«Ο Ρήγας Φεραίος θα ήθελε τα Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ

7 Ιουνίου 201409:39

Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης

Υπό τον τίτλο «Ο Ρήγας Φεραίος θα ήθελε τα Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ», η οικονομική εφημερίδα PREGLED δημοσίευσε την Πέμπτη 29 Μαϊου, πρωτοσέλιδη συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στη Σερβία, κ. Κωνσταντίνου Οικονομίδη στους δημοσιογράφους Ίγκορ Τοντόροβιτς και Μπόρισλαβ Κορκοντέλοβιτς. Ακολουθεί το δημοσιευθέν κείμενο:

Χρειάζεται ορισμένος χρόνος ώστε η ανάκαμψη και η σταθερότητα σε μακροοικονομικό επίπεδο να επηρεάσουν την πραγματική οικονομία και σύντομα πρόκειται να γίνουν αισθητά τα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Οικονομίδης, σχολιάζοντας τις πρώτες ενδείξεις της ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας του.

Οι μακροχρόνιες αναταραχές στον τομέα των οικονομικών και της παγκόσμιας οικονομίας επιβαρύνουν σοβαρά την κοινωνία σε πολλές χώρες, ωστόσο, οι συνθήκες της κρίσης αποτελούν ευκαιρία για καινοτομίες, ειδικότερα για νέους ανθρώπους, δήλωσε στην ε/φ ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία, κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο οποίος, με την ευκαιρία αυτή, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς το σερβικό λαό για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. «Επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνική Πρεσβεία στηρίζουν σθεναρά τη Σερβική Κυβέρνηση και το σερβικό λαό σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές», προσέθεσε ο κ. Πρέσβης.

oikonomidis

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας ξεκίνησαν στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Πώς εκτιμάτε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ποια δυναμική αναμένετε και πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η διαδικασία αυτή;

Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η τυπική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 21 Ιανουαρίου ήταν ένα βήμα ιστορικής σημασίας, το οποίο θα επηρεάσει θετικά όχι μόνο τη Σερβία, αλλά και το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων και θα συμβάλει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Σε ό,τι αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας, όπως γνωρίζετε, υπάρχει καθορισμένη διαδικασία υποψηφιότητας και κάθε χώρα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, εκπληρώνοντας σχετικές προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι η Σερβία έχει την πολιτική βούληση και τις διοικητικές ικανότητες ώστε σε μια εύλογη προθεσμία να εκπληρώσει τα ενταξιακά κριτήρια. Σε αυτή την πορεία, η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά όλες τις προσπάθειες της νέας Κυβέρνησης της Σερβίας και του σερβικού λαού.

Η Βαλκανική Χερσόνησος εδώ και δύο χιλιετίες είναι συνεχώς διαιρεμένη μεταξύ αυτοκρατοριών και κατακερματισμένη με γεωπολιτικά χαρακώματα. Υπάρχει τρόπος να αναβιώσει το όραμα του Ρήγα Φεραίου και άλλες προοδευτικές ιδέες των διαφωτιστών και των επαναστατών οι οποίοι έδωσαν μάχες για την χειραφέτηση και την φιλία των λαών που ζουν σε αυτή την περιοχή;

Νομίζω ότι αν ζούσε, ο Ρήγας Φεραίος θα στήριζε σθεναρά τη διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Θα χαιρόταν να δει στο τέλος της πορείας αυτής, ότι όλες οι χώρες της περιοχής γίνονται μέλη μιας ισχυρής και πολυπολιτισμικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη που θα εξάλειφε τους ανταγωνισμούς του παρελθόντος και θα προωθούσε την σταθερότητα και την ευημερία όλης της περιοχής και όλης της Ευρώπης.

Μεταξύ των απλών ανθρώπων στη Σερβία υπάρχει πεποίθηση ότι η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν αρωγός και φίλος της Σερβίας, σε καλούς και σε δύσκολους καιρούς. Οι πολιτικοί και οι θεωρητικοί λένε, όμως, ότι τα κράτη καθοδηγούνται αποκλειστικά από τα συμφέροντά τους. Πώς να βρούμε μια μέση οδό, ώστε και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες;

Νομίζω ότι, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε για μέση οδό. Οι σχέσεις μας βασίζονται στα ισχυρά θεμέλια, που οικοδομήθηκαν στο πλαίσιο κοινών ιστορικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών πολλών δεκαετιών. Βεβαίως και υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης και βεβαίως τα κράτη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα συμφέροντά τους, ωστόσο, στην περίπτωσή μας οι κοινοί δεσμοί και οι εμπειρίες μας ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Σερβίας και συνιστούν μια ισχυρή, υγιή και μακροπρόθεσμη φιλία.

Πλησιάζει το τέλος της Ελληνικής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ποια αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί;

Η Ελληνική Δημοκρατία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο. Εξαιτίας της διενέργειας των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, η βασική νομοθετική δραστηριότητα έπρεπε να ολοκληρωθεί πριν απ’ ό,τι στην περίπτωση τω προηγούμενων προεδριών.

Ασχοληθήκαμε με πολλά σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM) των τραπεζών, ενός μεγάλου βήματος προς την εδραίωση της Τραπεζικής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, βρισκόμαστε στην τελική φάση κατάρτισης νομοσχεδίων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF), το οποίο, από κοινού με το πολυνομοσχέδιο για τους πόρους του, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, θα εξασφαλίσει έγκαιρη και σταθερή χρηματοδότηση της υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας επισημαίνουμε ειδικά τη συμφωνία για τις οδηγίες αποστολής εργαζομένων στο εξωτερικό.

Στον τομέα της μετανάστευσης, διαχείρισης συνόρων και κινητικότητας των πολιτών της Ένωσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, εσωτερικά και εξωτερικά, μεταξύ των αποτελεσμάτων μας είναι και η αναθεώρηση του καταλόγου «των τρίτων χωρών», οι πολίτες των οποίων πρέπει να διαθέτουν θεώρηση εισόδου για να διέλθουν τα εξωτερικά σύνορα και εκείνων, οι πολίτες των οποίων εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα. Το αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τη Μολδαβία. Πέραν της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ασφάλεια στη Ναυσιπλοΐα, υιοθετήθηκε και η Οδηγία για τη θαλάσσια χωροταξία, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό καθώς και το φυσικό περιβάλλον. Έχουμε επίσης τα αποτελέσματα στους ευρύτερους τομείς των Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής: περιορισμός του επιπέδου θορύβου στα αεροδρόμια,  μείωση των εκπομπών CO2 από καινούργια ελαφρά εμπορικά οχήματα, το σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην αεροπορία, οι μεταφορές αποβλήτων και του θαλάσσιου εξοπλισμού για λιμένες, πλοία και ναυπηγεία. Στην Πολιτική για τον Πολιτισμό, υιοθετήθηκε η οδηγία σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από το έδαφος ενός κράτους μέλους. Τέλος, μεταξύ των Θεσμικών ζητημάτων, επιτεύχθηκε μια αμοιβαία συμφωνία επί του κανονισμού σχετικά με το καταστατικό και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων.

Η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, διέρχεται μια δύσκολη οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει και την πολιτική σκηνή και την κοινωνία στο σύνολό της. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ; Πώς αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις οικονομικές σχέσεις με τη Σερβία;

Φυσικά και υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και αυτό συνέβη χάρη στις γιγάντιες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών. Μπορούμε ήδη να δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών στην επίσημη ανακοίνωση της Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης εκείνων που έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση . Ωστόσο, μετά από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μακροοικονομική σταθερότητα, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πραγματική οικονομία, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών η οποία θα αξιοποιηθεί πλήρως ως ώθηση για την ανάπτυξη. Επιπλέον , γνωρίζετε ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε ανάκαμψη και η σταθερότητα σε μακροοικονομικό επίπεδο να επηρεάσουν την πραγματική οικονομία και σύντομα θα πρέπει να γίνουν αισθητά τα θετικά αποτελέσματα.

Σε ό, τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις με τη Σερβία , μπορώ να πω ότι, εξ όσων γνωρίζω, δεν υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις , εκτός από μια μικρή επιβράδυνση των επενδυτικών ροών από την Ελλάδα. Υπάρχει, ωστόσο , περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά στις διμερείς συναλλαγές και αυτός είναι ένας τομέας που πρέπει και οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν.

Το ασφάλιστρο κινδύνου για το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει σημειώσει ραγδαία πτώση τους τελευταίους μήνες, εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των πιστωτών . Πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος το Χ.Α. είχε το πρώτο τετράμηνο άριστη επίδοση αλλά στη συνέχεια έφτασε σε διόρθωση. Το εμπορικό ισοζύγιο συρρικνώνεται. Υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία

Ένα από τα πράγματα που αυτή η κρίση μας δίδαξε είναι δεν πρέπει να κάνουμε οικονομικές προβλέψεις, σε τέτοιο ταραχώδες περιβάλλον. Πράγματι δεν μπορώ να εκτιμήσω αν αυτές οι τάσεις είναι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αποτελούν μια αισθητή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι διεθνείς αγορές βλέπουν την Ελλάδα και θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε πλήρως, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θα πρέπει να βαδίσουμε με αργά, σταθερά και σίγουρα βήματα μπροστά, ώστε να δικαιολογήσουμε εκ νέου αυτή την πρόοδο και να διαβεβαιώσουμε ακόμη περισσότερους διεθνείς παίκτες ότι βρισκόμαστε στο δρόμο για την πλήρη ανάκαμψη και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Η Ελλάδα και η Σερβία αντιμετώπισαν, μεταξύ άλλων, μια παρόμοια κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, που προκλήθηκε από την έκρηξη της φούσκας της κερδοσκοπίας. Οι πωλήσεις και οι κατασκευές είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η αύξηση των φόρων επιβαρύνει επιπρόσθετα την κατάσταση ώστε οι ιδιοκτήτες να αγωνίζονται να διατηρήσουν ή ακόμη και να πωλήσουν τα ακίνητά τους. Πώς οι επιχειρήσεις  και ο πληθυσμός στη χώρα σας αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα και έχουμε φτάσει τελικά στον πάτο της κρίσης στην εν λόγω βιομηχανία;

Πράγματι είχαμε κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ακίνητη περιουσία και οι κατασκευές, επί σειρά ετών, αποτελούσαν ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού ΑΕΠ. Οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλείς στο δικό τους σπίτι, είτε μέσω αγοράς είτε με την κατασκευή του και, επομένως, αυτή η κατάρρευση είχε τεράστιες αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες. Ωστόσο, πιστεύω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, μόλις σταθεροποιηθεί η πρόσβαση στις πιστώσεις, αφού έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Κατά τη γνώμη μου, ο κύριος λόγος πίσω από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων ήταν η περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς, η οποία εξέθεσε σε μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα τόσο τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις. Αυτά τα ανοίγματα προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και, τελικά, η αγορά παρέμεινε στάσιμη. Έτσι, πιστεύω ότι η αγορά, μόλις οι τράπεζές μας ενισχυθούν και αρχίσουν να παρέχουν πόρους, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βγουν από το αδιέξοδο.

Η Ελλάδα είναι μια υπερδύναμη στον τομέα του τουρισμού. Ποιες είναι οι προσδοκίες για την επόμενη σεζόν, υπάρχουν ενδιαφέροντα έργα που αποσκοπούν στην προσέλκυση νέων επισκεπτών και ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την δική μας αγορά μετά την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βελιγραδίου;

Λέγεται ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Η χώρα μου έχει ευλογηθεί με πολλά όμορφα τοπία και είναι εντελώς φυσικό ότι οι άνθρωποι από το εξωτερικό επιθυμούν να την επισκεφθούν. Όπως πιθανόν γνωρίζετε, το περασμένο καλοκαίρι σημειώθηκε ρεκόρ στην τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, η οποία έδωσε ισχυρή ώθηση στην τοπική και εθνική οικονομία. Οι προβλέψεις για το τρέχον έτος είναι ακόμα καλύτερες και προσβλέπουμε σε μια εξαιρετικά επιτυχή τουριστική περίοδο .
Οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας προσελκύουν μεγάλο αριθμό των Σέρβων τουριστών και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γι ‘αυτό . Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία , το 2013, 800.000 επισκέπτες από τη Σερβία ταξίδεψαν στη χώρα μου και απόλαυσαν την ελληνική φιλοξενία . Οι προβλέψεις για το τρέχον έτος αναφέρουν αύξηση της τάξης 5-10 % . Είναι αυτή η στενή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, που οδήγησε πρόσφατα τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού να ανοίξει Γραφείο στο Βελιγράδι , το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα

Οι βασικές ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιώθηκαν πρόσφατα αφού τα τεστ αντοχής έδειξαν ότι χρειάζονται πάνω από 6δις ευρώ. Αυτές δεν ήταν θετικές εξελίξεις αλλά το πρόβλημα δεν ήταν τεράστιο σε σύγκριση με τα προβλήματα των προηγούμενων ετών. Συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου η οποία όντως αντιμετώπισε σοβαρές δοκιμασίες, πως επηρεάζουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα τις γειτονικές χώρες;

