Μία πράξη ευφυΐας για τα παιδιά της ΔΑΔΑΑ από τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ!

17 Δεκεμβρίου 201709:11

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ξεκίνησε ως ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ με τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης-Νηρηΐδες» και την διαισθητική υποστήριξη που προσέφερε η ευαισθητοποιημένη κ. Έλπη Μπλεκάτση (μέσα από διάφορες εκδηλώσεις) πριν από έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί με τις «Γυναίκες της Κομοτηνής»  και το RCHANNEL  με την κ. Κατερίνα Μαλούση και τις κκ Φωτεινή Θάνου και Κατερίνα Σακελλαρίου, ως «ΠΡΑΞΗ ΕΥΦΥΪΑΣ» η ανάδειξη του αγώνα της ΔΑΔΑΑ μέσα από την εκδήλωση ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

Ενδιάμεσα είχαμε την σύμπραξη ΟΛΩΝ των μέσων ενημέρωσης της Ροδόπης που αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι με ένα πάρτυ που συνέβαλε αποφασιστικά στην δημοσιοποίηση και την ενίσχυση του σκοπού της ΔΑΔΑΑ.

Δεν πρόκειται για άλλη μία οργάνωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, δεν πρόκειται για άλλο έναν περιχαρακωμένο χώρο που βρίσκουν στέγη ανήμποροι και αδύναμοι συμπολίτες μας!

Ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ αφορά μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που έρχεται αντιμέτωπη με το «άγνωστο τέρας» των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, οι οποίες διακρίνονται  ελάσσονες και μείζονες ανάμεσα στις οποίες εντάσσονται και οι διαταραχές τύπου ΔΑΔ και ΔΑΦ οι οποίες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ και με εντατική ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ μπορούν να περιορισθούν και να βοηθήσουν τα άτομα να ενταχθούν επιτυγχάνοντας ακόμη και σύντονη εξέλιξη με τα άτομα τυπικής ανάπτυξης.

Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και ο αγώνας των γονιών εκείνων που μέσα από φορείς και συλλόγους όπως η ΔΑΔΑΑ  καλούν  την Πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, θέτοντας ως προτεραιότητα τν κατάλληλο προγραμματισμό, την εξασφάλιση και τη διάθεση επαρκών πόρων και μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού για τη διασφάλιση της υλοποίησης του δικαιώματος των παιδιών με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην ειδική αγωή, εκπαίδευση και θεραπεία.

Όπως είπε και η κ. Εύη Εξακοϊδου προλογίζοντας την εκδήλωση για τα Βραβεία της Χρονιάς:

«Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger ιδρύθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους.

Έχουμε εγγεγραμμένα 60 μέλη, τριάντα από τα οποία είναι γονείς με παιδιά στο φάσμα της διαταραχής.

Οι δράσεις μας έως σήμερα αφορούν κυρίως την οργάνωση εκπαιδευτικών διαλέξεων  με διακεκριμένους επιστήμονες για το θέμα της αυτιστικής διαταραχής, τις ανάγκες και τα προβλήματα των ατόμων αυτών, γιατί ξέραμε ζώντας το θέμα ότι ο αυτισμός ήταν ένα σύνδρομο ταμπού που δύσκολα το αποδέχονταν όχι μόνο οι οικογένειες που το ζούσαν αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον από τους συγγενείς, τους δασκάλους και τους θεραπευτές και όλους όσους εμπλέκονταν στις ζωές τους.

Κύριο μέλημά μας είναι επίσης η διοργάνωση εκδηλώσεων και εμψυχωτικών συναντήσεων για την ψυχαγωγία και τη συναισθηματική ενίσχυση των ατόμων αυτών αλλά και των οικογενειών τους και έως σήμερα μας έχουν βοηθήσει σε αυτό το Ίδρυμα Ωνάση, οι Θυγατέρες της Πηνελόπης και οι δημοσιογράφοι της Κομοτηνής που είναι πάντα συμπαραστάτες μας σε όλες μας τις δράσεις.

Οργανώνουμε επίσης μαθήματα κολύμβησης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και γυμναστικής με το Δήμο Κομοτηνής όπου πρέπει να επισημάνω ότι και οι δύο φορείς είναι πάντα κοντά μας και μας στηρίζουν και τα παιδιά μας επίσης για πρώτη φορά φέτος έλαβαν μέρος σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα με τη συνεργασία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Πρόσφατα επίσης ξεκίνησε η λειτουργία της δανειστικής μας βιβλιοθήκης.

Βασική και επιτακτική μας ανάγκη είναι η εξασφάλιση χώρου δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά μας  και βρισκόμαστε ήδη σε αναζήτηση κατάλληλου χώρου. Είναι βέβαια ένα μεγάλο έργο που για την ίδρυση και λειτουργία του χρειαζόμαστε την οικονομική συνεισφορά όλων.

Ο σύλλογός μας είναι ένα επίσημο μη κερδοσκοπικό σωματείο που ελέγχεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, τα έσοδά του προέρχονται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών του καθώς και από χορηγίες που μας αποδίδουν σύλλογοι και μεμονωμένα άτομα. Έχουμε κάνει έναρξη στην εφορία και αποδίδουμε κάθε χρόνο τον ανάλογο φόρο, ενώ διατηρούμε τραπεζικό λογαριασμό για τις ευγενικές χορηγίες των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας. Όλα τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου βρίσκονται αναρτημένα στην ομάδα με το όνομα ΔΑΔΑΑ στο Facebook.

Τέλος θα ήθελα να πω ότι από τα πρώτα βήματα του Συλλόγου μας ενημερώσαμε τις προσπάθειές μας την ΕΣΑΜΕΑ και την ΠΟΣΓΚΑμεΑ που ήταν από την αρχή δίπλα μας και ιδιαίτερα υποστηρικτικοί σε ότι και αν ζητήσαμε και σήμερα έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΣΑΜΕΑ ο κ. Χρήστος Κεσόγλου και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να εκφράσω σε όλα τα μέλη της ομάδας Γυναίκες της Κομοτηνής και σε όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή τη μεγαλειώδη διοργάνωση για την επιλογή του Συλλόγου για χορηγία των εσόδων της σημερινής ημέρας αλλά κυρίως σε όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ και μας στηρίζετε …γιατί η Αγάπη σας είναι η Δύναμή μας, να περάσετε ένα πολύ όμορφο βράδυ.»

   

Και το επόμενο δίωρο κύλησε όντως όμορφα, μαγευτικά, συγκινητικά με μία αδιόρατη αμηχανία και μία κλιμακούμενη «συμπάθεια» σε ένα ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΡΕΞ  (με πολλές παρουσίες αλλά και αρκετές απουσίες επωνύμων!) που έδειξε την δύναμη αυτής της πόλης προς δύο ανομολόγητες κατευθύνσεις: την οριστική ανάδειξη του προβλήματος και την στήριξη του αγώνα για τη κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών με διαταραχές και αυτισμό!

Αυτό ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, ο οποίος πρώτος ήρθε και τελευταίος έφυγε από την εκδήλωση ως επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της Κομοτηνής. Σε έναν σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε την καθολική στήριξη στον αγώνα της ΔΑΔΑΑ με τον κ. Γιάννη Γκαράνη, Πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ να συμπληρώνει  ότι η «Πόλη έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο» και την κ. Σοφία Μενεσελίδου, Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής  να υπογραμμίζει ότι «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ με την αποψινή εκδήλωση. »

Ο μελλοντικός ιστορικός της πόλης θα καταγράψει την 15η Δεκεμβρίου 2017 ως την ημέρα που στην Κομοτηνή οι γονείς «ειδικής αγωγής» και τα παιδιά της ΔΑΔΑΑ δεν κινούνται στο ημίφως, δεν κρύβονται στα σπίτια τους, δεν καλύπτουν το πρόβλημά τους, αλλά αποκτούν το ΚΙΝΗΤΡΟ και τη ΔΥΝΑΜΗ για να συνεχίσουν!

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ έδωσε την ώθηση, ας αξιοποιηθεί καταλλήλως!

Υ.Γ. Το μόνο που μου έλειψε από την άψογη μουσική επένδυση της εκδήλωσης ήταν το τραγούδι της κ. Αντριάννας Μπάμπαλη “ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ” που ακούσθηκε στην φετεινή τηλεοπτική σειρά του ALPHA “Η λέξη που δε λες”

 

Αρθρογράφος