Κοινή γνώμη , Φράκτης Έβρου και Εθνική Ασφάλεια

5 Απριλίου 202319:20
Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
 
Στην Θράκη απαιτείται μία εκτεταμένη αναδιάρθρωση και ενίσχυση του έργου των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και όλων των διασυνδετηρίων δομών στα πλαίσια (επανα)προσδιορισμού του Εθνικού Συμφέροντος και του Δόγματος Ασφαλείας που πρέπει να διέπει την περιοχή, η οποία βάλλεται πανταχόθεν.
 
Η Θράκη (στο σύνολο κι όχι μονον ο Εβρος )αναδεικνύεται σε σημαντικό κρίκο για την εσωτερική ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ η οποία όμως στα πλαίσια των διεθνών ισορροπιών και ανταγωνισμών ΑΡΝΕΙΤΑΙ να κατανομάσει την γείτονα χώρα ως κύριο υπεύθυνο για την ανάπτυξη του διασυνοριακού οργανωμένου διεθνικού εγκλήματος το οποίο είναι γεννήτορας άλλων πιο σύνθετων μορφών εγκληματικότητας.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργος στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο αναφέρθηκε στην κατασκευή τεχνητού εμποδίου και συνοδών έργων σε έκταση 35 χλμ. μεταξύ του οικισμού Ψαθάδες στο Διδυμότειχο και της Κορνοφωλιάς Σουφλίου. Η συγκεκριμένη έκταση περιλαμβάνει “κόκκινα” σημεία, στα οποία παρατηρείται αυξημένη παρουσία μεταναστών. Τα περάσματα που ακολουθούν οι διακινητές, βρίσκονται σε απόσταση από 400 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο από την Εθνική Οδό, με τα “καραβάνια” να κινούνται σε ορεινές τοποθεσίες αναζητώντας δίοδο προς την Κομοτηνή. Το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται τα “μονοπάτια”, προκαλεί δυσκολία στις αναζητήσεις του στρατού και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι παράτυποι μετανάστες να βρίσκουν “τρωτά” σημεία και να καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα.
 
Ο προϋπολογισμός για το έργο υπολογίζεται στα 100.000.000 ευρώ και θα εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφορά την τοποθέτηση φράχτη στο σύνολο των 140 χλμ. της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Ήδη υπάρχουν 29 χλμ. τεχνητού εμποδίου κατά μήκος του Έβρου. Τα 11 από αυτά βρίσκονται ανάμεσα στις Καστανιές και τη Νέα Βύσσα, στο σημείο όπου υπήρχε παλαιότερος φράχτης, ενώ ακόμα 18 χλμ βρίσκονται νοτιότερο στο πέταλο Φερών.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 256.060 ανέρχονται αποτροπές εισόδου ΠΕΠ μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου ενώ έγιναν και 1.491 συλλήψεις διακινητών το 2022.Την ίδια στιγμή, μείωση 2% παρουσιάζεται στις ροές αφίξεων στο Φυλάκιο Έβρου για τον Ιανουάριο του 2023 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, με το ποσοστό τους να αγγίζει μόλις το 18% επί του συνόλου. Συνολικά, ο αριθμός των αφίξεων για τον Ιανουάριο του 2023 φτάνει τις 1.664, αριθμός μειωμένος κατά 20% σε σχέση με τον τελευταίο μήνα του 2022. Ανάλογη μείωση παρουσιάζεται και στα νησιά η οποία είναι της τάξης του 23%.
 
Τα γεγονότα του 2020 με την Μάχη του Έβρου σίγουρα οδήγησαν στην απόφαση της Κυβέρνησης να θωρακίσει την περιοχή με ένα τεχνητό εμπόδιο ενώ υπάρχουν και άλλες παράμετροι Εθνικής και Κρατικής Ασφάλειας που πρέπει να εξετασθούν και να ενισχυθούν καθώς αποτελούν προαπαιτούμενα για την δημογραφική τόνωση, την οικονομική ανάπτυξη και την εμπέδωση του αισθηματος ασφαλείας στους Θρακιώτες.
 
Η Θράκη, όσο κι αν καταβάλλεται προσπάθεια από τα συστημικά κι άλλα μέσα να μην “ακούγεται”, απασχολεί ωστόσο την κοινή γνώμη και κυρίως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης καθώς αναδεικνύονται κι άλλα θέματα εκτός από αυτά της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας. Τόσο όσο…
 
Μία πρώτη ανάγνωση των τελευταίων μετρήσεων μπορεί κανείς να δει εδω:

 

Αρθρογράφος