Περιμένοντας την “ατζέντα ΝΔ” για τη Θράκη

27 Ιουλίου 201912:58

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Ἡ μάχη κερδήθηκε, ἀλλά ὁ πόλεμος στήν Θράκη συνεχίζεται, καί ἡ Ἑλλάς, ὅλοι μας, βρισκόμαστε σέ ἄμυνα.”

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που καταγράφει σε πρόσφατο άρθρο της αθηναϊκή εφημέρίδα , της οποίας ο συντάκτης καταγράφει επιγραμματικά τα όσα ακούγονται από τους ανήσυχους πολίτες των ακριτικών νομών της Θράκης στις καθημερινές συναναστροφές και συναλλαγές τους.

Η πρόσφατη ενορχηστρωμένη απόβαση του “οικουμενικού τουρκικού εθνικισμού” σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Κύπρο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και πολιτικάντικης συμπεριφοράς. Αντιθέτως , απαιτούν ενωτικό πνεύμα και συναντίληψη για τα όσα πρόκειται ,ίσως, να συμβούν στον ευρύτερο γεωπολιτικό/οικονομικό χώρο της Θράκης και της βαλκανικής ενδοχώρας.

Από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε αναρωτηθεί για το αν υπάρχει “Κρυφή Ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη”; Οι εξελίξεις που ακολούθησαν δικαίωσαν τον πυρήνα του αρχικού προβληματισμού μας…

Σε λίγο συμπληρώνεται ένας μήνας – σχεδόν- από την εκλογική νίκη της ΝΔ και περιμένουμε η αλήθεια είναι εν μέσω θεομηνιών και φυσικών καταστροφών αλλά και της συνεχιζόμενης δυσλειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, εναγωνίως, την “Ατζέντα ΝΔ για τη Θράκη”.

Να επισημανθεί ότι ενώ σε άλλα ζητήματα δευτερευούσης σημασίας έδειξε ιδιαίτερη “επικοινωνιακή” βιασύνη , αποτυγχάνοντας όμως να εκτιμήσει το εύρος του ψυχολογικού αντικτύπου που είχε σε τοπικό επίπεδο η προαναγγελθείσα τουρκική φιέστα στην Κομοτηνή. Το σίγουρο είναι ότι δεν λειτούργησε οι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης του κρατικού μηχανισμού σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, την ίδια στιγμή που ο “τουρκικός οικουμενικός εθνικισμος” κινείται με συνέχεια και συνέπεια.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις από το κυβερνόν κόμμα για το τί θα πράξει σε μία σειρά ζητημάτων όπως:

1. Τί θα πράξει η Κυβέρνηση τη ΝΔ στο θέμα των Μουφτειών της Θράκης που αποτελούν το πρώτο ανάχωμα στην επικράτηση του νεοθωμανικού ισλαμισμού που προωθεί η Τουρκία, στην προσπάθεια δημιουργίας του “τουρκοισλαμικού τόξου” στα ευρωβαλκάνια; Ή μήπως θα ακολουθήσει την επαμφοτερίζουσα πολιτική στο θέμα;
2. Θα υπάρξει συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη (πρόταση και του Ευρ. Στυλιανίδη) αλλά και
3. θα προωθηθεί η ιδέα ενός θεσμικού μουσουλμανικού συμβουλίου ως αντίβαρο στους παραθεσμικούς/παρακρατικούς μηχανισμούς υποκινούμενους από εξωχώριες δομές και τους εδώ εκπροσώπους τους;
4.Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επαναφορά των κκ Τζεμαλή και Σινικογλου )με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου) στις οικείες Μουφτείες;Να υπενθυμίσουμε ότι οι νόμιμοι Μουφτήδες της Ξάνθης (Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου) και της Κομοτηνής (Τζαμαλή Μέτσο) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από το οποίο ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις (υπουργείου Παιδείας), διά μέσω των οποίων τον περασμένο Αύγουστο παύτηκαν των καθηκόντων τους, αφού ήταν αντισυνταγματικές και αντίθετες με τη Συνθήκη της Λοζάνης και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 2000/78/ΕΚ)!
5.Θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στην οποία έχουν ενσωματωθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και μέλη ακραίων δομών του ριζοσπαστικού Ισλάμ (και όχι μόνον;)
6. Θα ενημερωθεί επιτέλους η κοινή γνώμη για τους λόγους που αδρανοποιήθηκε επιχειρησιακό το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Κομοτηνή με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί (σύμφωνα με τα ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) η υπηρεσία από τον Μάϊο 2018; Οι κινήσεις του ακόμη νυν Διοικητή της ΕΥΠ (συναδέλφου δημοσιογράφου διεθνολόγου) κ. Γιάννη Ρουμπάτη και των εκθεμάτων ή αυτοβούλων συνεργατών του στην περιοχή θα πρέπει κάποια στιγμή να φύγουν από το ημίφως των καφενείων και των καταγωγίων και να αναχθούν στο φως της δημόσιας κριτικής.
7. Το αυτό ισχύει και για το γραφείο ΥΠΥ στην Ξάνθη που έχει ως άμεση αρμοδιότητα την ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ! Να τονίσουμε ότι απο το 2015 το εν λόγω γραφείο υπολειτουργεί μέχρι τα όρια της πλήρους αδράνειας.
8. Θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη σχετικά με τη σύγκρουση του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της Θράκης;
9. Θα αντιμετωπισθούν οι μηχανισμοί του “πολιτικού ισλάμ” και οι δραστηριότητες των εκπροσώπων του;
10. Ποιό το συγκεκριμένο αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο που θα εφαρμοσθεί για τη Θράκη και ειδικά για την Ροδόπη η οποία πρέπει να κρατηθεί ΟΡΘΙΑ;

Αναμένουμε

Αρθρογράφος