Τα εμβόλια προστατεύουν από την βαριά νόσηση και όσοι κινδυνεύουν πρέπει να εμβολιαστούν τώρα.

23 Αυγούστου 202217:37

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Newsroom”.

Πανδημία

Πρώτα απ’ όλα, ουσιαστικά βλέποντας το πως κινήθηκε το καλοκαίρι. Είδαμε ότι είχαμε ένα κύμα και ένα έντονο μάλιστα κύμα, αλλά ωστόσο αυτό το κύμα δεν έδωσε τις βαριές νοσηλείες που δίνανε τα προηγούμενα κύματα, δηλαδή ενώ υπήρχανε εκτιμήσεις από ειδικούς ότι μπορεί να πηγαίναμε σε 300 και 400 διασωληνωμένους, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπέρασαν τους 130.

Ήτανε δηλαδή απόλυτα διαχειρίσιμο ως προς την πίεση του εθνικού συστήματος υγείας, με μεγάλη πίεση όμως στις απλές κλίνες. Είμαστε στην αποκλιμάκωση αυτού του κύματος και για τον Σεπτέμβριο αυτό το οποίο προσανατολιζόμαστε σε πρώτη φάση είναι πως θα αναπτυχθούν κλίνες χωρίς να περιοριστούν χειρουργεία αυτή τη φορά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν φαίνεται ότι θα πιεστούμε και ελπίζουμε να μείνει έτσι στο κομμάτι των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Άρα, έχουμε το πλάνο της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για απλές κλίνες, την ανάπτυξη κλινών. Παράλληλα είμαστε σε μία άλλη φάση, διότι έχουμε τα εμβόλια, έχουμε τα αντιϊικά φάρμακα, εξυπηρετούνται γύρω στους 500 συνανθρώπους μας καθημερινά, ευάλωτος κόσμος και έχουμε πια γνώση και πρωτόκολλα και άλλες μεταλλάξεις και επομένως θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα, ακόμα και το φθινόπωρο και το χειμώνα και σε περίπτωση τέλος πάντων που αυτός είναι και ο βασικός μας σχεδιασμός και στόχος, χρειαστεί να υπάρξει οποιοσδήποτε προγραμματισμός μέτρων, αυτό θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό, δηλαδή δεν πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις όπως είχαμε ζήσει όχι πια lockdown, ούτε καταστάσεις περιορισμού δραστηριοτήτων, περιορισμού κίνησης σε χώρο.

Από εκεί και πέρα εάν χρειαστούν σε συγκεκριμένους χώρους όπως έχουμε και τώρα, τη χρήση της μάσκας να την επεκτείνουμε τους χειμερινούς μήνες, είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε, αλλά πάμε σε τελείως ήπιες δραστηριότητες. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας.

Σχολεία

Στα σχολεία είμαστε πλέον στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, είχαμε πει κι αυτός ήταν ο σχεδιασμός μας ότι θα γίνουν οι συζητήσεις τώρα και με το Υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με τους ειδικούς να δούμε πως θα έχουμε και το άνοιγμα των σχολείων.

Πέρυσι είχαμε ένα πρωτόκολλο που λειτούργησε υποδειγματικά, απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερες νοσήσεις παιδιών αφού κλείσανε τα σχολεία παρά το διάστημα που λειτουργούσαν. Η λογική μας όμως και στα σχολεία θα είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς.

Άρα τις επόμενες μέρες μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουμε συζητήσει και με το Παιδείας και με τους ειδικούς, για να δούμε πως θα πάμε στο άνοιγμα των σχολείων, καθώς έχουμε ακόμα για το άνοιγμα των σχολείων τρεις εβδομάδες, οπότε θέλουμε να δούμε ακριβώς πως θα είναι και τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Εμβόλια

Ωραία, τι γίνεται τώρα με τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια τα οποία έχουμε με κλινικές δοκιμές προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και γι’ αυτό το λόγο η σύσταση και της επιτροπής μας και του ECDC είναι ότι πρέπει οι ευάλωτοι συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν και ειδικά οι άνω των 60.

Πιθανολογούμε γιατί όπως ξέρετε αυτά εξαρτώνται από τη διαδικασία των εγκριτικών διαδικασιών, ότι εντός του έτους θα υπάρχουν και αυτά τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Τα εμβόλια προστατεύουν από την βαριά νόσηση και όσοι κινδυνεύουν πρέπει να εμβολιαστούν τώρα. Αν θα υπάρχει σύσταση για ευρύτερο πληθυσμό, επειδή ρωτήσατε και αυτά, είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί πάλι από την επιστημονική κοινότητα, δηλαδή από το ECDC και από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Αυτή τη στιγμή η σύσταση είναι μόνο για κατηγορίες άνω των 60 και ευάλωτους και από εκεί και πέρα για όλο τον πληθυσμό σε συνεννόηση με το γιατρό του όταν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να το κάνει.

Σακχαρώδη Διαβήτη

Εδώ πέρα υπήρξε μια μεγάλη παραπληροφόρηση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, διαπραγματεύεται με τις εταιρίες. Με το νέο ΦΕΚ το οποίο βγήκε μπήκαν και αποζημιώθηκαν για πρώτη φορά «πομποί» που δεν αποζημιώνονταν, μπήκαν νέες τεχνολογίες και δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του πολίτη, απλά μειώθηκαν τιμές αποζημίωσης σε εταιρείες.

Μία εταιρεία διαμαρτυρήθηκε γι΄ αυτή τη μείωση των τιμών, η εταιρεία αυτή δεσμεύεται και δεν μπορεί να αποσύρει προϊόντα και χθες που είδα και εκπροσώπους ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κανένα πρόβλημα είτε συμμετοχής είτε μη επάρκειας αναλωσίμων στην αγορά.

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση και το είπα και προκάλεσα και την αξιωματική αντιπολίτευση, είδα ότι έγιναν ερωτήσεις από πολιτικά κόμματα και υπήρξαν δημοσιεύματα από έντυπα κυρίως της Αριστεράς, οι οποίοι υιοθετούν τη θέση της εταιρείας Medtronic. Είναι μία πάρα πολύ καλή εταιρεία η οποία προμηθεύει, θα βρούμε την οποιαδήποτε λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Δε θα υπάρχει καμία συμμετοχή, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στα αναλώσιμα, θα κινηθεί κανονικότατα η αγορά και αντιθέτως μπήκαν και νέα προϊόντα.

 

Προσωπικός γιατρός

Είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε 3.200 γιατρούς. 1.000 ιδιώτες και 2.200 δημοσίου και σχεδόν 2.000.000 εγγεγραμμένους πολίτες.

Άρα, η 1η Σεπτεμβρίου μας βρίσκει με ένα καλό πλαίσιο στην έναρξη της λειτουργία του θεσμού, όπου η πλήρη του λειτουργία θα είναι από 1/1 και πλέον θα έχει ο κάθε πολίτης δωρεάν το γιατρό του.

Αρθρογράφος