Ποιός συμβουλεύει τον κ. Αλ. Τσίπρα;

8 Μαΐου 201922:19

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η διαδικασία αξιολόγησης των ευρημάτων και των παραγωγών τους αναφορικά με την δραστηριότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού και το εξαγγελθέν “πακέτο μέτρων” οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κοινή γνώμη, χωρίς την επιρροή κακόβουλων μηχανισμών και εξωγενών παραγόντων, αντέδρασε άμεσα, με μία συγκρατημένη διάθεση αποδοχής αλλά με θετικό συναίσθημα.

Εφαρμόζοντας την ίδια μεθοδολογία αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Αλ. Τσίπρα στην Ξάνθη (απομόνωση fake profiles, bots και trolls, καταγραφή αρχικής αίσθησης, “μέτρηση” αντικτύπου) καταλήξαμε στην ποιοτική αξιολόγηση 1.131 αναφορών που περιέχονται σε 589 ειδησεογραφικές αναφορές, 102 αναφορές ιστολογίων, 73 αναρτήσεις facebook και 364 μηνύματα twitter, εντοπίζοντας ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα από τα οποία προκύπτουν εύλογα αναλυτικά ερωτήματα.

Το πιο ενδιαφέρον “εύρημα” εντοπίζεται στην ανάρτηση του κ. Σωκράτη Ξυνίδη ο οποίος αναφέρει σχετικά ότι “Ο Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης είναι τόσο ΑΣΧΕΤΟΣ; Στέλνει τον Τσίπρα να μιλήσει σε χώρο που αποτέλεσε σημείο τριβής με τους πολίτες της μειονότητας; Στέλνεις τον πρωθυπουργό να μιλήσει σε γυμναστήριο που χτίστηκε πάνω σε μουσουλμανικο νεκροταφείο; γιατί έτσι τότε θέλησε η συντηρητική δημοτική αρχή;” γεγονός που δημιούργησε σειρά αντιδράσεων χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρνητικές αναφορές για τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από χρήστες που προέρχονται -κυρίως- από το χώρο της μειονότητας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του κ. Αμπντουλαχίμ Ντεντέ ο οποίος επιβεβαιώνει την “αποκάλυψη” του κ. Σ. Ξυνίδη ότι υποδηλώνει “πράξη ασέβειας” η ομιλία του Πρωθυπουργού στο κλειστό γυμναστήριο του Ευμοίρου μικρής χωρητικότητας και μάλιστα στην έναρξη του Ιερού Μήνα των Μουσουλμάνων. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει πράγματι κτισθεί σε απαλλοτριωθείσα έκταση μουσουλμανικού νεκροταφείου και είχε προκαλέσει την αντίδραση του τοπικού πληθυσμού. Και όσο κι αν επελέγη ο συγκεκριμένος χώρος για να φανεί ότι ο Πρωθυπουργός “γεμίζει” αίθουσες προκαλεί ωστόσο το λαϊκό (συν)αίσθημα της μειονότητας η κίνηση αυτή και μάλιστα στην αρχή του Ραμαζανιού.

Εφόσον τα παραπάνω ισχύουν, ο γνώστης των “minorities’ ethics” διερωτάται για την ταυτότητα των διοργανωτών της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Ξάνθη η οποία -ανεξάρτητα από την κομματική/πολιτική διάστασή της- με την συγκεκριμένη αστοχία δύναται να δημιουργήσει σειρά αρνητικών εξελίξεων ξεκινώντας από την απώλεια ψήφων για το κυβερνόν κόμμα με πιθανή κατάληξη την δημιουργία ενός νέου αφηγήματος που θα χρησιμοποιηθεί από εξωχώριους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που δυναμιτίζουν την ενίσχυση της εσωτερικής κοινωνικής συνοχής;

Άραγε, οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι δεν γνωρίζουν τις ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες του τοπικού στοιχείου και δεν ήρθαν σε προηγούμενη συνεννόηση με την τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης; Ποιός είχε την ευθύνη για το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη; Ζητήθηκε η γνώμη του δραστήριου υφυπουργού κ. Στάθη Γιαννακίδη ή του προβεβλημένου βουλευτή κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ο οποίος άλλωστε γνωρίζει και τα σχετικά θέματα; Η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τα κλιμάκιά τους στην περιοχή διατηρούν το θεσμικό τους γνωμοδοτικό/συμβουλευτικό/ενημερωτικό ρόλο ενημερώνοντας τον πολιτικό προϊστάμενό τους (ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε μέχρι πρότινος και το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ); Διασφαλίσθηκε όσο έπρεπε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού ώστε να μην καταλήξει σε “φιάσκο” βλάπτοντας κατ’επέκταση ΟΧΙ τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον ΘΕΣΜΟ του Πρωθυπουργού και την Ελληνική Πολιτεία που σε καθημερινή βάση δημιουργεί ευρωπαϊκές προοπτικές για το μέλλον των σύνοικων στοιχείων στην περιοχή; Μήπως εν τέλει κάποιοι προσπαθούν να εκθέσουν “επικοινωνιακά” τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση αποδυναμώνοντας κατ’επέκταση την διαπραγματευτική ισχύ της Χώρας σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο;

Αναμένονται απαντήσεις…

Αρθρογράφος