Ο Γ. Κατρούγκαλος στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης

30 Οκτωβρίου 202121:39

«Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την περιοχή» είπε ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ο κος Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στην Κομοτηνή. Από το πρωί ο βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κο Δημήτρη Χαρίτου, τη Γραμματέα της ΝΕ κα Α. Κουγιουμτζόγλου και στελέχη της ΤΟ του κόμματος επισκέφτηκε το Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και αμέσως μετά προέδρευσε σε σύσκεψη  με τους φορείς της περιοχής στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Είκοσι χρόνια καθηγητής στο ΔΠΘ ο βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος άκουσε με προσοχή σήμερα τις αναφορές των εκπροσώπων του τόπου γνωρίζοντας καλά τα περισσότερα από ζητήματα που του έθεσαν, άλλωστε και ο ίδιος την περιοχή την αποκάλεσε «τοπική πατρίδα του». «Για να αποφύγουμε να επαναλάβουμε προβλήματα του παρελθόντος, δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε επιλογές του παρελθόντος» ανέφερε. Χαρακτήρισε αναγκαία: 1ον την επιδότηση του μεταφορικού κόστους, 2ον την έμφαση στην καινοτομία 3ον τη δέσμευση ποσού για στοχευμένη προώθηση αναπτυξιακών στόχων.

Αναφερόμενος στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης έκανε γνωστό ότι: 1ον επετεύχθη σύγκλιση στα θεσμικά, 2ον δεν επετεύχθη σύγκλιση στα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της περιοχής. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι υπήρξε από την αρχή προβληματισμός για τη εξαίρεση της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και διαφορετική στόχευση για το πώς αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη σημειώνοντας, πως για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και ο Δημόσιος Τομέας και η ΜικροΜεσαία Επιχειρηματικότητα (ΜΜΕ). «Θέλαμε να έχει ένα στρατηγικό χαρακτήρα το πόρισμα και όχι να είναι ένας απλός κατάλογος αναφορών» είπε με στόχο, όπως εξήγησε, «η Θράκη να γίνει πρωταγωνιστής στην νέα οικονομία της γνώσης».

Μιλώντας για την εκλογή του Μουφτή, (ρωτήθηκε και στην Συνέντευξη Τύπου), θέμα για το οποίο υπήρξε σύγκλιση στην Επιτροπή είπε, πως πρόταση της Επιτροπής είναι να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι γενικής αποδοχής στα μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας, όχι όμως με εκλογή, αλλά ένα ευρύ σώμα να καταθέτει τρεις προτάσεις-ονόματα και την τελική επιλογή να την έχει ο αρμόδιος Υπουργός.

Επίσης, ανέφερε πως είναι ουσιαστικό στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης να προτείνεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να διατίθεται αποκλειστικά στη Θράκη. Να δίνονται στρατηγικές προτεραιότητες οι οποίες θα ακολουθούνται με ακρίβεια, όπως είπε. Ακόμη σημείωσε ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε: 1ον να μην υπάρχει καμία εκμετάλλευση χρυσού, 2ον να αξιοποιείται με διαφορετικό τρόπο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 3ον διαφορετική η αντιμετώπιση των Μ.Μ.Ε. Καταλήγοντας με τη σημείωση: «Υπήρξε προσπάθεια σύγκλισης αλλά δεν επετεύχθη στα οικονομικά και αναπτυξιακά».

Δύο αναφορές στην συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ: 1ον για το ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην περιοχή σημείωσε, ότι το να προσπαθεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά του κράτους (πράγμα το οποίο κάνει όπως είπε) είναι αντίθετο στο άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης. 2ον για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή γνωστοποίησε και την αντίθεση της προέδρου της Επιτροπής, της κας Ντόρας Μπακογιάννη.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, συνδέσμων και επιμελητηρίων της περιοχής παρουσία των δημάρχων: Ιάσμου και Μαρωνείας Σαπών είχε ακούσει -μεταξύ άλλων- και την πρόταση να συγκροτηθεί μια ειδική γραμματεία αποτελούμενη από τεχνοκράτες η οποία θα επιβλέπει πώς προχωρά η πορεία των εργασιών που θα προτείνει η Διακομματική.

Η επίσκεψη του κου Κατρούγκαλου ολοκληρώνεται για σήμερα Σάββατο με ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “ΝΕΑ ΑΡΧΗ με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»σήμερα στις επτά το απόγευμα. Τη συζήτηση διοργανώνει η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, θα πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕ (Καβείρων 12).

Ενώ αύριο Κυριακή το πρωί ο κος Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές. ενώ,στις 11.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής στα γραφεία της Μητρόπολης. Την ίδια μέρα στις 3.00 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού “Η Ελπίδα” Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Πηγή: ΕΡΤnews/ΕΡΑΚΟΜΟΤΗΝΗΣ/Συντάκτης Μαρία Νικολάου

Αρθρογράφος