Γ. Κατρούγκαλος: “Διακομματική Σύγκλιση” για την εκλογή Μουφτήδων, σιωπηλή νομιμοποίηση των “Γκρίζων Λύκων” (video)

12 Οκτωβρίου 202107:21

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ως προπομπός της “διακομματικής σύγκλισης στα εθνικά θέματα” επισκέφθηκε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος την Αλεξανδρούπολη προανακοινώνοντας την αλλαγή στον τρόπο εκλογής μουφτήδων.

Ωστόσο δεν απάντησε (δεν του ετέθησαν άλλωστε) στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Ποιός θα είναι εκείνος ο μηχανισμός που θα ελέγχει, αξιολογεί και διασφαλίζει την ηθική και εθνική εντιμότητα των εκλεκτόρων;
  2. Ποιός θα αξιολογεί δημόσιους λειτουργούς, κρατικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και προέδρους ΔΕΜΠ ως προς το αν είναι κρατικοδίαιτοι ή όχι;
  3. Ποιός θα εγγυηθεί ή και ποιός θα προστατεύει του εκλέκτορες από κάθε είδους πίεση κι εκβιασμό που ασκεί το Τουρκικό Προξενείο;
  4. Η συμμετοχή στο κομματικό πάνελ του βουλευτή Ροδόπης κ. Τάκη Χαρίτου έχει την δική της βαρύτητα αλλά δεν είδαμε καμία αναφορά στην τακτική ανοχής που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δράση πολιτικών στελεχών του στην Ξάνθη ή την Ροδόπη που συμπορεύονται με τους “Γκρίζους Λύκους” οι οποίοι θα εκβιάζουν το σώμα των εκλεκτόρων;

Για προΐδεασμό βλέπε:

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Μουφτήδων θα το υλοποιήσει η ΝΔ;

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό από τους Μητροπολίτες της Θράκης

Αλλάχ ου Ακμπάρ στην Πλατεία Ξάνθης, “Κένταυρος 21” στο ΠΒ Πετροχωρίου

Γκρίζοι Λύκοι κι Εθνοϊσλαμιστές σε επίδειξη δύναμης στην Ξάνθη (video, photos)

Ποιοτικά αναβαθμισμένη η συγκέντρωση της ΤΕΞ στην Ξάνθη – Στοχευμένη η παρουσία των μειονοτικών αιρετών

Φιλέλληνες, φιλότουρκοι και”τάγματα ειρήνης” ….

Τί συνέβη στον Ίασμο;

 

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη στα πλαίσια της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου.

Στην εισηγητική του δήλωση στην συνέντευξη τύπου επισήμανε ότι «στόχος μας είναι τα κεφάλαια που προκύπτουν από το ταμείο ανάκαμψης να γίνουν αντικείμενο ενίσχυσης και ενός νέου αναπροσανατολισμού της ανάπτυξης της χώρας και φυσικά και στην περιοχή της Θράκης».

«Όχι όπως θέλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ενισχυθούν μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μέριμνα μας είναι να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέλουμε όλα αυτά να αποτυπωθούν στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη» συμπλήρωσε ο κ.Κατρούγκαλος σύμφωνα με το dodekamemia.gr.

Όσον αφορά την οικονομική αναβάθμιση και ανάπτυξη της Θράκης επισήμανε πως «Το πόρισμα για τη Θράκη θα πρέπει να αναφέρεται στη γενικότερη στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσουμε στην περιοχή και όχι να γίνει ένας κατάλογος έργων. Εμείς πιστεύουμε ότι οι βασικοί στόχοι θα πρέπει να είναι η οικονομική αναβάθμιση και ανάπτυξης της Θράκης αλλά και ένας γενικότερος στόχος που αφορά το περιβάλλον τη βελτίωση του τρόπου ζωής να γίνει η Θράκη ένας τόπος που να χαίρεσαι να ζεις. Να υπάρχει προσανατολισμός στη γνώση με την μεγαλύτερη αξιοποίηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θα μπορούσε για παράδειγμα η Θράκη να είναι πιλοτική περιοχή εφαρμογής του δικτύου 5G».

Αναφορικά με το ζήτημα της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη δήλωσε ότι «Στα θεσμικά όπου αναφερόμαστε στον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης της μουσουλμανικής κοινότητας στην τοπική κοινωνία είχαμε φτάσει σε πολλά σημεία συγκλίσεων. στο πόρισμα που κατέθεσε η κυρία Μπακογιάννη έχουν καταγραφεί προτάσεις και έχουν γίνει αποδεκτές και άλλες δεν έχουν γίνει δέκτες. *

[*ΣΗΜΕΙΩΣΗ KOMOTINIPRESS: Ως προς την αναφορά για μουσουλμανική κοινότητα εντύπωση δημιουργεί ότι γίνεται η χρήση του στα κείμενα των ιστοσελίδων ΜΕΘΟΡΙΟΣ και ΔΩΔΕΚΑΜΕΜΙΑ τα οποία αναπαράγουν το δελτίο τύπου του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ ΕΒΡΟΥ χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο για το αν πρόκειται για απόδοση της ομιλίας ή του νοήματος των λεγομένων του κ. Γ. Κατρούγκαλου. Εκτός κι αν κάποιος ή κάποιοι λειτουργούν ως ιερομάντεις για τα μελλούμενα ή προετοιμάζουν το έδαφος για άλλου είδους σενάρια.Να επισημανθεί ότι η γενικευμένη χρήση του όρου “τουρκική κοινότητα “στην Θράκη τόσο στα διεθνή fora όσο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή είναι ένα ακόμη βήμα που θέτει τα ιδεολογικά και πολιτικά θεμέλια για να μετατραπεί η Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης σε ” στρατηγική μειονότητα” και “μοχλό αποσταθεροποίησης” της Ελληνικής Κυριαρχίας. Και με άλλη αφορμή έχουμε επισημάνει τη νέα τακτική του μουσουλμανικού τουρκόφρονου παραϊερατείου που ακολουθώντας το “δόγμα Τσαβούσογλου” αναβάθμισε την “μειονότητα” σε “κοινότητα”.]

Ερωτηθείς για τον τρόπο εκλογής των Μουφτήδων από τη βάση της μειονότητας και την αντίδραση των 4 Μητροπολιτών της Θράκης ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Μου κάνει εντύπωση η συζήτηση αυτή. Δυο από τους Μητροπολίτες που συνυπογράφουν την επιστολή είχαν ζητήσει να με δουν μετά από την συμμετοχή τους στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Τους είχα δείξει το πόρισμα στο οποίο κατέληγε μέχρις εκείνη τη στιγμή η συναίνεση στο εσωτερικό του προεδρείου (στα θεσμικά υπήρχε μια σύγκλιση) και δεν υπήρξε αυτή η έντονη αντίδραση που είδα στην επιστολή. Και ο λόγος που δεν υπήρξε είναι πολύ απλός. Ποτέ δεν προτείναμε στην Επιτροπή στο πλαίσιο αυτής της σύγκλισης άμεση εκλογή Μουφτή όπως βλέπω να διακινείται και πρόσθεσε: «Τί είχαμε θέσει ως κοινό στόχο; Η επιλογή του Μουφτή να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να έχει και την αποδοχή της μειονότητας. Αυτό είναι προφανές. Δεν μπορεί να έχουν ένα θρησκευτικό ηγέτη που να μην είναι της αποδοχής τους. Για αυτό είχαμε προτείνει την πρότασή του και τελική επιλογή από τον Υπουργό Παιδείας από ένα ευρύτερο σώμα, το οποίο και να μην ελέγχεται από κανέναν εξωτερικά και καταλαβαίνετε τι λέω- και να έχει την αποδοχή της μειονότητας. Αυτή ήταν η πρόταση στην οποία υπήρχαν συγκλήσεις στην οποία είχαμε συμφωνήσει στο Προεδρείο και αυτό σε γενικό βαθμό αποτυπώνεται και στο πόρισμα της Επιτροπής».

Είναι δύσκολο να είναι ομόφωνο το πόρισμα. υπάρχουν πολιτικές διαφορές. για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλει την παρέμβαση του δημοσίου και τη συμμετοχή του. όπως για παράδειγμα δείτε τι έγινε με τη ΔΕΗ. Εμείς θέλουμε βασικά δίκτυα και υποδομές να είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Υπάρχει διαφορετική άποψη για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, εμείς θέλουμε την μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συμπλήρωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι παραγωγικοί φορείς πρέπει να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο και τα πολιτικά κόμματα ανάλογα με τη φιλοσοφία και των πολιτικών της ανατολής μου θα καταθέσουν τις προτάσεις».

«Η Ευρώπη πρέπει να έχει μία στρατηγική αυτονομία στην άμυνά της. Δεν θεωρούμε πρόβλημα την παροχή διευκολύνσεων σε πολεμικά πλοία στα λιμάνια και σε αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Γαλλίας για την υλοποίηση της συμφωνίας. Αν αυτές οι διευκολύνσεις πάρουν άλλο χαρακτήρα θα πρέπει να έρθει καινούργια συμφωνία στη Βουλή».

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Έβρου

Ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφθηκε επίσης και το Επιμελητήριο Έβρου στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών που κάνει ενόψει της έκδοσης της πορίσματος της Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με το Επιμελητήριο -μαζί με τον Πρόεδρο κ.Τοψίδη- να τάσσεται υπέρ μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, η οποία να άπτεται των τοπικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων. Το Επιμελητήριο Έβρου, άλλωστε, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς την Διακομματική Επιτροπή, από την εποχή που γινόταν η σχετική διαβούλευση.

(ertnews,, syrizaevrou.blogspot.com/,dodekamemia, methorios,e-evros)

 

 

Αρθρογράφος