Τάκης Χαρίτου: Η Ροδόπη δεν είναι πια ορφανή!

20 Απριλίου 202309:22

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για την πολύ μεγάλη ανταπόκριση στη  μεγάλη εκδήλωση μας. Να ευχαριστήσω προσωπικά τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, τους αντιδημάρχους, τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, των συλλόγων, τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας, όλους εσάς που με τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.

Είχα θέσει από την αρχή ως προτεραιότητα τον περιοδικό απολογισμό του έργου μου, τη δημόσια λογοδοσία, όπως οφείλουμε όλοι οι πολιτικοί να λογοδοτούμε σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν. Το έκανα διαρκώς και σήμερα βρίσκομαι μπροστά σας για την τελική αποτίμηση της παρουσίας της δράσης και του συνολικού έργου μας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Οι πολίτες  θέλουν να γνωρίζουν τι λέει η κάθε πολιτική δύναμη  για τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, για  τις δυνατότητες και τις προοπτικές αυτού του τόπου. Ζητούν να κατατεθούν και να συζητηθούν οι προγραμματικές θέσεις, οι απαντήσεις που δίνει κάθε πολιτικός σχηματισμός  για όσα βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας για το που βρίσκεται και πως κινείται συνολικά η χώρα.

Από την πλευρά μας δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο της στείρας αντιπαράθεσης, της τοξικότητας, του νοσηρού πολιτικού κλίματος της κλειδαρότρυπας, που θολώνει και κρύβει την ουσία των πολιτικών, που πολώνει και διχάζει την κοινωνία.

Ο πολιτικός χώρος μας δεν έχει δείξει καμία απολύτως ανοχή στα ζητήματα της  έμφυλης βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης.  Για εμάς δεν υπάρχουν «ναι μεν αλλά», είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θύτες. Αντιδράσαμε ακαριαία με  απομάκρυνση του Γεωργούλη από το χώρο μας.  Καμία ανοχή, καμία σκιά, καμία συγκάλυψη.

Φίλοι και φίλες

Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα, όχι φιλική θα έλεγα προς τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.  Αναφέρει ότι στα τέλη του Δεκέμβρη, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το πλουσιότερο 0,1%, δηλαδή 131.000, κατείχαν συνολικά πλούτο πολύ κοντά στο ετήσιο ΑΕΠ των ΗΠΑ των 17,6 τρις. Όπως επίσης το πλουσιότερο 1% κατείχε το 53,7% του πλούτου, ενώ το 50% της αμερικάνικης κοινωνίας κατείχε μόλις το 0,6% του πλούτου. Και σημείωνε ο εν λόγω αρθρογράφος, τηρουμένων των αναλογιών, ότι οι επικρατούσες τάσεις στις ΗΠΑ ισχύουν  σε όλο τον δυτικό κόσμο και βεβαίως και στην Ελλάδα.

Για να καταλήξει ότι  δε χρειάζεται να είναι κανείς φιλόσοφος για να διαπιστώσει ότι διατηρούμενη η διαστροφή των εισοδηματικών ανισοτήτων και της υπερσυγκέντρωσης του πλούτου θα κλονίσει ακόμη και την ίδια την δημοκρατία. Ενώ σημείωνε ότι θα χρειαστεί πλήθος μέτρων και πολιτικών για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να αντιστραφούν οι τρέχουσες τάσεις.

Σε μια τροχιά ενίσχυσης των τάσεων αυτών κινήθηκαν οι ασκούμενες πολιτικές της  κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και τις περιφερειακές, διογκώνοντας την ανεργία, επιταχύνοντας τη μετανάστευση των νέων, την εκτίναξη του δημογραφικού προβλήματος, που αποτελεί πλέον μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της τοπικής μας κοινωνίας.

Και όλα αυτά στα πλαίσια μιας βαλκανικού τύπου αντίληψης για την δημοκρατία με το παρακράτος στην υπόθεση των υποκλοπών, την υπονόμευση του κράτους δικαίου, καθώς και την ανοιχτή παρέμβαση στον χώρο της δικαιοσύνης.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κανείς φιλόσοφος για να καταλάβει σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα  και πόσο  επείγουσα  είναι η ανάγκη να υπάρξει ριζική στροφή στις ασκούμενες πολιτικές. Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή με μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα  θέλει και θα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Καταθέσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση, απάντηση στις μεγάλες ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας που θα δίνει προοπτική στον τόπο.

Κυρίως όμως  θα αναζωογονήσει την ελπίδα, που λείπει σήμερα για να εμπνεύσει τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. 

Είμαι βαθιά πεισμένος ότι σε αυτήν την αναγκαιότητα απαντούν οι άμεσες προγραμματικές προτάσεις  που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  που  συμπυκνώνεται  στο  τετράπτυχο, αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος.  Προτάσεις που απαντούν στις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που διαρκώς διευρύνονται  και στέλνουν το μήνυμα  δικαιοσύνη παντού!

Είμαι επίσης βέβαιος ότι τέτοια επείγοντα μέτρα είναι μεν αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να αντιστραφεί η τάση που σας παρουσίασα αρχικά. Αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα στροφή και μετασχηματισμός  του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας αλλά και της περιοχής μας, που θα αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, όπως της διασυνοριακότητας, του ισχυρού πρωτογενούς τομέα, αλλά και της πολυπολιτισμικότητας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι

Σε μία χρονική περίοδο που η χώρα είχε και έχει  ισχυρούς διαθέσιμους πόρους από μία σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του ΠΑΑ, με ελάχιστους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Και όμως στα τέσσερα αυτά χρόνια διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για την Ροδόπη που θα γινόταν το πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα, όπως δεσμευόταν προεκλογικά ο κος Μητσοτάκης.

Δυστυχώς σήμερα παραμένει καθηλωμένη σε στασιμότητα, σε περιβάλλον αποεπένδυσης, με την ανεργία των νέων και την μετανάστευση να διογκώνονται. Βασικά αιτήματα της περιοχής που καθορίζουν την αναπτυξιακή της πορεία παραμένουν είτε βαλτωμένα, είτε σε αβεβαιότητα, είτε θα έλεγα έχουν εγκαταλειφθεί.

Η συνολική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής ακύρωσε την ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών. Η διοίκηση της ΔΕΗ κατ’ εντολή, αντί να επενδύσει στο δικό της εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας, που στην πραγματικότητα θα αντικαθιστούσε σε λίγα χρόνια την υπάρχουσα, επενδύει σε νέα μονάδα ιδιωτικών συμφερόντων στην Αλεξανδρούπολη.

Πλέον με Νόμο της κυβέρνησης ακυρώνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης της δεύτερης μονάδας και  οδηγείται μέσα σε αυτήν την δεκαετία σε κλείσιμο το  σημερινό  εργοστάσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασία και την τοπική οικονομία.

Αντί για νέα βιώσιμα επενδυτικά σχέδια στη Ροδόπη, που θα δημιουργούσαν επενδυτικό κλίμα, η σημερινή κυβέρνηση, ενίσχυσε με σκανδαλώδη τρόπο την επαναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Shelman εκείνα των συμφέροντα που την είχαν οδηγήσει σε χρεοκοπία πριν λίγα χρόνια. Απίστευτο, ναι απίστευτο! Τι κι αν επίμονα διεκδίκησα την ανάδειξη επενδυτικών σχημάτων που θα υλοποιούσαν το υπάρχον βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο.

Ενώ στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για πρώτη φορά υπήρξε διάσπαση των ενιαίων κινήτρων που είχαν θεσπιστεί για την Θράκη, όσον αφορά τις μεσαίες επενδύσεις με εμφανώς  αδικημένες τη Ροδόπη και την Ξάνθη έναντι της Αλεξανδρούπολης.

Σε ένα τομέα όπως ο πρωτογενής, αλλά και της  κτηνοτροφίας, όπου τα επενδυτικά σχέδια, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, είναι καθοριστικά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ηλικιακής ανανέωσης. Δυστυχώς κυριαρχεί η λογική περισσότερο του βοηθήματος και λιγότερο της δημιουργίας βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας και διαβούλευσης με τους παραγωγούς για τη νέα ΚΑΠ, ο κίνδυνος απώλειας εισοδημάτων είναι ορατός. Το ίδιο και οι καταλογισμοί σε βάρος της χώρας μας. Όσες φορές και αν το επισήμανα στον αρμόδιο υπουργό, πρόσωπο με πρόσωπο στη Βουλή, η αδιαφορία ήταν παροιμιώδης.

Το ίδιο και η επίμονη και διαρκής προσπάθεια από την πλευρά μου διεκδίκησης αυτού του μεγάλου έργου πνοής, του φράγματος στον Ίασμο, που θα αρδεύσει σχεδόν 200.000 στρέμματα, σε έναν υπό προθεσμία ερημοποίησης κάμπο της Ροδόπης. Ένα έργο αρχικά ενταγμένο στο Ταμείο  Ανάκαμψης, τελικά εγκαταλείφθηκε, παραπέμπεται στο απροσδιόριστο  μέλλον και ουσιαστικά  στις γνωστές ελληνικές καλένδες.

Φίλοι και φίλες

Ενώ η υγειονομική κρίση έφερνε στο προσκήνιο την ανάγκη άσκησης πολιτικών στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως και της παιδείας, ιδεολογικές αγκυλώσεις εμπόδιζαν αυτήν την γενική τάση όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.

 Και δε γίνεται λόγος μόνο για το έλλειμμα  θωράκισης των δημόσιων δομών υγείας. Εν μέσω πανδημίας η πρώτη πράξη αυτής της κυβέρνησης ήταν η αλλαγή του χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής από Νομικό Πρόσωπο δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Φτάσαμε τελικά έτοιμη σύμβαση από το 2018 με το ΙΣΝ να τεθεί πλέον υπό αμφισβήτηση, όπως αποτυπώνεται στην επιστολή που απέστειλε το ΙΣΝ στους αρχηγούς των κομμάτων, που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση γιατί δεν κινήθηκε για να άρει τα εμπόδια παρουσιάστηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Ζήτησα στη Βουλή να δοθούν  εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Κατάθεσα πρόταση σύγκλησης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε παρουσία του ΙΣΝ να υπάρξει δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων υλοποίησης της σύμβασης ανέγερσης του Νέου Νοσοκομείου. Δέσμευση μας η υλοποίηση στο ακέραιο της σύμβασης της δωρεάς, που άλλωστε ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Εξίσου εμφανής η έλλειψη δημόσιων πολιτικών που καθήλωσαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λόγω και των ιδεοληψιών για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν συνεχιζόταν ο ώριμος σχεδιασμός για το ΔΠΘ της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα λειτουργούσε το τμήμα Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή. Τώρα το πρώτο μετακινείται στο Διδυμότειχο και το δεύτερο είναι άγνωστο πότε θα ιδρυθεί. Θα εργασθώ για να  ενισχυθεί η συνεργασία με τις νέες πρυτανικές αρχές, προϋπόθεση για την ενδυνάμωση του ΔΠΘ, αυτού του πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Οι δεσμεύσεις στο πιο υψηλό επίπεδο για την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Νυμφαίας, που θα έδιναν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, στον οδικό τουρισμό που προσβλέπει η περιοχή ,  που θα ενίσχυαν την εξωστρέφεια  για την επιχειρηματικότητα, την διασύνδεση της γνώσης, του πολιτισμού, πολύ γρήγορα οι δεσμεύσεις αυτές αθετήθηκαν από την κυβέρνηση. Ενώ ακόμα και το αίτημα που επίμονα κατάθεσα για ένα πιλοτικό πρόγραμμα ειδικού καθεστώτος μειωμένων τιμών στα καύσιμα στη Ροδόπη, προβλημάτισε μεν ως ευρωπαϊκή δημόσια πολιτική, έμεινε όμως αναπάντητο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Όσοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι η συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης θα λειτουργούσε ως επιταχυντής για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων της Ροδόπης,  πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν.

Το πρόβλημα δεν ήταν η Διακομματική αλλά η ίδια η  ΝΔ η οποία δεν ήταν έτοιμη να κάνει υπερβάσεις σε σχέση με τις πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.  Αντίθετα στόχος της ήταν η δικαίωση και η αναβίωση εκ νέου των ίδιων πολιτικών και βέβαια η επικοινωνιακή διαχείριση ενός τέτοιου εθνικής σημασίας θέματος, όπως η Θράκη.

Ακόμη και σε μεγάλης σημασίας θέμα, όπως το μειονοτικό, που υπήρξε ουσιαστική προσέγγιση και συμφωνία για τις αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, που είναι στην ευθύνη της χώρας μας στη βάση μιας ενιαίας  στρατηγικής, ακόμα και σε αυτό το θέμα απέκλεισε την όποια  δυνατότητα συμφωνίας.

Άλλες θετικές ρυθμίσεις των πορισμάτων  για πιο ειδικές  πληθυσμιακές  ομάδες, όπως των Ποντίων αδελφών μας για τα στεγαστικά τους, των κατοίκων του ορεινού όγκου, των συμπολιτών μας στον οικισμό του Ηφαίστου και των Ρομά στο Αλάν Κογιού, έμειναν μόνο στα χαρτιά, ενώ οι επίμονες παρεμβάσεις μου στη Βουλή για αυτά τα ζητήματα ανέδειξαν το έλλειμμα πραγματικού ενδιαφέροντος και αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης.

Θέλω στο σημείο αυτό να εξάρω τη συμβολή των τοπικών φορέων, της αυτοδιοίκησης, για  τις  προτάσεις που κατέθεσαν στην Διακομματική Επιτροπή. Δυστυχώς  παρότι προτάθηκε να θεσμοθετηθεί μια κοινή επιτροπή του Κοινοβουλίου και των φορέων της περιοχής για την παρακολούθηση των πορισμάτων δεν έγινε τελικά αποδεκτή.

Θέλω ακόμη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ειλικρινή συνεργασία που είχα τα τέσσερα αυτά χρόνια, με όλους ανεξαιρέτως  τους φορείς ιδιαίτερα την Αυτοδιοίκηση  αφού για μένα αποτέλεσαν την προωθητική δύναμη στις πρωτοβουλίες που αναλάμβανα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Τα τέσσερα αυτά χρόνια εργάστηκα με μεθοδικότητα και σχέδιο,  δεν άφησα αναξιοποίητη καμία δυνατότητα και ευκαιρία που μου έδινε η κοινοβουλευτική οδός για να αναδειχθούν και να προωθηθούν τα δίκαια αιτήματα της Ροδόπης και των ανθρώπων της, με έναν θετικό και δημιουργικό τρόπο. Κατέθεσα συνολικά 333 (επίκαιρες, απλές ερωτήσεις και αναφορές) για θέματα του τόπου μας και μίλησα στα πιο βασικά νομοσχέδια που καθόρισαν την πορεία της χώρας και της Ροδόπης.

Διεκδίκησα αποφασιστικά την υλοποίηση δεσμεύσεων για καίρια τοπικά θέματα που αγνοήθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν. Συγκρούστηκα με  επιλογές που κρατούν καθηλωμένη και πλήττουν τη Ροδόπη.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα αλλά και μικρά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στην εξορυκτική δραστηριότητα και στο τραπεζικό σύστημα, που επέβαλλαν τους σχεδιασμούς τους στη σημερινή κυβέρνηση.

Στάθηκα απέναντι σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και συγκρούστηκα όταν χρειάστηκε με αυτά τα συμφέροντα για τις ανάγκες του τόπου.

Μπορώ να ισχυριστώ με βεβαιότητα ότι τα δίκαια αιτήματα της Ροδόπης είναι καθαρά αποτυπωμένα στη Βουλή. Ότι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, είναι πιο ισχυρό το αποτύπωμα της Ροδόπης στη Βουλή. Γεγονός που αναγνωρίζεται ευρύτερα από την τοπική μας κοινωνία και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρει την έκφρασή του στις εκλογικές επιλογές των συμπολιτών μου.

Στην πολιτική διαδρομή του καθενός έρχεται η στιγμή που η εμπειρία και ωριμότητα βοηθάει να διακρίνει  ποια  είναι  τα πιο σημαντικά. Τα τέσσερα αυτά χρόνια έβαλα  πάνω από όλα τον τόπο μας και τις ανάγκες των ανθρώπων, αφήνοντας πιο πίσω το κομματικό πρόσημο.

Σήμερα μπορώ να κοιτώ στα μάτια όλους τους συμπολίτες μου,  ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, θρησκείας ή καταγωγής και να τους ζητώ να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.

Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι οι πολίτες με την ψήφο τους δεν μας απονέμουν αξιώματα, αλλά μας αναθέτουν ρόλους και κυρίως μας χρεώνουν ευθύνες. Έτσι εξέλαβα από την πρώτη στιγμή το ρόλο και την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία.

Καλώ λοιπόν τους συμπολίτες μου να μας κρίνουν όλους εξίσου αυστηρά, σταθμίζοντας λόγια, αλλά και έργα. Για αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε.

Για εμάς τους πολιτικούς δεν υπάρχει εισιτήριο διαρκείας για τα χιλιόμετρα που διανύει κανείς, αλλά κρινόμαστε διαρκώς μόνο από τις πράξεις μας.

