Ποιούς (ξανα) ενόχλησε ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος Β’; (video)

28 Μαρτίου 202113:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατη ανάλυσή μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι “απρόβλεπτες” και “μη πολιτικώς ορθές” θέσεις του Προκαθημένου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.Ιερωνύμου Β’ αναφορικά με την Συμβολή της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

Ιδιαιτέρως είχε ενοχλήσει “κάποιους” εκείνο το σημείο στο οποίο ο Μακαριώτατος επεσήμανε πως “το Ισλάμ, δεν αποτελεί θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και πολιτική επιδίωξη και οι άνθρωποί του “είναι άνθρωποι του πολέμου και της εξαπλώσεων”..

Είναι προφανές, ότι η Ελληνική Εκκλησία προσπάθησε να “περάσει” το μήνυμα τόσο στην Πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” όσο και στην ΠτΔ (είχε ήδη προηγηθεί η ασχημονία της άρνησης ασπασμού του Ιερού Ευαγγελίου στην πρωτοχρονιάτικη Δοξολογία στην Ι.Μ. Αθηνών όσο και η “σίγαση” του Εθνικού Ύμνου κατά την άφιξη της Εκπροσώπου του Θεσμού της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας) να μην αποσιωπηθεί η μακραίωνη σχέση Θεού-Εκκλησίας-Πίστης-Ορθοδοξίας και Εθνικών Αγώνων.

Ο Μακαριώτατος δεν είπε κάτι καινοφανές ή ιστορικά αναληθές και, το κυριότερο, δεν εξέφρασε προσωπικές απόψεις αλλά μίλησε εξ’ονόματος του Ελληνικού Έθνους και όλων ημών που δεν έχουμε ξεχάσει τον Ησαΐα Σαλώνων, τον Γρηγόρη Δικαίο-Παπαφλέσσα, τον Πατριάρχη Χρυσόστομο, την Μικρασιατική Καταστροφή, την πυρπόληση της Σμύρνης, τα Σεπτεμβριανά...Ακόμη ηχούν οι φωνές των κατοίκων της Σμύρνης από την βιαιότητα του Κεμάλ περιμένοντας την ιστορική δικαίωσή τους….

Δυστυχώς, στο ίδιο ατόπημα περιέπεσε η Εκπρόσωπος του Θεσμού της ΠτΔ στις εκδηλώσεις της Μάνης όπου παραβρέθηκε για να τιμήσει, όπως η ίδια δήλωσε, “τη μνήμη των Μανιατών που 200 χρόνια πριν ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τον κατακτητή, υψώνοντας λάβαρο με το σύνθημα “Νίκη ή θάνατος”, και πάλι δεν προσκύνησε το Ιερό Ευαγγέλιο που κρατούσε αυτήν τη φορά ο λόγιος Μητροπολίτης της Ηρωοτόκου και Ενδόξου Μάνης κ. Χρυσόστομος. Μάλιστα οι υπέυθυνοι πρωτοκόλλου της Προεδρίας ,είχαν ζητήσειαπό τον εκεί Μητροπολίτη να µην την υποδεχθεί µε το Ευαγγέλιο στην είσοδο του ναού. Ο Μητροπολίτης είπε όμως ότι πρέπει να ακολουθήσει την τάξη. Και την ακολούθησε. Τελικά η κυρία Πρόεδρος προκρίνοντας τα ατομικά και προσωπικά της πιστεύω δεν ασπάστηκε το Ευαγγέλιο, αλλά έκανε µια µικρά υπόκλιση.

Ανάλογη ήταν η στάση της Εκπροσώπου του Θεσμού της ΠτΔ στα Ιωάννινα,  αλλά δεν πήρε διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Έκπληξη αποτέλεσε η στάση της Εκπροσώπου της ΠτΔ της Κυριακή της Ορθοδοξίας όταν διάβασε το “Σύμβολο της Πίστεως”και το “Πάτερ Ημών” στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου παρευρέθηκε στην Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Στο τέλος δε της Θείας Λειτουργίας, η κυρία Σακελλαροπούλου, προσερχόμενη να πάρει το αντίδωρο από τα χέρια του Αρχιεπισκόπου, ασπάστηκε τον Σταυρό!

Επρόκειτο, μάλλον, για μία μικρή υπαναχώρηση της Εκπροσώπου του Θεσμού της ΠτΔ κάτι που είδαμε στην διάρκεια των Εορτασμών της 200ετηρίδας από την Εθνεγερσία του 2021.

Η πλήρης απουσία της Ελληνικής Εκκλησίας τόσο από το επίσημο δείπνο του προεδρικού μεγάρου όσο και από την παρέλαση (εστάλη ως εκπρόσωπος ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου) οφείλεται -κατά την άποψη του υπογράφοντος – στην απουσία αναφοράς στο έργο και τον αγώνα της εκκλησίας κατά την διάρκεια της εθνεγερσίας, από την ΠτΔ αλλά και στην ασέβεια που επέδειξε η ΠτΔ ως προς την θρησκευτική εορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εορτασμό της Εθνεγερσίας.

Η συναίνεση και η σιωπηρή αποδοχή των ταγών στις προφανείς εμμονές της Εκπροσώπου του Θεσμού της ΠτΔ είναι χειρότερη από την Σιωπή τους, καθώς την δεδομένη χρονική στιγμή το Έθνος και το Κράτος έχουν ανάγκη από την ισχυροποίηση των αρρήκτων δεσμών της Πολιτικής και Πολιτειακής Ηγεσίας με την Εκκλησία.

Στην διεθνή διπλωματική και στρατιωτική ιστορία που αναπαριστά το διάγραμμα της Ελληνικής Επαναστάσεως ενάντια στον Οθωμανικό Ζυγό δια της Εθνεργέρσεως, την βάση της κωνοειδούς πυραμίδας απαρτίζει το άθροισμα των πολυαρίθμων αγωνιστικών πράξεων, διά των οποίων επιδιώκεται η κατάκτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων. Τις ανώτερες βαθμίδες καταλαμβάνει η αδιαίρετη δίπτυχη αρχή σύνθημα του αγώvoς “για του Χριστού την πίστιν την αγία και της πατρίδος την ελευθερίαν”. Πηγή και εγγυητής της αρχής αυτής, ως η κορυφή του κώνου, αναγνωρίζεται ο Θεός. Αυτό είναι το σχήμα, το οποίον λειτούργησεν πηγαίως και εθαυματούργησεν το 1821. Και δεν είναί τυχαίο ότι αυτό το σχήμα βάλλεται από οργανωμένες επιθέσεις των Εχθρών του Έθνους μέσα από οργανωμένες επιχειρήσεις (και) αποπληροφόρησης, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Δεν γνωρίζουμε εάν οι κάθε είδους “παραφωνίες” που πλαισίωσαν τον Μεγαλειώδη Εορτασμό της Επετείου της Εθνεγερσίας του 1821 ενόχλησαν την Ελληνική Εκκλησία, αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτό που απαιτεί ο δοκιμαζόμενος Ελληνικός Λαός από την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι α) να επιδείξει τον σεβασμό και την προσήλωσή της στον θεσμικό της ρόλο β)να (δια)τηρήσει τους Συμβολισμούς που και ο (σοφός) Λαός τηρεί και ο Κόσμος αποδέχεται στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας μας γ) να τηρεί πιστά το Πρωτόκολλο ΕΘιμοτυπίας Εθνικών Εορτών αν δεν θέλει να μείνει στην Ελληνική Πολιτική Ιστορία ως μία ανοίκεια παρουσία που δεν έδειχνε τον προσήκοντα σεβασμό απαξιώνοντας την Ελληνική Ιστορική Παράδοση.

Τέλος, ας μας επιτραπεί να υπενθυμίσουμε στην Εκπρόσωπο του Θεσμού της ΠτΔ ότι πριν από έναν χρόνο αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που βιώνει η Ελλάδα και η Θράκη από τον Προαιώνιο Εχθρό του Γένους ενώ οι Ιεράρχες της Θράκης θα πρέπει να ετοιμάζονται για την μετα-Covid19 εποχή, την στιγμή που η Ελληνική Θράκη ενώ δοκιμάζεται από τον ιό πρέπει να ετοιμάζεται για μία νέα σύγκρουση με τον προαιώνιο εχθρό και επίδοξο εισβολέα αλλά και το αναθεωρητικό Ισλάμ εν μέσω φτώχειας, αγωνίας αλλά και υπερηφάνειας.

Αντι επιλόγου, παραθέτουμε το δημοφιλέστερο διαδικτυακό βίντεο για το 1821του αφιερώματος της «Αποστολής» για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Δείτε πώς ο Λεωνίδας Κακούρης μεταμορφώθηκε σε Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο Γιάννης Αϊβάζης σε Παλαιών Πατρών Γερμανό, ο Χάρης Γρηγορόπουλος σε Υψηλάντη, ο Νικόλας Μακρής σε Αθανάσιο Διάκο, ο Τάσος Αναγνώστου σε Μακρυγιάννη, ο Κοσμάς Ζαχάρωφ σε Μιαούλη, ο Λευτέρης Δημηρόπουλος σε Καραϊσκάκη, ο Πέτρος Ξεκούκης σε Νικηταρά, η Μαρία Κορινθίου σε Μπουμπουλίνα, η Σοφία Γαρμπή σε Μαντώ Μαυρογένους.

Αρθρογράφος