Η φανερή (πλέον) ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για την Θράκη

15 Νοεμβρίου 202105:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το μακρινό 2015 είχαμε αναρωτηθεί για την ύπαρξη της κρυφής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ για την Θράκη με αφορμή το διαφαινόμενο κλείσιμο ή την υποβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ που αποτελούσε κι εξακολουθεί ν’ αποτελεί πάγια απαίτηση των ακραίων στοιχείων της μειονότητας.

Υπάρχει κρυφή ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη;

Δεν πρέπει, βεβαίως, να ξεχνάμε και το καταστροφικό “δημοψήφισμα” του 2015 που ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίχθηκε από τον σκληρό πυρήνα των τουρκοφρόνων της μειονότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδοσαν κοινή ανακοίνωση στα τουρκικά με την οποία καλούσαν τη μειονότητα να ψηφίσει «όχι» την Κυριακή 5/7/2015 ενώ υπέρ του του ΟΧΙ  είχε ταχθεί και το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ- DEB) 

 

 

Να υπενθυμίσουμε ότι σε τουρκόγλωσσο προεκλογικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κυκλοφορήσει στις βουλευτικές εκλογές διαγράφονταν οι βασικές αρχές που διέπουν διαχρονικά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα μειονοτικά δικαιώματα. Στο φυλλάδιο εκείνο υπήρχε και η δέσμευση για την” κατάργηση της αρμοδιότητας ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ για τα θέματα που αφορούν τη μειονότητα και μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών”

Ένα χρόνο μετά,το 2016, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στελέχη του, σε αντίθεση με τα μέλη της “Νέας Διακυβέρνησης”, συνέχιζαν να προκαλούν αρνητικούς συνειρμούς στα social media εξαιτίας θέσεων περί “τουρκικής” και όχι μουσουλμανικής μειονότητας.Ακόμη και σήμερα τα επιφανή στελέχη της τουρκόφρονης πτέρυγας της ηγεσίας της μειονότητας όπως και “απαίδευτα” ως προς την διπλωματία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθενται στην εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ήδη από τα τέλη του 2017 είχαμε επίσημάνει ότι εκτός από την αμφιλεγόμενη δραστηριότητα του ντόπιου εθνοσωτηρίου life style “βρίσκεται σε εξέλιξη μια “ενδοπατριωτική πόλωση” που όσο κι αν γίνονται προσπάθειες να περιορισθεί στο στενό κύκλο των πρωταγωνιστών της, κάποιοι βλέπουν πίσω από αυτήν κινήσεις “αναδιάταξης” των δομών που θα ασχολούνται με τον “κατευθυνόμενο κι ελεγχόμενο πατριωτισμό” στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης.”

Το 2018 (έτος υπογραφής της Συνθήκης των Πρεσπών) βλέπουμε ότι μπαίνουν σε φάση υλοποίησης τα επιμέρους σχέδια της “κρυφής ατζέντας” που κατέληξε στο “σφράγισμα” της ΕΥΠ στην Θράκη (με την υπολειτουργία του κλιμακίου της Κομοτηνής) και την δρομολόγηση της απομάκρυνσης των Μουφτήδων της Θράκης ενώ παράλληλα έγινε απόπειρα προώθησης κάποιου αναπτυξιακού μοντέλου στην περιοχή που όμως δεν φαίνεται να τελεσφόρησε.

Ποιοί ήθελαν “τυφλή” την ΕΥΠ στην Θράκη;

Για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη την περίοδο της διακυβέρνησης Αλ. Τσίπρα, ίσως να είναι ενδεικτική η ρήξη που επήλθε ανάμεσα στον πρώην ΥΠΕΞ κ. Νίκο Κοτζιά επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και της τότε κυβέρνησης το 2019, έτος που κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη της οποίας η ατζέντα για την Θράκη αναζητείται εναγωνίως.

