Η αντίδραση των πολιτών έσωσε «Το Σπίτι της Αντουανέτας»;

19 Αυγούστου 202221:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μέσα σ’ενα 24ωρο αναρτήσεις, κοινοποιήσεις και αντιδράσεις πολιτών εντός κι εκτός της Θράκης ανέδειξαν μία πρωτοφανή περίπτωση ασυλλόγιστης πολιτικής πράξης , καθώς σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει αιτηθεί τη μεταστέγαση του 12ου Νηπιαγωγείου Αλεξανδρούπολης στο παλιό ξύλινο σπίτι της Αντουανέττας και θα ετίθετο ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές ειδήσεις της τελευταίας στιγμής από το  Evros-News, “Αποσύρθηκε από την δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη το θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί στην συνεδρίαση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη 24 Αυγούστου, για μεταστέγαση του 12ου Νηπιαγωγείου στο κτίριο “Το Σπίτι της Αντουανέτας””

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέτας»

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στα μέλη του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέτας» και σε πλήθος κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, από την πρόθεση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να μεταφέρει στο ξύλινο κτίριο στο οποίο στεγάζεται τα τελευταία 20 χρόνια ο Σύλλογος, το 12ο Νηπιαγωγείο της πόλης. Κάτι τέτοιο, με βάση τη διαθήκη της εκλιπούσης Αντουανέττας, θα ήταν παράνομο. Ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 και μετρά περίπου 200 μέλη, όπως είναι γνωστό, στεγάζεται στο Σπίτι της Αντουανέττας Δεμντζάν, (1912-1992) της πρώτης και πιο αγαπημένης καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία δώρισε το σπίτι της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με διαθήκη, υπό τον όρο να λειτουργεί ως σπουδαστήριο και βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών. Πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που παραχωρήθηκε στον Σύλλογο από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τιμώντας την επιθυμία της δωρήτριας.
O Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας από το 2002 που ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία του, εργάζεται με σκοπό τη διάδοση και προώθηση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, με τρόπους ευρηματικούς, καινοτόμους και βιωματικούς. Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και βρίσκεται σε διαρκή ενασχόληση με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, που λειτουργούν καθημερινά αλλά και το Σαββατοκύριακο και απευθύνονται σε μικρά παιδιά και εφήβους, αλλά και σε ενήλικες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε επιστολή του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αναφέρει πως ενημερώθηκε άτυπα και με έμμεσο τρόπο στις 9 Αυγούστου, ότι υπάλληλος του Δήμου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης έχει αιτηθεί τη μεταστέγαση του 12ου Νηπιαγωγείου Αλεξανδρούπολης στο παλιό ξύλινο σπίτι της Αντουανέττας και κατά συνέπεια δρομολογεί την άρση της παραχώρησής του στον Σύλλογο. Κάτι τέτοιο δε συνάδει με τους όρους της διαθήκης καταρχάς (το 12ο νηπιαγωγείο είναι μια σχολική μονάδα και όχι Νηπιαγωγείο Ξένων Γλωσσών, όπως αυθαίρετα αποκαλείται από υπεύθυνους του Δήμου) οπότε είναι παράνομο. Κατά δεύτερον θα σήμαινε τη μεταποίηση του ιστορικού κτιρίου, ενός από τα λίγα που σώζονται για να θυμίζουν ενδιαφέροντα κομμάτια της ιστορίας μας. Ελπίζοντας στην υποστήριξη όλων για να διασωθεί ένας χώρος πολιτισμού, δηλώνουμε ότι το ζήτημα είναι ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ !
Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου

Ταυτόχρονα έχουμε και ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας A.P.L.F. – D.U., στον αγώνα του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέτας» στην Αλεξανδρούπολη.
◾️ Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στα μέλη του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέτας» και σε πλήθος κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, από την πρόθεση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να μεταφέρει το 12ο Νηπιαγωγείο της πόλης στο ξύλινο κτίριο που ανήκε στην Αντουανέττα Δεμντζάν, (1912-1992) την πρώτη και πιο αγαπημένη καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη στο οποίο στεγάζεται τα τελευταία 20 χρόνια ο Σύλλογος.
◾️ O Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας από το 2002 που ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία του, εργάζεται με σκοπό τη διάδοση και προώθηση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, με τρόπους ευρηματικούς, καινοτόμους και βιωματικούς. Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και βρίσκεται σε διαρκή ενασχόληση με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, που λειτουργούν καθημερινά αλλά και το Σαββατοκύριακο και απευθύνονται σε μικρά παιδιά και εφήβους, αλλά και σε ενήλικες.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Α.P.L.F – D.U. συμπαρίσταται και στηρίζει ανεπιφύλακτα τον αγώνα του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέτας» για να διασωθεί ένας χώρος πολιτισμού και ιστορική έδρα του Συλλόγου, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις του, δυναμώνοντας τη «φωνή» του και τις δυνατότητες του για την επίτευξη του στόχου του, δηλώνουμε δε ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙ το ζήτημα είναι ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ !

Ανακοίνωση είχαμε και από τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Πόλη και Πολίτες- Βαγγέλης Λαμπάκης: Ανδρών δ’ εκ μεγάλων;;; πόλις όλλυται».
Μέγας φιλόσοφος ο Σόλων κάτι θα ήξερε ή κάτι θα προέβλεψε λέγοντας αυτή την ιστορική φράση. Βέβαια άλλες οι συνθήκες τότε άλλες οι συνθήκες τώρα με ένα κοινό χαρακτηριστικό όμως.
Από τότε έχουν εμφανιστεί αναρίθμητοι δήθεν και τάχα μου τάχα μου «πολιτικοί». Ο Μεγάλος Απών όμως δεν έχει όμοιο στην αυτοδιοικητική ιστορία του δικού μας Δήμου, τουλάχιστον.
Καταστροφή, συμπλέγματα, ψέματα, άγνοια και ανικανότητα διανθισμένα πάντοτε από μία τουλάχιστον φωτογραφία τραβηγμένη με κινητό με διάκοσμο στο φόντο ατελείωτες απευθείας αναθέσεις.
Δεν του έφτασε ότι κατέστρεψε την ΤΙΕΔΑ, ότι έκλεισε τα Ιαματικά Λουτρά της Τραϊανούπολης, ότι το κάμπινγκ έχασε τρεις σεζόν, ότι χάσαμε το Αλτιναλμάζη, ότι μείναμε χωρίς κλειστό γήπεδο, τώρα άρχισε να ασχολείται και με θέματα που έχουν ολοκληρωθεί είτε έτσι είτε αλλιώς.
Άλλα αντί άλλων η ανακοίνωση για το λιμανάκι στην Μαΐστρο, άγνοια και αερολογίες σε ένα θέμα που έχει κλείσει ακόμα πριν μάθει ο ίδιος πού βρίσκεται η είσοδος της Δημαρχίας παρέα με τον δήμαρχο Μαΐστρου και περιχώρων, τον Γιάννη Ναιτίδη ειδικό στις φωτογραφίες και τις ντόπιες καλημέρες.
Και σήμερα όλη η κοινή γνώμη του Δήμου μας έμεινε άφωνη από την είδηση για το ιστορικό σπίτι της Αντουανέτας. Παραβιάζοντας τους όρους της δωρεάς και με ασέβεια στην μνήμη των δωρητών κάνει και πάλι του κεφαλιού του.
Φτάνει κύριε, σταματήστε να δείχνετε πόσο ανίκανος είστε, σταματήστε να δείχνετε πόσο άσχετος είστε με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Κλειστείτε στο γραφείο σας παρέα με τον μαρμάρινο διάκοσμο που ψωνίσατε μόλις πήγατε εκεί και μετράτε απλά τις μέρες μέχρι να φύγετε. Δεν σας φταίει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ούτε οι δημότες του να μετατραπούν επίσης σε μαρμάρινα αγάλματα μαθαίνοντας όσα κάνετε.

Π.Μιχαηλίδης – Β.Μυτιληνός: «Το Σπίτι της Αντουανέτας» θα πρέπει να παραμείνει στον Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας

Εύλογα έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στα μέλη του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέτας», καθώς και σε πλήθος κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, από την πρόθεση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να μεταφέρει στο ξύλινο κτίριο στο οποίο στεγάζεται τα τελευταία 20 χρόνια ο Σύλλογος, το 12ο Νηπιαγωγείο της πόλης.

Κάτι τέτοιο πέρα από το γεγονός πως προσβάλει την ίδια την επιθυμία της δωρήτριας, αποτελεί μια παράνομη πράξη με βάση την διαθήκη της εκλιπούσης Αντουανέττας.

Ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 και μετρά περίπου 200 μέλη, όπως είναι γνωστό, στεγάζεται στο Σπίτι της Αντουανέττας Δεμντζάν, (1912-1992) της πρώτης και πιο αγαπημένης καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία δώρισε το σπίτι της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με διαθήκη, υπό τον όρο να λειτουργεί ως σπουδαστήριο και βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών.

Πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, από τα λίγα που σώζονται για να θυμίζουν ενδιαφέροντα κομμάτια της ιστορίας της πόλης μας.

Ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου δηλώνουμε απερίφραστα πως θα είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια πρόθεση, σε περίπτωση που εκφραστεί επισήμως εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος θέλουμε να πιστεύουμε πως όλη αυτή η αναστάτωση προκλήθηκε από κάποια παρεξήγηση η οποία θα θεραπευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

1. Παύλος Α. Μιχαηλίδης Αρχιτέκτονας μηχανικός Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

2. Ευάγγελος Μυτιληνός Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Αρθρογράφος