρει τα σχολεία αυτά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ απειλούνται ακόμα να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Η έλλειψη καθηγητών, κυρίως των μουσικών ειδικοτήτων αναγκάζει τα περισσότερα σχολεία να υπολειτουργούν. Να μην μπορούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο αναλυτικό τους πρόγραμμα και να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες σε μουσικά μαθήματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκαναν ενδεικτικά στα σχολεία της περιφέρειας Αν.Μακ-Θράκης οι σύλλογοι γονέων μέχρι της 30 Νοεμβρίου, είχαν χαθεί σε εβδομαδιαία βάση οι εξής διδακτικές ώρες: Δράμα 467 ώρες, Καβάλα 292 ώρες, Ξάνθη 280 ώρες και Κομοτηνή 291 ώρες. Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να διατεθούν πιστώσεις από της 8-1-2013 για να γίνουν προσλήψεις ωρομίσθιων καθηγητών σε όλα τα μουσικά σχολειά της χώρας ΜΟΝΟ 546 ωρών την εβδομάδα προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή των γονέων των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αν αναλογιστεί ότι στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής για 291 κενές ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε προσλήψεις ωρομίσθιων που αντιστοιχούν σε κάλυψη 9 ωρών, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του εμπαιγμού.

Και όμως τα Μουσικά Σχολεία της περιφέρειάς μας εδώ και χρόνια αποτελούν σημαντικό παράγοντα αφενός γνώσης και αφετέρου πολιτισμού, δεδομένου ότι συνεργάζονται άοκνα με τις μουσικές πρωτοβουλίες της περιφέρειας αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ένα σταθερό πόλο καλλιτεχνικής αναφοράς. Θεωρούμε ότι η υποβάθμιση τους, η υποστελέχωσή τους, τα κενά που υπάρχουν σε διδακτικό μουσικό προσωπικό είναι προανάκρουσμα επιλογών απαξίωσής τους. Θεωρούμε επίσης ότι στους καιρούς κρίσης να αντιμετωπίζονται τα μουσικά σχολεία με κριτήρια λογιστικά είναι πρόδηλο πως η μουσική παιδεία και ο πολιτισμός θεωρείται περιττή πολυτέλεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στις πολιτικές που απαξιώνουν την μουσική εκπαίδευση, απαιτεί πλήρη κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό μουσικό προσωπικό ώστε να εκπληρώνουν το αναλυτικό τους πρόγραμμα και τονίζει ότι θα είναι αντίθετο σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης ή και κατάργησης των μουσικών σχολείων. Ταυτόχρονα εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή του στον αγώνα που δίνουν οι γονείς, οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των μουσικών σχολείων της περιφέρειας και δηλώνει ότι θα είναι αρωγός στον αγώνα αυτό.”

 

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr