Σε “φεστιβάλ εαρινού παντουρκισμού” συμμετείχαν οι παρακρατικές “ΤΕΞ-ΤΕΝΚ” στην Β. Μακεδονία

8 Μαΐου 202419:50

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Hıd Bah Şen Fest 2024 ολοκληρώθηκε χθες στην πρώην ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονία και πραγματοποιήθηκε στο χωριό Τσαλίκλι της επαρχίας Βαλάντοβο της Βόρειας Μακεδονίας στις 4-5 Μαΐου 2024.. Πρόκειται για το 31ο Διεθνές Εαρινό Φεστιβάλ Hıdırellez και Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών που καθιερώθηκε το 2003 και απέκτησε διεθνή διάσταση με το να συμπεριληφθεί στον Άυλο Πολιτιστικό Κατάλογο της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017.

Παράλληλα διοργανώθηκε το 26ο Διεθνές Συμπόσιο Τουρκικού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Valandovo με 17 επιστήμονες που παρουσίασαν τις εργασίες τους.

Οι ομάδες Λαϊκών Χορών της παρακρατικής Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ITB) και της αντίστοιχα παράνομης Τουρκικής Ένωσης Νέων Κομοτηνής (GTGB) συμμετείχαν στις εκδηλώσεις όπου έλαβαν μέρος συνολικά 20 ομάδες με τα χορευτικά τους συγκροτήματα από Β. Μακεδονία,Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα.

Η κεντρική εορταστική τελετή ξεκίνησε με την ανάγνωση των εθνικών ύμνων της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας και την απόδοση των παραδόσεων Hıdrellez από τη λαογραφική ομάδα «Bahar» του Τσαλίκλι.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας στα Σκόπια Fatih Ulusoy, ο συντονιστής της TIKA Σκοπίων Mehmet Bayrak, ο πρώην Πρόεδρος Gyorge Ivanov, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της TURKSOY Sayit Yusuf, ο δήμαρχος της Βαλάντοβα Pero Kostadinov, ο Πρόεδρος του TDP Dr. Παρευρέθηκαν ο Beycan İlyas, η υποψήφια για Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova, ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolovski, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών Enver Hüseyin, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Onur Ali, ο πρόεδρος της MATÜSITEB Tahsin İbrahim και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.

Κεντρικός οργανωτικός πυρήνας ήταν η Ένωση Τουρκικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Μακεδονίας – MATÜSITEB της οποίας ο ΠρόεδροςTahsin İbrahim δήλωσε ότι αυτό το φεστιβάλ αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό των Τούρκων που ζουν στη χώρα.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Οργανισμού Πολιτιστικής Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών και Κοινοτήτων TURKSOY Sayit Yusuf υποσχέθηκε ότι ως TURKSOY θα στηρίξουν από εδώ και πέρα ​​αυτό το φεστιβάλ. Στην ομιλία του, ο Sayit Yusuf είπε: «Θα πραγματοποιήσουμε αυτές τις εκδηλώσεις μαζί σε κάθε γωνιά των Βαλκανίων, όπως σε όλα τα μέρη του Τουρκικού Κόσμου. Αυτός ακριβώς είναι ο ιδρυτικός σκοπός της TURKSOY. Είναι πολύ σύμφωνο με το πνεύμα του προγράμματος που παίζουμε εδώ σήμερα. «Εφαρμόζουμε πολλά προγράμματα σε όλα τα τουρκικά κράτη και μεταξύ των τουρκικών κοινοτήτων για να παρουσιάσουμε τις πολιτιστικές αξίες που παράγουν οι Τούρκοι εδώ και χιλιάδες χρόνια ο ένας στον άλλον, να τους παρουσιάσουμε στον κόσμο και να προστατεύσουμε, αναπτύξουμε και ενισχύσουμε τις πολιτιστικές μας αξίες. σε κίνδυνο». είπε.«Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις πολιτιστικές παραδόσεις της τουρκικής κοινωνίας»

Ο Mehmet Bayrak, Συντονιστής των Σκοπίων της TİKA, ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Φεστιβάλ Άνοιξης Hıdırellez, δήλωσε ότι εργάζονται για να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο στις ζωές τόσο των συμπατριωτών τους όσο και όλων των πολιτών που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία με περισσότερα από 1.200 έργα και δραστηριότητες που υλοποιούνται σε κάθε τομέα.Ο Μπαϊράκ είπε, «Δίνουμε σημασία στην προστασία και τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων της τουρκικής κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της γεωγραφίας για αιώνες και είναι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της ειρήνης, της ηρεμίας και της συνύπαρξης στις περιοχές όπου βρίσκονται και ως TİKA προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτό το πλαίσιο». Είπε τα λόγια του.Ο Mehmet Bayrak πρόσθεσε ότι το TIKA είναι μέρος αυτού του φεστιβάλ από το 2007.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Onur Ali υπογράμμισε ότι το φεστιβάλ Hıdırellez είναι κοινή αξία κάθε πολίτη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και ότι είναι ένα φεστιβάλ που πρέπει να προστατεύεται μέχρι τέλους.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Τούρκος πρέσβης στα Σκόπια Φατίχ Ουλουσόι μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Στην ομιλία του, ο Πρέσβης Fatih Ulusoy είπε: «Μια εκδήλωση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που μοιράζονται την ίδια γεωγραφία και ιστορία και των οποίων οι πολιτισμοί είναι αλληλένδετοι, είναι ότι γιορτάζουμε κάθε χρόνο την έλευση της άνοιξης χέρι-χέρι. Αν και είναι πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας, οι Τούρκοι της ΠΓΔΜ που βρίσκονται στην καρδιά μας κάνουν τις σχέσεις μας ακόμα πιο ιδιαίτερες». είπε.Ο Πρέσβης Ulusoy είπε, «Οι Τούρκοι είναι μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών της Μακεδονίας και των Βαλκανίων και είναι από τα έθνη που έχτισαν τον πλούσιο πολιτισμό αυτής της γεωγραφίας. «Συμβάλλουν στον πλούτο αυτών των εδαφών προστατεύοντας τον αρχαίο πολιτισμό μας». αυτός είπε.

Εφιστώντας την προσοχή σε ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία, ο Πρέσβης Ulusoy είπε: «Θα ήθελα να θίξω ένα πρόβλημα που βιώνεται εδώ και πολλά χρόνια και έχει γίνει χρόνιο στην Ανατολική Μακεδονία. Δυστυχώς, υπάρχει λειψυδρία σε πολλά χωριά όπου ζουν οι Γιορούκοι μας στην Ανατολική Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένου του όμορφου χωριού μας Τσαλίκλι, όπου γιορτάζουμε σήμερα μαζί την έλευση της άνοιξης. Πέρυσι, ειδικοί της Γενικής μας Διεύθυνσης Κρατικών Υδραυλικών Έργων από την Τουρκία πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις για την παροχή νερού σε 23 χωριά αυτής της περιοχής. Ως Türkiye, θέλουμε τα χωριά μας εδώ να έχουν νερό το συντομότερο δυνατό. «Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές της πΓΔΜ για αυτό το θέμα και παρέχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες». αυτός είπε.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας και εφημερίδας YENI BALKAN  Mürteza Sulooca

Αντί Επιλόγου

Στο πνεύμα του παντουρκισμού η επίσκεψη Μ. Σεντόπ στην Β. Μακεδονία

Αρθρογράφος