Ο χρόνος και ο Covid19 είναι οι μοναδικοί εχθροί της Θράκης;

27 Σεπτεμβρίου 202010:08

Γραφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, επισκέφθηκε χθες, δεύτερη ημέρα της περιοδείας της στη Θράκη, η κ.Ντόρα Μπακογιάννη και αντιπροσωπεία βουλευτών, μελών της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι παρά τις αρχικές προσδοκίες κι εξαγγελίες, τελικά η Διακομματική/Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης δια της Προέδρου της “ανακοίνωσε” πως θα έχει ως αντικείμενο εργασίας τα οικονομικά και τα θεσμικά ζητήματα της περιοχής με μοναδικό σκοπό την διαχείριση “αναπτυξιακών κονδυλίων” (χωρίς άλλες λεπτομέρειες).

Σύμφωνα, με τα λεγόμενα της πρώην Δημάρχου Αθηναίων και πρώην ΥΠΕΞ κ. Ντόρας Μπακογιάννη, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ίδια και η Διακομματική Επιτροπή ανέβηκαν στην Θράκη έχοντας ως αντιπάλους τον χρόνο και τον κορωνοϊό.

Αυτές οι δύο παράμετροι, ωστόσο, δεν αποτελούν άλλοθι για την απουσία σχεδιασμού από τους συνεργάτες και πολιτικούς φίλους της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούν την προχειρότητα των εκφράσεών της που δημιούργησαν αποσυσπειρωτικές τάσεις στην τοπική κοινωνία.

Είχε προηγηθεί η επεισοδιακή υποδοχή της στην Αλεξανδρούπολη (στην οποία επέδειξε, μάλλον, αμήχανη στάση ) ενώ το πρόγραμμα των συναντήσεων κι επισκέψεών της είχε ήδη προκαλέσει εντάσεις καθώς είχαν αποκλεισθεί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας με καθοριστικές αρμοδιότητες για το μέλλον της Θράκης.

Ακολούθησε η (αναπάντεχη) αντίδραση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη ο οποίος εξέφρασε με τον τρόπο του την ενόχληση του από το γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής δεν εκλήθη σε ξεχωριστή σύσκεψη με τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης αποχωρώντας από τη σύσκεψη που έγινε υπό την Ντόρα Μπακογιάννη στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ.Ο κος Γκαράνης σημείωσε ακόμα ότι στη σύσκεψη θα έπρεπε να είχε κληθεί και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ ώστε «να εκφράσει τη συνολική άποψη που έχουμε οι δήμαρχοι για την ανάπτυξη της Θράκης οι δήμαρχοι της Θράκης, αλλά και ένα συντονισμένο σχέδιο που προσπαθούμε να επεξεργαστούμε με την ΠΕΔ»

«Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις, ώστε να έχουμε αναλυτικές συζητήσεις με όλους τους Δημάρχους. Αίσθησή μου είναι ότι (ο Δήμαρχος Κομοτηνής) ζήλεψε τους δύο δημάρχους που είδα και κατέβασε μούτρα» σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Ντόρα Μπακογιάννη την αντίδραση του Γιάννη Γκαράνη , για να ακολουθήσει ένα πραγματικό αλαλούμ δηλώσεων και αντιδηλώσεων, όπως και παρέμβαση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που βεβαίως καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά προβλήματα της Θράκης.

Την ίδια στιγμή είχαμε νέες προκλήσεις υβριδικού τύπου από τον προαιώνιο εχθρό της Χώρας στην Μεγίστη ενώ σε τοπικό επίπεδο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται ότι το πραγματικό πρόβλημα της Θράκης είναι το Έλλειμμα Ασφαλείας στην περιοχή για το οποίο εκτός των άλλων σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει και το πολιτικό δυναμικό της περιοχής όπως και οι αρεστοί της εκάστοτε Κυβέρνησης.

«Ετέθησαν μια σειρά έργα, έργα προτεραιότητας που έχουν να κάνουν με την ύδρευσης της πόλης, με την άρδευση της περιοχής, την στήριξη του τοπικού εισοδήματος, με τηνΗ λειτουργία του Πανεπιστημίου, τον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης της ΤΑ με την Κεντρική Διοίκηση. Όλα αυτά παίρνουν συγκεκριμένο εφαρμόσιμο χαρακτήρα μέσα από την κουβέντα. Θα πρέπει να ξέρουμε να αξιοποιούμε τέτοιου είδους ευκαιρίες που μας δίνονται.» τόνισε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης προσπαθώντας να στηρίξει την παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, χωρίς βεβαίως να γίνει κάποια αναφορά στους σχεδιασμούς της Τουρκίας για την χειραγώγηση της μειονότητας αλλά και τις πρακτικές υβριδικού πολέμου που ακολουθεί στην περιοχή, ενώ διεκδικεί και συμμετοχή στον “διάλογο” και τις εργασίες της Διακομματικής

Στο ίδιο πνεύμα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε επισημάνει νωρίτερα ότι πρέπει “να θωρακίσουμε τη Θράκη όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και αναπτυξιακά” δημιουργώντας συνειρμούς για την επιθυμητή από τους Τούρκους αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και του Έβρου.

Οι μνήμες από την Μάχη του ΈΒρου είναι ακόμη νωπές όπως και η πρόσφατη υβριδικού τύπου επίθεση κατά των ΕΔ που στόχο είχε να κάμψει το φρόνημα των στελεχών του Ελληνικού Στρατού. Η απειλή της λαθρομετανάστευσης εξακολουθεί να είναι ενεργή και η Θράκη σηκώνει ένα μεγάλο φορτίο για την “εσωτερική ασφάλεια” της ΕΕ που η Διακομματική οφείλει να το αναγάγει σε μείζον θέμα ουσιας κι όχι μόνον άντλησης κοινοτικών κεφαλαίων!

Εντύπωση προκαλεί η “άνεση” με την οποία υπόσχεται λύσεις σε ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της όπως σε θέματα λειτουργίας σχολείων στα Αρριανά την στιγμή που τα σχολεία σε όλη την Ροδόπη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υποδομών και ασφάλειας για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών!

Σε παλαιότερη ανάλυσή μας είχαμε περιγράψει το σύνολο των προκλήσεων που πρέπει να χειρισθεί η Θρακάρχης του παρόντος μας πλέον, χωρίς όμως να συνυπολογίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που (θα) έχει (και) για την Θράκη η αλλοπρόσαλλη τακτική πολιτικής διαχείρισης της εν εξελίξει υγειονομικής κρίσης.

Δεν θα έπρεπε , άραγε, να συνομιλήσει η κ. Ντ. Μπακογιάννη με τους Δκτές/τριες των Νοσοκομείων της ΠΑΜΘ ή να ακούσει και να μεταφέρει στον κ. Νίκο Χαρδαλιά ή τον κ.Σωτ. Τσιόδρα την αγωνία και τα ερωτηματικά των Ιατρικών Συλλόγων της περιοχής, που έχει ενταχθεί στις “κόκκινες” με μέτρα περιοριστικά κι εξοντωτικά για την δοκιμαζόμενη ψυχολογία του πληθυσμού, ο οποίος καθημερινά αντιμετωπίζει ο δίλημμα: Θα πεθάνουμε ή θα πεινάσουμε;

Τέλος, ο “μεγάλος περίπατος” της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην ΠΕ Ροδόπης ολοκληρώθηκε χθες με γεύμα στον Ίασμο,στο “Αρνεμούσι”, όπου οι πλέον των 59 παρισταμένων απήλαυσαν τις τοπικές νοστιμιές απολαμβάνοντας την θέα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι τηρούσαν τα αντι-Covid19 μετρα, με τον κ. Χρήσο Μέτιο να επισημαίνει στους συνδαιτημόνες του ότι πρέπει να κρατούν αποστάσεις και να μην συνωστίζονται. Μάθαμε ότι κάποιοι από τους καλεσμένους της κ. Ντόρας Μπακογιάννη αποχώρησαν ενοχλημένοι από την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

Η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Θράκη και η “επίσημη πρώτη” των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη έδωσαν την εντύπωση ότι δημιουργείται ένα επιπλέον “καπετανάτο”, ένα ακόμη ιερατείο του οποίου θα προΐσταται κάποια Έπαρχος με έδρα την Αθήνα και θα υποδεικνύει ή θα επιβάλλει στους Θρακιώτες αυτόχθονες και παρεπιδημούντες, τον “ρυθμό ανάπτυξης”…

Ας κρατήσουμε τις δηλώσεις των κκ Ιλχάν Αχμέτ και Τάκη Χαρίτου για την μελλοντική μας ανάλυση.

Εκτός κι αν όλα λυθούν με κάποιο “Ταμείο για την Θράκη”...

Άραγε η Διακομματική θα ασχοληθεί και με την τουρκική προπαγάνδα σε βάρος της Θράκης;

Αρθρογράφος