“Δημοσιογραφία χωρίς Διαφάνεια δεν υπάρχει” – Τα αναπάντητα ερωτήματα της ΕΣΠΗΤ για την HellasJournal

16 Μαΐου 202318:59

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στα τέλη Απριλίου του 2020, η Διεθνής κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RFS) κατέγραφε τη χώρα μας στην 65η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ουραγό πίσω από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθώντας μία πορεία που το 2007 την κατέτασσε στην 30η θέση και το 2014 την έφερε στην 84η, η Ελλάδα απαρτίζει μαζί με χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία μία ομάδα προβληματικών χωρών που πληγώνουν την εικόνα της ευρωπαϊκής αξίας της Ελευθεροτυπίας.

Στην ανανεωμένη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, για το 2022, η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην κατάταξη και φιγουράρει πλέον στην 108η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 180 χώρες.

Ακόμα μεγαλύτερη θλίψη προκαλεί η πληροφορία πως το 2002 η χώρα μας βρισκόταν στην 19η θέση στη σχετική διεθνή κατάταξη.

ΔΟΔ/IFJ: 68 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2022 – Μακροχρόνια κρίση ασφάλειας στον τομέα των ΜΜΕ

Μπορούμε ν’απαριθμήσουμε άπειρους λόγους και να αναφερθούμε σε χιλιάδες κείμενα για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική δημοσιογραφία, αλλά προς το παρόν ας αρκεσθούμε στην οικονομική εξάρτηση των ΜΜΕ από κέντρα εξουσίας κι επιρροής που τελικώς αποδομούν τον ενημερωτικό τους χαρακτήρα και τ’απαξιώνουν στα μάτια των χρηστών/αναγνωστών.

Η Δημοσιογραφία στο εκτελεστικό απόσπασμα

Θα ήταν χρήσιμο και λυτρωτικό να δημοσιευθούν όλα τα ποσά που λαμβάνουν τα ΜΜΕ από ποικιλώνυμες πηγές καθώς και να αναφέρονται οι παράλληλες ιδιότητες δημοσιογράφων που έχουν οποιασδήποτε μορφής σχέση εργασίας με οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου, και γιατί όχι, ακόμα και όσων έχουν αναλάβει τμήματα επικοινωνίας μεγάλων εταιρειών.

Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει απο πού και πώς πληρώνεται το ενημερωτικό προϊόν που καταναλώνει , όπως επίσης κι αν τηρούνται οι κανόνες και αρχές δεοντολογίας που διέπουν το επάγγελμα/λειτούργημα του δημοσιογράφου , και μάλιστα του ερευνητικού δημοσιογράφου.

Με τα παραπάνω ερωτήματα ασχολήθηκε εκτενέστατα, για ακόμη μία φορά, η ΕΣΠΗΤ με αφορμή ένα ακόμη “νέο” κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας όπως προέκυψε από πρόσφατη καταγγελία δημοσιογράφου μέλους της ΕΣΠΗΤ, και αφορά σε απόλυσή του από την ιστοσελίδα «www.Hellasjournal.com» «μέσω μηνύματος στο WHAT’S UP».

Η ΕΣΠΗΤ καταγγέλλει τα “νέα «ήθη» εργοδοτικής πρακτικής”

Κι ενώ το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ συνεχίζει θεσμικά την αναζήτηση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπρόσωπου της εκδοτικής επιχείρησης, ώστε να δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις για τις καταγγελλόμενες συμπεριφορές τους εις βάρος του συναδέλφου μας, ο ιδρυτής και νυν αρθρογράφος της «www.Hellasjournal.com»,  από τις ΗΠΑ κ. Μιχάλης Ιγνατίου αρνείται την όποια επιχειρηματική σχέση με την ενημερωτική ιστοσελίδα στέλνοντας εξώδικα και απειλώντας με αγωγές .

Όπως διαμηνύεται , όμως, από θιγομένους συναδέλφους τους αλλά και το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου που παρακολουθεί τις εξελίξεις επί του θέματος, ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου οφείλει ν’απαντήσει διαφωτίζοντας συναδέλφους και κοινό ως προς τα ακόλουθα:

  • – ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της hellasjournal σήμερα; (ερωτάται καθώς η έρευνα συνεχίζεται…)
  • – οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένοι; (σύμφωνα με όλα τα στοιχεία τα ασφαλιστικά ταμεία δεν γνωρίζουν την εν λόγω επιχείρηση που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη)
  • – Η ιστοσελίδα λαμβάνει παρανόμως χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο και αν ναι ποιος τα εισπράττει;
  • – Διακινούνται χρήματα μέσω λογαριασμών της ιστοσελίδας;

Να επισημανθεί ότι αποτελεί μέγιστο ατόπημα ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους συναδέλφους του ,( άνεργους) δημσιογράφους με απειλές και αγωγές ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου!

Αρθρογράφος