Οι τράπεζες μας έχουν ελέγχονται συνεχώς από τους επιθεωρητές και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Ως εκ τούτου, συμφωνώ ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό σε σχέση με εκείνα των τελευταίων ετών.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις των εξελίξεων στις γειτονικές χώρες, θα ήθελα να στρέψω την προσοχή σας σε ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την πρόσφατη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης( SRM ), που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευθυγράμμισης της εποπτείας των τραπεζών και της εξυγίανσης των τραπεζών σε κεντρικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των σημαντικών φορέων σε  εθνικό επίπεδο. Με την κατάλληλη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών και μια αποδεκτή διαδικασία λήψης αποφάσεων, αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης ο οποίος θα επιτρέψει οι κρίσεις στον τραπεζικό τομέα να ελέγχονται καλύτερα. Σε περίπτωση που το πρόβλημα αφορά περισσότερες χώρες, ο μηχανισμός θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός απ’ ότι το δίκτυο των εθνικών αρχών για τα προβλήματα στις τράπεζες και θα συμβάλλει στην αποφυγή κινδύνου εξάπλωσης της «μόλυνσης». Το SRM πιθανώς να μην έχει σχεδιαστεί τέλεια αλλά θα επιτρέψει την έγκαιρη και αποτελεσματική διευθέτηση των προβλημάτων στην ευρωζώνη ικανοποιώντας έτσι τον κύριο στόχο του.

Μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στις 28 χώρες, η ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση θα θέσει τέλος στην εποχή των μαζικών διασώσεων. Θα συμβάλει περαιτέρω στην αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και συνεπώς στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, να ηγηθεί εκ νέου της πραγματικής οικονομίας, το οποίο είναι απαραίτητο για την εδραίωση της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία των τόσο απαραίτητων θέσεων εργασίας.

Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, μειώνεται ολοένα και περισσότερο ο κίνδυνος υπερχείλισης των προβλημάτων του ελληνικού τραπεζικού τομέα στις γειτονικές χώρες. Προφανώς, λαμβάνοντας υπόψη την εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας , δεν μπορεί κανείς να εξαλείψει εντελώς την πιθανότητα ενός « ατυχήματος » . Ωστόσο, θεωρώ ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι τράπεζες μας θα έχουν ένα ασφαλέστερο και πιο σταθερό μέλλον.//

«Κάποια από τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στην διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ»

Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης για την Ενιαία Αγορά Ι και ΙΙ, εγκρίθηκε η οδηγία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις  η οποία θα μειώσει τα εμπόδια για την είσοδο στην αγορά, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Όσον αφορά, ειδικότερα, στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας (υποδομές και ΜΜΕ), εκδόθηκε ο κανονισμός για το πακέτο των επενδύσεων καινοτομίας. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, υιοθετήθηκε η οδηγία για τη θέσπιση μέτρων για τη μείωση του κόστους της ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας. Έχει ρυθμιστεί η επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων. Στον τομέα της δικαιοσύνης έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις νομικές λύσεις για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ στο ποινικό δίκαιο.

«Η στήριξη της Ελλάδας στους πλημμυροπαθείς στη Σερβία».

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση της σερβικής κυβέρνησης και του σερβικού λαού για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής αρωγής, η Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έθεσε στη διάθεση της Κυβέρνησης της Σερβίας ειδική 25μελή Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό (πλαστικές βάρκες). Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την άμεση χορήγηση χρηματικού ποσού ύψους 200.000 ευρώ. Από την πλευρά της, η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κοινότητα Σερβίας για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, ορίζοντας ως χώρο συγκέντρωσης των υλικών πρώτης ανάγκης την αίθουσα του δημοτικού σχολείου του Τμήματος Μητρικής Γλώσσας (Francuska 26). Το προσωπικό της Πρεσβείας συγκέντρωσε το ποσό των 1.500 ευρώ για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Ειδικότερα, σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή Βελιγραδίου, τρόφιμα, είδη υγιεινής και νερό από το κατάστημα Super Vero, παραδόθηκαν, μερίμνη της Πρεσβείας, την Πέμπτη 22 Μαϊου στους πληγέντες στο Obrenovac. Οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων. Η Ελληνική Πρεσβεία, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, θα παρουσιάσουν σύντομα το σύνολο των δράσεων που αναλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, σημειώνεται η μεγάλη και αυθόρμητη κινητοποίηση της Εκκλησίας, των ΜΚΟ, των ΜΜΕ, των αθλητικών ομίλων και ιδιωτών στη συγκέντρωση χρηματικής και ανθρωπιστικής βοήθειας .

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr