Ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών στη Ροδόπη εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του σύσπορου βάμβακος

8 Δεκεμβρίου 202022:40

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών και στη Ροδόπη εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του σύσπορου βάμβακος, γεγονός στο οποίο επέδρασε και η πανδημία COVID-19. Σε ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι η πανδημία πλήττει το βαμβάκι μία από τις πλέον σημαντικές καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα. Οι χαμηλές τιμές οι οποίες κυμαίνονται φέτος από 35 – 40 λεπτά το κιλό σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής προκαλεί απώλειες στο εισόδημα και οδηγεί σε δεινή θέση του βαμβακοκαλλιεργητές.

Ειδικά στη Ροδόπη ένας μεγάλος αριθμός βαμβακοκαλλιεργητών βρίσκεται σε ακόμη πιο δεινή οικονομική θέση, αφού δε μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιτίας της κακοκαιρίας του περασμένου έτους και του χαμηλού εισοδήματός τους.

Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάσει τη δυνατότητα ενίσχυσης των βαμβακοκαλλιεργητών, χωρίς αυτό να αποτελεί το άλλοθι για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές από τις εκκοκιστικές μονάδες. Επίσης τον καλούν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει το βαμβάκι και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος λόγω της πανδημίας COVID-19»

 

Η επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγροδιατροφικές αγορές και έχει ζημιώσει και το βαμβάκι, ένα προϊόν το οποίο δεν ανήκει στον στενό αγροδιατροφικό κύκλο. Η φετινή παραγωγή βάμβακος στην χώρα μας όπως και τα άλλα αγροτικά προϊόντα αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά χαμηλές τιμές πώλησης.Αυτή τη φορά εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και των επιπτώσεων της στην συνολική οικονομική δραστηριότητα.Με τιμές οι οποίες κυμαίνονται φέτος από 35 – 40 λεπτά το κιλό οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σε δυσμενή θέση διότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο με αποτέλεσμα  οι απώλειεςστο εισόδημά τους να είναι μεγάλες.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. 1602/139488/4-7-2019 (ΦΕΚ 2769Β 2019) επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια ώστε από το 2020 να τεθούν κανόνες για την εμπορική διαχείριση του προϊόντος, προκειμένου να προστατεύονται οι βαμβακοπαραγωγοίμεταξύ άλλων καιμε τις υποχρεωτικές συμβάσεις για την πώληση σύσπορου βάμβακος και την υποχρεωτική ανάρτηση στα εκκοκκιστήρια της διεθνούς τιμής βάμβακος σε εμφανές σημείο,η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία COVID-19, δεν εφαρμόζει τις ρυθμίσεις αυτές με αποτέλεσμα οι παραγωγοί  να εξακολουθούν να παραμένουν «έρμαια» στα χέρια των εκκοκκιστών.

Έτσι, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί περίμεναν ότι η «αλλαγή πλεύσης» με τη χρήση ποιοτικού βαμβακόσπορου που έγινε μάλιστα με την καθοδήγηση των εκκοκκιστών θα έφερνε επιτέλους την πολυπόθητη υπεραξία του προϊόντος, η έλλειψη διάθεσης  από την κυβέρνηση στην εφαρμογή  του μέτρου αυτού, με πρόσχημα τηνπανδημία COVID-19,ανέτρεψε όλη αυτή την προσπάθεια.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές, αρκετοί από τους οποίους βίωσαν και τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «ΙΑΝΟΣ»,βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

 

Η πώληση του προϊόντος σε χαμηλή τιμή απλά και μόνο για να καταγραφεί η εμπορική κίνηση δεν αποτελεί λύση, όπως διατείνεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Πολιτεία πρέπει να ενεργήσει άμεσα για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, μιας καλλιέργειας πολύ σημαντικής για τη χώρα μας, η οποία αποτελεί το 45-50% του συνόλου των αρδευόμενων αροτραίων εκτάσεων στη χώρα.

 

Επειδή η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές καλλιέργειες για τον πρωτογενή τομέα, με δεδομένο ότι καλλιεργούνται περί τα 2,5 εκατ. στρέμματα ετησίως.

 

Επειδή η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα και η μεταποίηση, στην συνέχεια, του προϊόντος αποτελούν ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύστημα που προσφέρει εισόδημα σε περισσότερες από 100.000 οικογένειες, με τη συνολική αξία των παραγόμενων προϊόντων σε αυτήν την αλυσίδα αξίας να υπερβαίνει το 1,5 δις € ετησίως.

 

Επειδή η ελληνική παραγωγή βάμβακος, η οποία ανέρχεται ετησίως σε περίπου 300.000 τόνους έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγωγικό χαρακτήρα.

 

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

 

  1. Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα ενίσχυσης των βαμβακοκαλλιεργητών προκειμένου να ανταπεξέλθουν τις δύσκολες εμπορικές συνθήκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας COVID-19;

 

  1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει το βαμβάκι και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας, δεδομένου ότι το βαμβάκι αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και εισροής συναλλάγματος για την ελληνική οικονομία;

 

  1. Προτίθεται να διερευνήσει το πλαίσιο στη βάση του οποίου οι εκκοκκιστές θα προβαίνουν στην ορθή τιμολόγηση του προϊόντος βάση της ποιότητας του προϊόντος και των δεδομένων της αγοράς;

 

  1. Προτίθεται να φροντίσει για την ορθή εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθ. 1602/139488/4-7-2019 (ΦΕΚ 2769Β 2019), στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι υποχρεωτικές συμβάσεις για την πώληση σύσπορου βάμβακος και η υποχρεωτική ανάρτηση στα εκκοκκιστήρια της διεθνούς τιμής βάμβακος σε εμφανές σημείο για την προστασία των παραγωγών;

 

                                                                                   

Αρθρογράφος