Οι παρακρατικοί μηχανισμοί της Τουρκίας που δρουν στην Θράκη δεν σταμάτησαν το έργο τους και ήδη έθεσαν σε εφαρμογή “σχέδιο πολλαπλών χτυπημάτων” κατά της Ελληνικής Θράκης.

Ποιός προετοιμάζει “πολλαπλό χτύπημα” στην καρδιά της Ελληνικής Θράκης;

Το 2020 να αποτελεί σημείο ορόσημο για την Θράκη μετά την “Μάχη του Έβρου” γεγονός που εξαναγκάζει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη ενώ φαίνεται ότι κοινός παρονομαστής και ενδεχόμενος ισοσταθμιστής των τουρκικών “μεγα”-προκλήσεων θεωρείται η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την παρουσία τους στον Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Ο χρόνος και ο Covid19 είναι οι μοναδικοί εχθροί της Θράκης;

Η διαχείριση της πανδημίας στην Θράκη από την πρώτη στιγμή με την κατάσταση στον Δήμο Μύκης και ό,τι ακολούθησε μέχρι τις μέρες κατέδειξε το τραγικό έλλειμμα του κρατικού μηχανισμού σε επίπεδο υπηρεσιών το οποίο και είναι αποκλειστικά και μόνον έργο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ να δείχνει εγκλωβισμένη σε κεντρικό επίπεδο ενώ σε τοπικό η διοίκηση της ΠΑΜΘ του κ. Χρήστου Μέτιου φάνηκε τραγικά ανεπαρκής στο να διαχειρισθεί σειρά προκλήσεων που μέχρι και τώρα αναδύονται.

Covid19, νταούλια και”νεοθωμανικό πολιτικό ισλάμ”

Το 2021 βρίσκει την Θράκη σε μία μεταβατική φάση κι ενώ περιμένουμε το τελικό πόρισμα της Διακομματικής έχουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις για τις κατευθύνσεις που αυτό θα υποδείξει με τη ΝΔ να βρίσκεται στην τροχιά της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Μουφτήδων θα το υλοποιήσει η ΝΔ;

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Θράκη μπορεί να μην είχε τίποτα από την αίγλη του παρελθόντος, στον Έβρο δεν είχε καν ακροατήριο, ο ίδιος να ήταν εμφανώς κουρασμένος ενώ είναι πλέον εμφανεστάτη η τριχοτόμηση του τοπικού κομματικού μηχανισμού για την οποία, όμως, η “Κουμουνδούρου” παριστάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα.

Αλλάχ ου Ακμπάρ στην Πλατεία Ξάνθης, “Κένταυρος 21” στο ΠΒ Πετροχωρίου

Η μακροσκελής ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές καλές μέρες ενώ  οι κινήσεις του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στις μειονοτικές περιοχές εκτός από κάποιους αναιμικούς συμβολισμούς και αντικυβερνητικά μηνύματα αποσκοπούσαν και στο να ρίξουν “γέφυρες συμπόρευσης” με τους “τουρκόφρονες” της μειονότητας ενώ στον Ιασμο Ροδόπης ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως το κόμμα του στηρίζει και θα στηρίζει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, κλείνοντας το μάτι στου Οζγκιούρ Φερχάτ και τον Χουσεΐν Ζεϋμπέκ εγκρίνοντας εν πολλοίς τις κινήσεις τους και την επικοινωνία με το Τουρκικό Προξενείο και τους μηχανισμούς της Άγκυρας.

Γ. Κατρούγκαλος: “Διακομματική Σύγκλιση” για την εκλογή Μουφτήδων, σιωπηλή νομιμοποίηση των “Γκρίζων Λύκων” (video)

Ο Τάκης Χαρίτου τί λέει για όλα αυτά; Οι Θρακιώτες της Διακομματικής;ΚΙΝΑΛ και ΝΔ;

Οι “Σαμουράϊ” που θα σώσουν την Θράκη

Αρθρογράφος