Αγώνας δρόμου στο Μαξίμου για το Μεταναστευτικό

2 Φεβρουαρίου 201609:56

Αφού για αρκετούς μήνες ακολούθησε παρελκυστική τακτική η κυβέρνηση, τώρα κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία από την πλευρά της έχει ενεργοποιήσει την διαδικασία, που στο τέλος έχει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και την προσωρινή έξοδο από την Σένγκεν.

Η βασική απαίτηση των ευρωπαίων είναι να ολοκληρωθούν τα πέντε hot spots όπως και τα δύο προαναχωρησιακά κέντρα και να εμπλακεί στην δημιουργία και στην λειτουργία τους ο ελληνικός στρατός.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη στην σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου εκτός από την ολοκλήρωση των hotspots, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει να ορίσει τους πέντε συντονιστές για τα πέντε κέντρα υποδοχής όπως απαιτούσαν από την αρχή οι Βρυξέλλες.

Παράλληλα επιταχύνεται η δημιουργία των δύο προαναχωρησιακών κέντρων σε δύο στρατόπεδα, στη Σίνδο και στο Σχιστό, όπου η άμεση χωρητικότητα είναι 500 άτομα αλλά με τις κατάλληλες προσαρμογές αυτή μπορεί να αυξηθεί στις 4.000 έκαστο. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να καλύψει μέρος των 30.000 θέσεων προσωρινής υποδοχής για τις οποίες έχει δεσμευθεί από τις 25 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου. Γίνεται δε προσπάθεια να προστεθεί στα παραπάνω στρατόπεδα και αυτό στο Παρανέστι Δράμας.

Παρόλα αυτά η διαδικασία από την πλευρά της ΕΕ προχωρά. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν επικύρωσε το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτρό σημείωσε ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Σένγκεν.

Οι συστάσεις αυτές θα είναι πιο λεπτομερείς και η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί σε αυτές.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα hotspots και τα προ-αναχωρησιακά κέντρα εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στην πίεση που έχει δημιουργηθεί έπειτα από το σχέδιο Έκθεσης Αξιολόγησης Σένγκεν στο οποίο εντοπίστηκαν «σοβαρές ελλείψεις» από τη χώρα μας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση αν η Ελλάδα κινηθεί με ταχύτητα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου τότε θα έχει επιχειρήματα, ενώ δεν είναι μόνη καθώς στην τεχνική επιτροπή που εξέτασε την έκθεση υπήρξαν χώρες όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Ρουμανία που απείχαν. Από την αποφασιστικότητα με την οποία η ΕΕ κινεί τις διαδικασίες προκύπτει ότι υπάρχει η βούληση, να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 19 του Κώδικα Συνόρων της Σένγκεν.

Κινητικότητα και επαφές

Στο βάθος διαφαίνεται η πρόθεση των ευρωπαίων αφενός να αυξηθεί η πολιτική αποτροπής στα σύνορα με την εμπλοκή του ελληνικού ναυτικού και αφετέρου να προαναχωρησιακά κέντρα να αυξηθούν ώστε να φιλοξενούν πολύ περισσότερους πρόσφυγες και για μεγαλύτερο διάστημα. Καθώς η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σαν “καταστροφή” την έξοδο από την Σένκεν, το πιθανότερο είναι ότι μέσα στο τρίμηνο που τους έχει δωθεί θα δεχθούν το σύνολο των απαιτήσεων της ΕΕ έστω και σιωπηρά. Οι απαιτήσεις όμως της ΕΕ υλοποιούνται σταδιακά δίχως η κυβέρνηση να βάζει στην συζήτηση ανταλλάγματα στο οικονομικό πεδίο.

Για τις εξελίξεις αυτές και για τους κινδύνους που ακόμη υπάρχουν συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η έκθεση της Επιτροπής αδικεί την Ελλάδα αφού έχει συνταχθεί τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Αβραμόπουλος. Επιπλέον ο επίτροπος επισήμανε ότι αυτή η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση, να ενεργοποιηθεί και το κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατασκευή των hotspots, είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και ήδη έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή και ο πρόεδρος γι’ αυτό.

Εν τω μεταξύ κινητικότητα υπάρχει και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα και όπως δήλωσε μετά ο υπουργός «υπήρξε μια εξαιρετική σύγκλιση όσον αφορά ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται μια κοινή αντιμετώπιση». Πρόσθεσε ότι ενώ υπήρξαν διαφωνίες, συνάντησε «κλίμα και προσπάθεια σύγκλισης και η κριτική όπου έγινε ήταν μέσα στα όρια της αξιοπρέπειας που πρέπει να διακρίνει την όποια διαφορά υπάρχει σε αυτά τα πράγματα. Το μήνυμα είναι ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα».

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αλλά παρείχε και την προσωπική του δέσμευση να συμβάλλει ενεργά -κάτι που επισημαίνει ότι πράττει ήδη-, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν έδωσε με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην δήλωση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα και πρόσθεσε: «Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα».

Ως εθνικό θέμα όμως αντιμετωπίζει την μεταναστευτικό και το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα η Φώφη Γεννηματά κατόπιν δικού της αιτήματος συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάνει την κίνησή του στο ίδιο περίπου πλαίσιο από την περασμένη εβδομάδα όταν επισκέφθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνολικά πλην των ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής υπάρχει διάθεση συνεννόησης στο μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρείται πιθανό να υπάρξει και Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Πάντως την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στο Λονδίνο , προκειμένου να συμμετάσχει στην Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region”, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 4/2/2016.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην διάσκεψη του Λονδίνου, γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η χώρα μας για την ανάδειξη της ανθρωπιστικής διάστασης του ζητήματος των προσφύγων. Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την στήριξη, σε επίπεδο εργασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας, των ανθρώπων που δοκιμάζονται, τόσο εντός της Συρίας, όσο και στις γειτονικές με την Συρία χώρες και την Ευρώπη».

Την Παρασκευή θα επισκεφθούν την χώρα μας οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ οι οποίοι, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο γάλλος υπουργός, έχουν κοινή ατζέντα. Οι δύο υπουργοί θέλουν να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη για τις συνθήκες όσον αφορά το προσφυγικό και ενδεχομένως επισκεφθούν μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα την Λέσβο.

Πηγή: newmoney.gr

Αρθρογράφος

blank
Ανδριανή Λοϊζίδου
Η Ανδριανή έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Νομική στο Cambridge της Αγγλίας. Έχει δουλέψει σε διεθνούς φήμης εκδοτικούς οίκους και έχει διδάξει Αγγλικό Δίκαιο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο.