stylianidis2

“Το δίλλημα είναι Ελλάδα της Ευρώπης ή του εθνικού απομονωτισμού”

1 Απριλίου 201219:41

stylianidis2Την πρώτη του διαδικτυακή συνέντευξη σε μέσα της περιφέρειας παραχώρησε ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ., Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας για όλα τα θέματα

αλλά και για την υποψηφιότητά του στις προσεχείς εθνικές εκλογές που έρχονται τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Στυλιανίδης, μιλά για το διακύβευμα των εκλογών, για τα αναπτυξιακά ζητήματα της Ροδόπης, για τα κέντρα μεταναστών που θέλει να στήσει ο κ. Χρυσοχόϊδης, για τις παλινωδίες σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια αλλά και για την προσωπική του επιλογή να συνεχίσει να πολιτεύεται στην Ροδόπη.

Συνταγματική αταξία οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Ερ: Πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Ε.Σ.: Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, βλέποντας με ικανοποίηση έγκριτους δημοσιογράφους της περιοχής μας να υπηρετούν τον χώρο των social media που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών οι πληροφορίες που έχω είναι ότι η Βουλή θα κλείσει περί τα μέσα της Μεγάλης εβδομάδος και ότι η 6η Μαίου είναι μια από τις πιθανές ημερομηνίες που μέσα στην συνταγματική προθεσμία θα μπορέσουν να αποτελέσουν την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Ερ: Το πολιτικό σύστημα κατηγορείται αυτές τις μέρες ότι προβαίνει σε ψήφιση πληθώρας ρουσφετολογικών τροπολογιών που γίνονται μόνο για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας των δύο κομμάτων εξουσίας. Πόσο σύμφωνο σας βρίσκει το γεγονός αυτό;

Ε.Σ.: Η άποψή μου ως Συνταγματολόγου είναι ότι πρόκειται περί συνταγματικής αταξίας που δεν σέβεται ένα βασικό κανονισμό του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής ότι δεν πρέπει να περνούμε άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Από την άλλη γίνεται κατανοητό ότι σύμφωνα με την δουλειά που έχουμε κάνει εμείς στο πρόγραμμα της Ν.Δ., ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα πρέπει να περάσουν 119 ρυθμίσεις που αφορούν την ρυθμιστική ύλη επτά τουλάχιστον υπουργείων και είναι εύλογο ότι η πίεση χρόνου αναγκάζει τους υπουργούς να λειτουργούν έξω από τα συμβατικά πλαίσια. Η επόμενη κυβέρνηση έχει παρά πολύ δουλειά μπροστά της αλλά και αυτή η κυβέρνηση πριν λήξει η θητεία της οφείλει να τελειώσει ό,τι εκκρεμότητες έχει αναλάβει. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι ρυθμίσεις που δεν αποτελούν υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της τρόϊκας.

Οι ξένοι τεχνοκράτες να σέβονται την αυτονομία του πολιτικού μας συστήματος

Ερ: Ευρωπαίοι παράγοντες εύχονται δημοσίως από τις εκλογές να προκύψει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.. Αυτό δεν συνιστά μια κατάφορη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας;

Ε.Σ.: Η αίσθηση που έχουν συνήθως που έχουν οι τεχνοκράτες για το πολιτικώς ορθόν, δεν συμβαδίζει με την αντίληψη και τα ήθη που επικρατούν στον πολιτικό κόσμο. Άλλο καλός και έμπειρος τεχνοκράτης και άλλο η ανεξαρτησία του κάθε κράτους την οποία αυτονόητα όλοι θα πρέπει να σέβονται.

Ερ: Θεωρείτε δόκιμο και θεμιτό ένας νόμος που έχει ψηφιστεί από 250 βουλευτές να αναθεωρείτε από έναν καινούργιο υπουργό, εν προκειμένω τον κ. Μπαμπινιώτη, προκειμένου να εξευμενιστεί η ακαδημαϊκή κοινότητα;

Διαφωνώ και με Μπαμπινιώτη και με Διαμαντοπούλου για το νόμο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ε.Σ.: Την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα ενός νόμου την διαπιστώνει κανείς στην πράξη. Αυτό έπραξα και εγώ όταν εκλήθην να εφαρμόσω το νόμο της κ. Γιαννάκου με τον οποίο είχα διαφορές σε κάποια του σημεία. Θεωρώ ότι αν θέλουμε να είμαστε συντεταγμένη πολιτεία οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται. Και εγώ ήμουν αντίθετος με πτυχές αυτού του νόμου όταν τον ψηφίσαμε στην Βουλή. Πιστεύω γενικότερα ότι επειδή είναι ένα θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος και δεν αφορά σε υποχρεώσεις μας απέναντι στην Τρόικα θα έπρεπε να το δει η επόμενη Βουλή. Η δική μου οπτική είναι εντελώς διαφορετική και από αυτή που υποστήριξε ο κ. Μπαμπινιώτης και από εκείνη που υποστηρίζει η κ. Διαμαντοπούλου.  

Η Frontex θα έπρεπε να μπαίνει στο τουρκικό έδαφος

Ερ: Ποια είναι η άποψή σας για την αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Χρυσοχοίδη να ανακοινώσει την ίδρυση και λειτουργία 30 κέντρων υποδοχής και φύλαξης παράνομων μεταναστών μεταξύ των οποίων και τριών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ε.Σ.: Η άποψή μου είναι ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης απαιτεί ολιστική προσέγγιση. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε αποσπασματικά ούτε βιαστικά ούτε πρόχειρα. Θεωρώ ότι η FRONTEX θα έπρεπε να αναπτυχθεί μέσα στο τουρκικό έδαφος από την πρώτη στιγμή ώστε να χτυπηθούν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών στην πηγή.

Αυτό θα διευκόλυνε την ελληνική πλευρά η οποία όταν τους συλλαμβάνει και πάει να εφαρμόσει την συμφωνία επαναπροώθησης, η Τουρκία αρνείται να τους παραλάβει.

Πιστεύω και επιμένω σ΄ αυτό ότι θα πρέπει να πιέσουμε την Ε.Ε. για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο γενικότερα. Αυτό είναι πρόταση της Ν.Δ. η οποία είχε υποστηριχθεί και από τους Ιταλούς και από τους Ισπανούς και εν μέρει και από τους Πορτογάλους. Πρέπει να την επαναφέρουμε στο τραπέζι διότι εμείς καλούμαστε να φυλάξουμε ευρωπαϊκά σύνορα με εθνικές δυνάμεις.

Θα πρέπει να αναπτύξουμε μια ευρωπαϊκή λογική και στον τρόπο και στην αποτελεσματικότητα. Οι έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν κάθε νόμιμο ή παράνομο μετανάστη ώστε να πάει το παιδί του από την πρώτη δημοτικού μέχρι την Τρίτη λυκείου δωρεάν. Πληρώνουν επίσης την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Αυτά τα κόστη αφορούν την Ευρώπη και όχι την Ελλάδα. Και δεν αναγνωρίζονται από τον ΟΟΣΑ και την Europage ούτε ως αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας.

Σαφώς και πρέπει να δημιουργηθούν κάποια κέντρα φιλοξενίας τα οποία κατά την γνώμη μου δεν θα πρέπει να διαταράσσουν την αναπτυξιακή φυσιογνωμία των ελληνικών περιφερειών. Πρέπει να ανακτήσουμε τις πόλεις μας και να σπάσουμε κάθε γκέτο και εκεί χρειάζεται μια αποτελεσματική παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας και στο εσωτερικό των πόλεων αλλά και στην έκρηξη της εγκληματικότητας στην δική μας περιοχή.

Η ελαστικοποίηση του νόμου για την παροχή Ιθαγένειας αποτέλεσε την πιο πρόσφορο λύση για τους απανταχού μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα. Η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αποθήκη ανθρώπινων ψυχών . Η Ευρώπη οφείλει να ξαναδεί την συνθήκη « Δουβλίνο ΙΙ». Τα κέντρα φιλοξενίας θα έπρεπε να είναι εντοπισμένα εκεί που έχουμε γειτνιάζοντα χώρο με τους τόπους πραγματικούς τόπους συγκέντρωσης των μεταναστών. Το να έχεις ένας κέντρο δίπλα στα σύνορα ή σε ένα απομονωμένο νησί που δεν θα παρενοχλούνταν η τουριστική του ανάπτυξη είναι επίσης θεμιτό. Το να διαταράσσεις όμως την φυσιογνωμία κάποιων περιοχών άστοχα και πρόχειρα χωρίς προγραμματισμό πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα δοθούν, είναι μέγιστο ζήτημα.                 

Δεν υπάρχει δίλλημα Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο

Ερ: Ποιο θα είναι το δίλλημα των εκλογών που θα θέσει η Ν.Δ. ενώπιον των ψηφοφόρων;

Ε.Σ.: Υπάρχει ένα τεχνικό και ένα πολιτικό δίλλημα. Σε κάθε περίπτωση το δίλλημα δεν είναι μνημόνιο-αντιμνημόνιο, όπως προσπαθούν να το περάσουν διάφορα μικρά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς. Το δίλλημα μνημόνιο- αντιμνημόνιο, απαντήθηκε, δυστυχώς κατά την γνώμη μου, λάθος. Τη εποχή που έπρεπε να πούμε όχι στο μνημόνιο και να δώσουμε μια απάντηση άλλου δρόμου, δηλαδή με δανεισμό από τις αγορές που μας έδιναν άλλες δυνατότητες και πολιτική με αναπτυξιακή πτυχή, δυστυχώς με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ ειπώθηκε ένα τραγικό ναι, που συνοδεύτηκε από την εφαρμογή μια οικονομικής συνταγής που επιβλήθηκε από τους ξένους τεχνοκράτες και ήταν εντελώς ξένη από την ελληνική πραγματικότητα.

Η Ν.Δ. σε αυτή τη διαδρομή είπε ένα όχι στο μνημόνιο και ένα ναι στην Ευρώπη. Γιατί το δεύτερο ναι ήταν η απάντηση σε ένα αδιέξοδο που πήγαινε να δημιουργηθεί το οποίο στο τέλος του είχε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Το δίλλημα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θέλουμε την Ελλάδα της Ευρώπης ή την Ελλάδα του εθνικού απομονωτισμού. Αν θέλουμε μια μεταρρυθμιστική οικονομική πολιτική ή αν θέλουμε έναν οικονομικό ακτιβισμό που στο τέλος θα καταλήξει στον ξαφνικό θάνατο της οικονομίας. Αν θέλουμε μια μεθοδική πολιτική που θα αποσυμπιέσει την κοινωνία και σταδιακά θα προστατέψει ή θα αποκαταστήσει μέσα από το περίσσευμα της εθνικής οικονομίας τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα ή αν θέλουμε λαϊκιστικά να φωνάζουμε και να χαϊδεύουμε αυτιά γνωρίζοντας ότι οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο από το οποίο ενδεχομένως να μην μπορέσουμε να βγούμε και ποτέ.

Αν θέλουμε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κόμματα που έχουν ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείριση των συνεπειών του μνημονίου αλλά και για το πώς θα ξεφύγουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικά αυτό βγαίνοντας στην πραγματική οικονομία.

Ναι στις ΕΟΖ, όχι στον χρυσό

Ερ: Τι έχετε να πείτε σε όλο αυτόν τον κόσμο της αγοράς που κλείνει σήμερα τις επιχειρήσεις του και δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και βγαίνει στην ανεργία για τις πολιτικές που άσκησαν τα τελευταία χρόνια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.;

Ε.Σ.: Βρισκόμασταν σε ένα νομό ο οποίος είχε καταφέρει να απλώνει τις φτερούγες του για να πετάξει και είχε ετοιμαστεί για να αποτελέσει ένα πρότυπο για ολόκληρη την χώρα. Είχαμε 8% ανεργία, 70 βιομηχανίες που δούλευαν και 20.000 εργαζόμενους στην ΒΙ.ΠΕ. και η αγορά μας συντηρούνταν γιατί είχε διπλασιαστεί ο αριθμός των φοιτητών και των διερχόμενων τουριστών δημιουργώντας έναν πρόσθετο τζίρο στην τοπική οικονομία.

Σήμερα έχουμε περίπου 40% ανεργία, έχουν εφτά έως εννέα βιομηχανίες να λειτουργούν στην ΒΙ.ΠΕ. με 610 περίπου εργαζομένους, έχουμε δει μνα κλείνουν το 2010 500 επιχειρήσεις και άλλες 500 το 2011 στην Κομοτηνή και τα ημιαστικά κέντρα. Η κρίση έχει μπει βαθιά μέσα στο σπίτι μας.

Πρέπει να αποσυμπιέσουμε την κοινωνία και αφού δεν μπορούμε να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη του υφιστάμενου πληθυσμού, θα πρέπει να αυξήσουμε τον πληθυσμό.

Ο πρώτος τρόπος με μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους όπως για παράδειγμα με την αύξηση των φοιτητών στο Δ.Π.Θ. Την μετατόπιση δηλαδή της κινητικότητας των φοιτητών από τα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στα πανεπιστήμια της επαρχίας.

Με την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα προς την Βουλγαρία γιατί στα βόρειά σύνορά μας μένουν 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές που θα αρχίσουν να βιώνουν καταναλωτικές συνήθειες ανάλογες με αυτές που ζήσαμε και εμείς την δεκαετία του 80.

Η διευκόλυνση της βίζας από την Τουρκία είναι επίσης ένα γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα σε 48ωρη βάση και κυρίως τα Σαββατοκύριακα να μας επισκέπτονται εκατομμύρια καταναλωτές από την Τουρκία, βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο με την Τουρκία. Σκεφθείτε ότι ο όγκος των συναλλαγών από τα 400 εκατομμύρια έφτασε σήμερα τα 4 δις.

Η μακροπρόθεσμη λύση ανάπτυξης είναι η ΕΟΖ στην οποία μπορούμε να βασιστούμε εφόσον όμως προηγουμένως πάρουμε την έγκριση της Ε.Ε. Με μια οργανωμένη μελέτη που θα λέει ότι η Ελλάδα σε αυτή την περιοχή προσφέρει γη, χαμηλό φορολογικό συντελεστή, εύκολη αδειοδότηση και χρηματοοικονομική υποστήριξη από μεικτά σχήματα ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αυτού του τύπου οι ζώνες έχουν εφαρμοστεί σε χώρες εκτός Ε.Ε. αλλά εδώ το εργασιακό δίκαιο διέπει όλη τη χώρα και δεν μπορεί να στρεβλωθεί.

Απλά είναι επίπονο να χτίσεις την ΕΟΖ γιατί θέλει σοβαρότητα και σκληρές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα και αυτό λείπει από την Ελλάδα.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης θα μπορούσε να βασιστεί στην γεωθερμία και την υδροοικονομία, σε συνδυασμό με την συμβολαιακή γεωργία. Την τεχνογνωσία θα μπορούσαν να μας την δώσουν Γερμανοί και Ρώσοι που θα μας εξασφάλιζαν παράλληλα την πρόσβαση στις μεγάλες αγορές του Βερολίνου και της Μόσχας.

Έχουμε δύο θετικά παραδείγματα συμβολαιακής γεωργίας στην περιοχή μας. Το ένα είναι η μπύρα και το άλλο είναι τα βιοκαύσιμα. Ήδη παράγεται ελαιοκράμβη στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης η οποία πωλείται στην βιομηχανία για να παράξει βιοκαύσιμο. Έτσι θα μπορέσει ο δευτερογενής να γίνει ο μάνατζερ της παραγωγής του πρωτογενούς. Αυτό θα κάνει οικονομία κλίμακος στο πλαίσιο μιας πλήρως καθετοποιημένης οικονομίας.

Ερ: Παρατήρησα ότι δεν κάνατε κάποια νύξη για τον χρυσό.

Ε.Σ.: Ο χρυσός είναι μια κερδοφόρα επένδυση για τους επενδυτές και όχι για την περιοχή μας! Θα πάρουν πολλά κέρδη και θα αφήσουν σε μας τις λίμνες τελμάτων. Όσο και αν απομειώνονται οι κίνδυνοι με τις νέες μεθόδους που πάνε να χρησιμοποιήσουν, όταν τα ανταλλάγματα για την περιοχή είναι ελάχιστα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ερεθίζει δικαιολογημένα την τοπική κοινωνία που φοβάται να μην υποστεί την ζημιά χωρίς αντίστοιχα κέρδη.

Η Ροδόπη είναι ο σύνδεσμός μου με την ζώσα κοινωνία της Β. Ελλάδας

Ερ: Γιατί επιμένετε να πολιτεύεστε σε ένα πολιτικά απροσδιόριστο και δύσκολο νομό και δεν επιλέγετε μετά από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας εδώ να μετακομίσετε ίσως σε μια μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, δεδομένων και των προσωπικών σας φιλοδοξιών;

Ε.Σ.: Είμαι ένας βορειοελλαδίτης πολιτικός που συνειδητά δηλώνω θιασώτης και υποστηρικτής της βορείου Ελλάδος και η Ροδόπη είναι ο σύνδεσμός μου με την ζώσα κοινωνία της βορείου Ελλάδος. Δεν θα μπορούσα ποτέ ούτε να την αρνηθώ ούτε να αποκοπώ από αυτή την σχέση που με συνδέει με τον βορειοελλαδικό ελληνισμό και κυρίως με τον προσφυγικό ελληνισμό που έχει δοκιμαστεί επί δεκαετίες στην Ελλάδα.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr