Η σημασία της πρόληψης καρκίνου του μαστού σε καιρούς γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης

10 Ιουλίου 201507:44

Γράφει ο Χριστόδουλος Μακρίδης

Η πρόληψη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης της χώρας μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ!!

Σίγουρα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής είναι δύσκολο για μια αρκετά μεγάλη μερίδα του κόσμου να ανταποκριθεί οικονομικά κάνοντας προληπτική εξέταση.Ομως η πρόληψη του καρκίνου του μαστού με ψηφιακή μαστογραφία έχει συμβάλλλει στην μείωση των θανάτων κατά 40% από την νόσο,έτσι αυτό και μόνο κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να εξέταζετε μια φορά τον χρόνο.Απαλλάσει την γυναίκα από άσκοπη ταλαιπωρία και άγχος.

Στην εποχή που τα δημόσια νοσοκομεία λόγω μεγάλων αναγκών και ελλείψεων,η εξυπηρέτηση είναι δύσκολη,το κέντρο μας παρέχει όλα τα απαραίτητα εκείνα μέσα για μια σωστή και ποιοτική εξέταση και με τιμές προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής.Για αυτό συνιστώ και επιμένω πάντα στις γυναίκες να κάνουν την μαστογραφία τους μια φορά τον χρόνα ως δώρο για τον ευατό τους.

10858528_1610618945833751_3872785258736299067_n

 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40-55 ετών στις αναπτυγμένες χώρες.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, ενώ περίπου 1500 γυναίκες πεθαίνουν από την νόσο στην Ελλάδα.

Το σημαντικότερο ρόλο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η πρόληψη, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως με την μαστογραφία.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θνησιμότητα της νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 30 % εάν όλες οι γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω υποβληθούν ανά τακτά διαστήματα σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

1.Κληρονομικότητα=αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.Ερευνες έχουν δείξει ότι 10% των γυναικών με καρκίνο του μαστού είχαν κάποιο συγγενή με εμφάνιση της νόσου.

2.Η πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης.

3.Η καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

4.Η απουσία εγκυμοσύνης.

5.Οι διατροφικές συνήθειες.

6.Η έλλειψη σωματικής άσκησης.

7.Η παχυσαρκία.

‘Ολοι αυτοί παράγοντες φαίνεται ότι αποτελούν επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Μέτρα πρόληψης.

1.Αύξηση της σωματικής άσκησης.

2.Σωστή διατροφή και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

3.Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ.

4.Υιοθέτηση ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς.

5.Μείωση του καπνίσματος.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να κάνει την πρώτη της μαστογραφία;

Επειδή η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας η Διεθνής Ιατρική κοινότητα προτείνει η πρώτη μαστογραφία να γίνεται σε ηλικία 35-40 ετών,η οποία χρησιμοποιείται ως εξέταση αναφοράς.
10374858_1610619562500356_640106055407233869_n
Πόσο συχνά θα πρέπει να την επαναλαμβάνει;

Σε ηλικία των 40 ετών συνίσταται ο ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία. Η ηλικία διακοπής του προληπτικού ελέγχου δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Αυτό θα συσταθεί από τον θεράποντα ιατρό που είναι σε θέση να εκτιμήσει τους παράγοντες κινδύνου χωριστά για κάθε γυναίκα. Όμως λόγω της αυξανόμενης συχνότητας του καρκίνου του μαστού σε προχωρημένη ηλικία προτείνεται εφόσον  η γενική κατάσταση της γυναίκας είναι καλή να συνεχίζεται ο μαστογραφικός έλεγχος ανά διετία σε γυναίκες μετά το 72 έτος της ηλικίας.

Πότε ξεκινά ο έλεγχος σε γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση;

Οι γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση ανήκουν σε ομάδες υψηλής επικυνδυνότητας και εντάσσονται σε προγράμματα εντατικού προληπτικού ελέγχου.Σε εξειδικευμένα κέντρα(όπως το δικό μας)προτείνεται ο αυξημένος έλεγχος των γυναικών,ο οποίος περιλαμβάνει

-την αυτοεξέταση των μαστών από την ηλικία των 20 ετών

-την κλινική εξέταση εξέταση μια ή δυο φορές από μαστολόγο

-από την ηλικία των 20 ετών με υπερηχογραφικό έλεγχο

-τον προληπτικό ετήσιο έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφίααπό την ηλικία των 25-35 ετών ή 5 έτη νωρίτερα από την διάγνωση της νόσου σε συγγενικό πρόσωπο.