Το εύκολο είναι να επαναπαύεται κανείς στις δάφνες του παρελθόντος, το δύσκολο να επιβεβαιώνει με την διαρκή παρουσία του το ενδιαφέρον για τις ανάγκες του τόπου του.

Ούτε βέβαια σήμερα η πραγματικότητα του εκλογικού συστήματος επιτρέπει να αναβιώνουν οι ξεθυμασμένες θεωρίες της «ορφανής» Ροδόπης. Θα το πω ευθέως και πολύ καθαρά. Η Ροδόπη δεν είναι πια ορφανή, αλλά είναι  πιο δυνατή από κάθε άλλη φορά  με το αποτύπωμά της ισχυρό  μέσα στη Βουλή.

Το ακόμα πιο υποκριτικό είναι ότι κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι οι προοδευτικοί οι δημοκρατικοί πολίτες έπαθαν αμνησία, έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Αν το πιστεύουν μάλλον υποτιμούν τη νοημοσύνη τους. Οι προοδευτικοί πολίτες μας γνωρίζουν όλους πολύ καλά, θα έλεγα και από την καλή και από την ανάποδη.

Γνωρίζουν ποιοι ήταν εδώ στον τόπο ανελλιπώς  και συγκρούστηκαν τα τέσσερα αυτά χρόνια με τα έργα και τις ημέρες της Δεξιάς για λογαριασμό συνολικά της δημοκρατικής παράταξης. Όπως δε ξεχνούν αυτούς που τους γύρισαν την πλάτη έχοντας ως μοναδικό ενδιαφέρον την  αναζήτηση  της εύκολης εκλογής. Μόνο που για αυτούς η εκλογή τους στη περιοχή είναι αδύνατη όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα η πραγματικότητα.

Και θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής απευθυνόμενος σε όλους  τους συμπολίτες μου. Σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ πιο σημαντικά από τις προσωπικές ιδιοτέλειες του καθενός.

Όταν είναι γνωστό ότι κάποιοι έχουν κάνει επιλογή τη στήριξη τους σε μηχανισμούς, που δρουν για λογαριασμό τρίτων αγνοώντας τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Απευθύνομαι σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου και τους ζητώ να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, για να συνεχίσουμε μαζί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα για τις ανάγκες του τόπου και τα δίκαια των ανθρώπων μας.

Στις 21η του Μάη οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης. Οι συμπολίτες μου θα έχουν μόνο τότε την δυνατότητα να κάνουν την επιλογή στο πρόσωπό μου. Γνωρίζοντας ότι οι βουλευτές ουσιαστικά εκλέγονται στις 21 του Μάη. Αφού στο ενδεχόμενο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης δεν θα υπάρχει πια σταυρός, αλλά η λίστα των  κομμάτων με σειρά κατάταξης των υποψηφίων βάσει της σταυροδότησης της πρώτης εκλογής.

Στις 21 του Μάη διεκδικούμε στη νέα προοδευτική διακυβέρνηση να είναι ισχυρή η εκπροσώπηση της Ροδόπης.

Οδεύοντας προς τις κάλπες καλώ όλους τους συμπολίτες μου να σκεφτούμε και να απαντήσουμε  στα ερωτήματα που θέτει και η δική μας τοπική πραγματικότητα.

Θα κυριαρχήσουν τα κομματικά, τα προσωπικά ιδιοτελή συμφέροντα.  Ή θα πρυτανεύσει πάνω από όλα αυτά το συμφέρον του τόπου;

Θα συνεχίσουμε ΜΑΖΙ για μια ισχυρή εκπροσώπηση της Ροδόπης στα κέντρα των αποφάσεων. Η’ θα πισωγυρίσουμε σε μία αδύναμη και για αυτό ευάλωτη Ροδόπη;

Προοδευτική διακυβέρνηση με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό Τσίπρα Ή συνέχιση της σκληρής πραγματικότητας, της ανεξέλεγκτης και αλαζονικής αυτοδυναμίας Μητσοτάκη;

Σας καλώ όλους σε αυτόν τον πολύ ωραίο αγώνα!

Να συνεχίσουμε μαζί και στη νέα τετραετία που ανοίγεται μπροστά μας!

Σας ζητώ να πάρετε την υπόθεση της μεγάλης αυτής μάχης στα δικά σας χέρια και είμαι βέβαιος ότι τελικά θα είναι νικηφόρα.

Αρθρογράφος