«Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;» στη σκιά του Grexit!

1 Ιουνίου 201709:13

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με την αβεβαιόητα για τις εξελίξεις σχετικά με το χρέος στο Eurogroup του Λουξεμβούργου 15 Ιουνίου, κι εν μέσω διασταυρούμενων πυρών που προέρχονται από την αναζωπύρωση της διαμάχης Γερμανίας-ΔΝΤ, η κυβέρνηση επιχειρεί να αρθρώσει τα πολιτικά της επιχειρήματα και να «στήσει» μια μίνι διαπραγμάτευση-στη Φρανκφούρτη- για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε στο αρχοντικό ξενοδοχείο Steigenberger Frankfurter Hof, το οποίο χρονολογείται από το 1876 και είναι στην καρδιά της οικονομικής περιοχής και του ιστορικού κέντρου της πόλης της Φρανκφούρτης, συνέδριο που διοργάνωσαν το Economist σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο  με θέμα “A GLIMPSE INTO EUROPE’S FINANCIAL LANDSCAPE – GREECE: A COMEBACK TO THE FINANCIAL MARKETS?”..

Ο Κόλιν Ελις, διευθύνων σύμβουλος και Chief Credit Officer της Moody’s, ο οποίος τόλμησε να πει πως «το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει πεθάνει ακόμη», “τάραξε” τους ακροατές καθώς η αναφορά του αυτή, η οποία προκάλεσε έντονη δυσφορία, συνοδεύθηκε και από την προειδοποίηση πως «η διάβρωση της λαϊκής υποστήριξης στο πολιτικό project του κοινού νομίσματος απαιτεί δραστικά μέτρα από τους ευρωπαίους παράγοντες χάραξης πολιτικής».

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση που έκανε και ο  επικεφαλής της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος και είπε μερικές αλήθειες κάνοντας για άλλη μια φορά τον Ευ. Τσακαλώτο να ανησυχήσει. Είπε συγκεκριμένα ότι τα περίπου 120 προαπαιτούμενα από τα 140 αυτής της αξιολόγησης έχουν ήδη εφαρμοστεί, αλλά τα υπόλοιπα 20 όχι. Εξήγησε ότι απομένουν μόνο δέκα ημέρες για την υλοποίηση των υπολοίπων 20 ώστε η χώρα μας να πάρει την (πολυπόθητη) δόση.

«Η μαγική λέξη είναι ‘’εμπιστοσύνη’’» ήταν το μήνυμα – απάντηση στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε γραπτό χαιρετισμό του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές» τονίζει. «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ελλάδα, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια» προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει και του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 

Όπως διαμηνύει, «ύστερα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα». «Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «παρά τις προκλήσεις υπάρχουν θετικά σημάδια». 

«Απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ευρώπη προσφέρει και πάλι στους πολίτες της ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται. Τα ποσοστά αποδοχής της ΕΕ και του ευρώ ανεβαίνουν και πάλι. Ιδίως οι νέοι άνθρωποι έχουν μια θετική στάση έναντι της ΕΕ» επιμένει, αναφέροντας ότι το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2017, καθώς το 2016 η ανεργία μειώθηκε κατά περισσότερο από 1.000.000 εκατ. θέσεις, μόνο στην ευρωζώνη.

Σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ζήτησε από τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ στη Φρανκφούρτη.

Ολοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ικανοποιητική σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να μπει η χώρα σε ένα δρόμο βιωσιμότητας του χρέους, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν στο Γιούρογκρουπ και να μην αναβληθούν.

Περισσότερα στο  Via Diplomacy

 

Αρθρογράφος