Μήπως το μεσοδιάστημα του ενός έτους από κάθε εξέταση και μαστογραφία είναι μεγάλο;

Το διάστημα του ενός έτους θεωρείται διεθνώς ως ασφαλές διάστημα που προκύπτει ανάμεσα από κάθε εξέταση εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που απαιτείται τακτικότερος επανέλεγχος.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία που δεχόμαστε κάνοντας μαστογραφία;

Η εξέταση δεν είναι επικίνδυνη αφού οι νέοι τύπου ψηφιακού μαστογράφοι εκπέμπουν μικρή δόση ακτινοβολίας οποία δεν υποβάλλει σε κίνδυνο την υγεία της εξεταζόμενης.
1536584_1610620755833570_7735055721998874938_n
Πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας έναντι της κλασσικής(αναλογικής)

1.Η βασική διαφορά της αναλογικής μαστογραφίας σε σχέση με την ψηφιακή είναι ότι στην αναλογική χρησιμοποιείται το φιλμ μόνο,ως μέσο καταγραφής των διαγνωστικών εικόνων,ενώ στην ψηφιακή χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής.

2.Η ψηφιακή μαστογραφία έχει την ικανότητα να διακρίνει εξαιρετικά μικρού μεγέθους μαστογραφικά ευρήματα,όπως οι μικροαποτιτάνωσεις που έχουν μέγεθος 100-200 μικρόν.

3.Η εξέταση διαρκεί σχεδόν το μισό χρόνο.

4.Επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της δόσης της ακτινοβολίας στην εξεταζόμενη έως 50-60%

5.Λαμβάνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης 50-60% καλύτερες από την κλασσική καλύτερη διαγνωστική πληροφορία στον ιατρό και συντελούν στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

6.Η ψηφιακή εικόνα μπορεί να υποστεί επεξεργασία από τον ιατρό,βελτιώνοντας την αντίθεση,την φωτεινότητα της εικόνας να προβεί σε μεγέθυνση της βλάβης κλπ,μειώνοντας έτσι τις άσκοπες επαναλήψεις αποφεύγοντας δηλαδή την λήψη πρόσθετης ακτινοβολίας.

7.Επίσης η εικόνα αποθηκεύεται ηλεκτρονικά και διατηρείται αναλλοίωτη η εικόνα για πολλά χρόνια.

8.Έχει την καλύτερη διαγνωστική αξία,ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες με πυκνό μαστό,στις μικροαποτιτανώσεις και ασκεί λιγότερη πίεση,άρα λιγότερο πόνο στην εξεταζόμενη.

 10923280_1610618902500422_6524705930512343177_n

Για τις γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ACS(Αμερικανική Αντικαρκινική εταιρεία)το Μάρτιο του 1997 μέχρι σήμερα, εξέδωσε με ανακοίνωση της τις ακόλουθες ιατρικές οδηγίες:

Γυναίκες άνω των 20 ετών πρέπει να αυτοεξετάζονται μια φορά τον μήνα

Γυναίκες μεταξύ 35-37 ετών σε μαστογραφία αναφοράς

Γυναίκες άνω των 40 ετών να υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία μια φορά τον χρόνο

Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο με μαστογραφία όταν είναι σε ηλικία κατά 10 χρόνια μικρότερη από την αντίστοιχη ηλικία εμφάνισης της νόσου στο συγγενικό πρόσωπο( δηλαδή εάν η μητέρα εμφάνισε την νόσο σε ηλικία των 40 ετών τότε η κόρη πρέπει να αρχίσει τον έλεγχο σε ηλικία 30 ετών).

Σε ειδικές περιπτώσεις όπως γυναίκες :

–          Με ιστορικό καρκίνου τραχήλου της μήτρας

–          Με ιστορικό καρκίνου παχέως εντέρου

–          Εγκυμοσύνη μετά τα 30

–          Άτεκνες γυναίκες

Η ηλικία που η γυναίκα θα αρχίσει να υποβάλλεται σε ψηφιακή μαστογραφία και η συχνότητα ελέγχου καθορίζεται από τον κλινικό ιατρό.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και τη συμβουλή του γιατρού σας, θα σας απαλλάξουν από κινδύνους για την υγεία σας και μεγάλες ταλαιπωρίες.

Εάν διαγνωστεί καρκίνος σε πρώιμο στάδιο, είναι θεραπεύσιμος στην πλειονότητα των περιπτώσεων

Όσο ποιο μικρότερος και πιο περιορισμένος είναι ο όγκος, τόσο πιο ψηλά είναι τα ποσοστά θεραπείας

Όγκοι κάτω του 1 cm έχουν 98%  15ετή επιβίωση ,καθώς και ο καρκίνος του μαστού που αντιμετωπίζεται  προτού φτάσει στους μασχαλιαίους λεμφαδένες είναι 100% ιάσιμος.

Ο κ. Χριστόδουλος Μακρίδης είναι Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις μαστού.

Αρθρογράφος