Η γρίπη έφθασε στη Θράκη – ΠΓΝΑ: Εμβολιασθείτε! (βίντεο)

30 Ιανουαρίου 201908:17

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Έφτασε στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη η γρίπη Η1Ν1, θέτοντας πολίτες και ιατρικό προσωπικό σε επιφυλακή, σύμφωνα και με το e-evros.gr.

Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 3 περιστατικά ασθενών που φέρουν την ασθένεια, ενώ μία εξ αυτών στην Εντατική.

«Μια γυναίκα γύρω στα 45 νοσηλεύεται στην Εντατική με αναπνευστικά προβλήματα. Οι άλλοι δύο είναι στο Νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση, αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο. Όταν κάποιος είναι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η κατάστασή του μπορεί να αλλάξει από ώρα σε ώρα», επισημαίνει ο Διοικητής του ΠΓΝΑ.

Ο Δημήτρης Αδαμίδης εφιστά την προσοχή των πολιτών αφού όπως σημειώνει η γρίπη θα βρίσκεται σε έξαρση και για τους επόμενους 2 μήνες.

«Οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Οι ευπαθείς ομάδες είναι περισσότερο επιρρεπείς. Αφού εκδηλωθεί προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά η μόνη λύση είναι το εμβόλιο.»

Αυξημένα είναι τα κρούσματα γρίπης στην περιοχή της Ξάνθης, με την παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης να επωμίζεται το «βάρος» της νοσηλείας και με την αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να φτάνει περί τις 2 ώρες και αύξηση κατά 20% των ασθενών.

Πολλά περιστατικά γρίπης, έχουν αναφερθεί και στο Ν. Ροδόπης ενώ ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση γρίπης σε μικρά παιδιά.

Σε επικοινωνία που είχε το Komotinipress με εξειδικευμένους επιδημιολόγους και ωτορινολαρυγγολόγους μας επισημάνθηκε  ότι ” αν και οι παιδίατροι δεν συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό για παιδιά, εκτιμάται  ότι αυτός είναι και ο  αποτελεσµατικότερος τρόπος πρόληψης.  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς!”

Ο µεγάλος αριθµός απουσιών µαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία λόγω της γρίπης οδήγησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να στείλουν σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οδηγίες για τον αντιγριπικό εµβολιασµό, τις οποίες έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για το τρέχον έτος.

Εγκύκλιος γρίπης 2018-2019 7Ν68465ΦΥΟ-ΟΥΓ

 

Πολλές σχολικές αίθουσες αδειάζουν λόγω γρίπης, γι’ αυτό και το υπουργείο στέλνει σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οδηγίες για τα µέτρα πρόληψης προκειµένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα του προβλήµατος που έχει δηµιουργηθεί µε τη γρίπη αποτελούν τα σχολεία της Ιθάκης τα οποία έκλεισαν µε εντολή του δηµάρχου του νησιού λόγω της έξαρσης των ιώσεων.

Εκτός από την Ιθάκη, όµως, και σε πολλά ακόµη σχολεία οι αίθουσες είναι άδειες, γεγονός που οδηγεί τις δηµόσιες υπηρεσίες να ενηµερώσουν µαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τα µέτρα τα οποία πρέπει να λάβουν προκειµένου να περιοριστούν τα κρούσµατα εξάπλωσης της γρίπης.

Η επανεμφάνιση της γρίπης Α και ιδιαίτερα του στελέχους Η1Ν1, που «προτιμά» τις νεότερες ηλικίες, είναι το χαρακτηριστικό της φετινής επιδημίας γρίπης στην Ευρώπη και τη χώρα μας. Η γρίπη Α φέρνει πιο βαριά συμπτώματα και πιο πολλές νοσηλείες σε νοσοκομεία.

Το νεότερο θύμα της εποχικής γρίπης, ένας 38χρονος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στα Χανιά, ανεβάζοντας τον κατάλογο των νεκρών από τη γρίπη στους 7. Σε έξαρση είναι ο ιός σε όλη τη χώρα, καθώς οι 3 από τους 7 ασθενείς κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα. 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν καταγραφεί από το Δεκέμβριο, εκ των οποίων τα 64 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μόλις το 14% των ασθενών είχαν εμβολιαστεί.Η μέση ηλικία των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι τα 61 έτη – 25 ετών ο νεότερος ασθενής.

Ανάμεσα στα συμπτώματα της γρίπης που παρατηρούν φέτος οι γιατροί είναι ξερόβηχας,υψηλός πυρετός και έντονοι πόνοι σε μυς και αρθρώσεις.

Οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης

To Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνιαέχει εκδώσει τις ακόλουθες οδηγίες πρόληψης για τη μη εξάπλωση της εποχικής γρίπης. Συγκεκριμένα συστήνονται τα εξής:

1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.

3. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Μπορείτε να δείτε τις σχετικές οδηγίες ΕΔΩ

9 συμβουλές για να προφυλάξετε το παιδί σας από τη γρίπη

* Προσπαθήστε να μην πηγαίνετε το παιδί σας σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο όπως σε σουπερμάρκετ, σε εστιατόρια, σε θέατρα, σε παιδότοπους ή σε παιδικά πάρτι με πολλά παιδάκια.

* Αν το παιδί σας δεν νιώθει καλά ή έχει βήχα κρατήστε το στο σπίτι και μην το αφήσετε να πάει παιδικό σταθμό ή σχολείο.

* Κρατήστε το μακριά από ενήλικο ή παιδί που έχει ρινική καταρροή, φτερνίσματα ή βήχα.

* Αποτρέψτε το παιδί σας να παίξει με τα παιχνίδια ενός άρρωστου παιδιού.

*Μάθετε το παιδί σας να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με τα χέρια όταν βήχει ή φτερνίζεται και εν συνεχεία να τα πλένει σχολαστικά. Ετσι δεν θα κινδυνεύσουν να κολλήσουν άλλα παιδάκια που μπορεί να βρίσκονται πλάι του.

* Να πλένετε καλά τα χέρια σας προτού ακουμπήσετε το μωρό σας ή το παιδί σας, καθώς και προτού ακουμπήσετε τα παιχνίδια, τα ρούχα ή το φαγητό του. Μπορεί να του μεταδώσετε μικρόβια που μεταφέρετε. Μάθετε και στο παιδί σας να πλένει συχνά τα χέρια και τη μύτη του.

* Μάθετε στο παιδί σας να τρώει σωστά. Να αποφεύγει το έτοιμο φαγητό και αυτό που μπορεί να βρει στην καντίνα του σχολείου. Εκεί τα τρόφιμα δεν φυλάσσονται σωστά και μπορεί να έχουν σκονιστεί. Το καλύτερο είναι να παίρνει σάντουιτς και φρούτο από το σπίτι. Επίσης να τρώει πολλά λαχανικά, φρέσκα φρούτα, να πίνει φρέσκους χυμούς (όχι του εμπορίου) και 2-3 ποτήρια γάλα την ημέρα.

* Να ντύνετε το παιδί σας σωστά. Ούτε πολύ βαριά όταν δεν είναι απαραίτητο ούτε ελαφρά όταν κάνει κρύο.

* Να ανοίγετε τα παράθυρα του σπιτιού για να αερίζεται ο χώρος.

Αρθρογράφος