Ο Μουράτ Ομέρογλου και οι υπάλληλοί του έφεραν το Zafer Partisi στην Θράκη

9 Σεπτεμβρίου 202210:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο ρόλος του Μουράτ Ομέρογλου, του απερχομένου Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, θα εξετασθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ειδικά μετά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην γείτονα.

Η προπαγάνδα του Προξένου , οι στόχοι της και το μοιραίο λάθος του

Ο διπλωματικά απόβλητος Μουράτ Ομέρογλου, που λόγω ματαιοδοξίας και υπεροψίας διέλυσε τον πολιτικό και κοινωνικό ιστό της Μειονότητας, προωθώντας την ατζέντα του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας και του Χουλουσί Ακάρ συμπαρέσυρε, ενδυόμενος τον μανδύα της διπλωματικής του ιδιότητας, και στελέχη της τοπικής πολιτικής σκηνής κι έθεσε σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις.

Πόσο ακόμη θ’ανεχόμαστε τον Απόβλητο κ. Μουράτ Ομέρογλου;

Ο απερχόμενος Πρόξενος και οι αφανείς υποστηρικτές του στην Τουρκία, συνδέονται με τον σκληρό πυρήνα του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος Zafer Partisi (Κόμμα της Νίκης) που προωθεί την ατζέντα του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ως κυρίαρχο αφήγημα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο 9 εταιρειών δημοσκοπήσεων για τον Αύγουστο του 2022, το Zafer Partisi βρίσκεται στο 2,8%, σημειώνοντας αύξηση 1,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το πιο εντυπωσιακό σημείο στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων ήταν το ποσοστό ψήφου του Κόμματος της Νίκης. Το Κόμμα της Νίκης, του οποίου ηγέτης είναι ο Ümit Özdağ, ο “Λε Πεν της Τουρκίας” που ξεπέρασε τόσο το Κόμμα DEVA υπό τον Αλί Μπαμπατζάν όσο και το Κόμμα του Μέλλοντος υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου με ποσοστό 2,8%.

Σύμφωνα με την έγκριτη εταιρεία δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, Metropoll, το 24,3% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Zafer Partisi είχαν ψηφίσει CHP το 2018, 17,3% ψήφισαν IYI, 14,2% ψήφισαν AKP, 0,7% ψήφισαν ψήφισε HDP και το 0,4% ψήφισε το Saadet Partisi. Ο Ζάφερ Παρτίσι φαίνεται πολύ δημοφιλής μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2018, το 21,6% από αυτούς δηλώνουν ότι θα το ψήφιζαν αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή. (βλ. και Zafer Partisi: An X-Ray of the opposition?)

Αυτό που ενδιαφέρει τον Έλληνα πολιτικό αναλυτή από την συγκριτική μελέτη των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ δεν έχουν άλλη επιλογή από τις πρόωρες εκλογές, πολύ πριν αποτον Ιούνιο του 2023 κάτω από την πίεση των οικονομικών προβλημάτων με την τουρκική λίρα να υποχωρεί κατά 44% έναντι δολ.ΗΠΑ , ενώ ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στο 78,6% τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, διαλύοντας το βιοτικό επίπεδο. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει ο πολιτικός αναλυτής τα ποιοτικά δεδομένα των εν δυνάμει ψηφοφόρων του Zafer Partisi.

Στα καθ’ημάς αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η εμπλοκή του παρακρατικού μηχανισμού της ομάδας του Ferruh Ozkan και της ομάδα πίεσης που έχει συσταθεί με στόχο την πρόκληση αναταρραχών στην Ελληνική Θράκη μέσω ενός επιχειρησιακού βραχίονα που διοικείται από “σκοτεινές παρακρατικές δομές” της Άγκυρας η οποία κι έχει εγκαταστήσει ειδικό κέντρο αναφοράς στην Αδριανούπολη που παρέχει την λογιστική υποστήριξη στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση υβριδικών επιχειρήσεων στην Θράκη. (μία εν εξελίξει είναι η σημερινή παρωδία της δήθεν εκλογής παράτυπου και παράνομου παραμουφτή δια της ανατάσεων χειρών η οποία και θα αμφισβητηθεί εν καιρώ από το παρασύστημα του Προξενείου για να δημιουργήσει προβλήματα και στον Ιμπραήμ Σερήφ). Ο Ferruh Ozkan μετεγγράφη πολιτικά από το IYI Partisi της Ακσενέρ στο κόμμα του Ümit Özdağ.

Το BTTD ως εκτελεστικός βραχίονας του Μουράτ Ομέρογλου

Ο γράφων και ο παρών ιστότοπος έχουν γίνει στόχος του τουρκικού παρακράτους και της παρακρατικής δομής που εδρεύει στο Προξενείο υπό την επίβλεψη του Μουράτ Ομέρογλου, ο οποίος θεωρούσε πως η κοσμοπολίτικη διπλωματική του ενδιαίτηση είναι αρκετή για να διευθύνει τους “αμόρφωτους χωριάτες της Δυτ. Θράκης” στους οποίους συμπεριφέρεται με έπαρση, αλαζονεία και παροιμιώδη αγένεια ενώ οι άνθρωποί του εκβιάζουν τους απλούς πολίτες της Μειονότητας ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΑΤΗΠ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Το ερώτημα είναι αν οι 25 υπάλληλοί του, εκ των οποίων οι 17 υπέγραψαν και το σχετικό κάλεσμα λυντσαρίσματός μου γνωρίζουν ποιό είναι το πραγματικό αφεντικό τους και το ίδιο ισχύει και για όσους τους καλύπτουν (κόμματα, οργανώσεις, δικαιωματιστές κλπ)

“Θρησκευτικό Πραξικόπημα” στην Μειονότητα – Υποταγή ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ- Τσέπελη στην Τουρκία;

Αρθρογράφος