Covid19, νταούλια και”νεοθωμανικό πολιτικό ισλάμ”

29 Απριλίου 202008:58

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 είχαμε διαπιστώσει ότι “Συνεχίζεται ο υβριδικός πόλεμος εντυπώσεων της Τουρκίας στην Θράκη χωρίς ελληνικά αντίμετρα” και στις πρώτες ημέρες του 2020 τονίζαμε με έμφαση ότι “Το τουρκικό κράτος στηρίζει τις δομές του πολιτικού ισλάμ στην Θράκη” για να συνεχίσουμε τις αναφορές μας στην προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον (απελθόντα) Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε κάθε αναφορά μας τονιζόταν ο ρόλος του αναδυόμενου πολιτικού Ισλάμ και ιδιαιτέρως των μηχανισμών του Αχμέτ Μετέ, στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου που διεξάγεται στην Ελληνική Θράκη.

Παρατηρώντας τις παράπλευρες εξελίξεις σχετικά με την πανδημική νόσο Covid19 αναδείξαμε εξ’αρχής πτυχές της (νέας) “διπλωματίας του Covid19”, παρατηρώντας τις αδυναμίες της ελληνικής Πολιτείας και των ΟΤΑ να λειτουργήσουν συντεταγμένα και πολύπλευρα στην ΠΑΜΘ , καθώς από την αρχή της πανδημικής κρίσης δεν υπήρξε σχεδιασμός για την ενημέρωση των θρησκευτικών μειονοτήτων της Θράκης για θέματα κορωνοϊού.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τα αθηνοκεντρικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να ασχολούνται με (γνωστά και υπαρκτά) “ξαναζεσταμένα” θέματα όπως ο ρόλος της ΜΙΤ, οι ενδομειονοτικές διαμάχες και ο ρόλος των “προβεβλημένων” πολιτικών της μειονότητας στις τρέχουσες εξελίξεις.

Κατά την δική μας , ωστόσο, εκτίμηση, η ελλειμματική διαχείριση (κι όχι μόνον επικοινωνιακή) ζητημάτων που άπτονται της αντίληψης για την φύση της υγειονομικής απειλής στους κόλπους της μειονότητας, έδωσε μία ακόμη ¨ευκαιρία” στους κύκλους του τοπικού πολιτικού ισλάμ να εκθέσουν την Ελληνική Πολιτεία!

Κατ’αρχάς το πρόβλημα ξεκίνησε με τις περίφημες ψευδείς βεβαιώσεις μετακίνησης των ψευδοιμάμηδων (αυτών δηλ. που δεν έχουν διορισθεί από την οικεία Μουφτεία) τις οποίες ΕΝΤΟΠΙΣΕ η ΕΛ.ΑΣ και ΕΠΕΒΑΛΕ τα αντίστοιχα πρόστιμα, αλλά με εντολή ή συνδιαλλαγή της “ανωτέρας αρχής” με τοπικούς πολιτικούς ταγούς αυτά ακυρώθηκαν. Να μην ξεχνάμε ότι ψευδής βεβαίωση από ψευδοιμάμη αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα!

Στη συνέχεια προέκυψε το ζήτημα με την άνιση μεταχείριση σε βάρος των Χριστιανών της Ελληνικής Θράκης καθώς οι μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής δεν υφίστανται στο Ραμαζάνι τους περιορισμούς που υπέστη η χριστιανική πλειονότητα κατά τον εορτασμό του Αγίου Πάσχα. Ιδιαιτέρως προκλητική ήταν εδώ η στάση του υποστηριζομένου από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού από τα Αρριανά κ. Ερδέμ Χουσεΐν που με ανάρτησή του στο facebook (!) ενθάρρυνε την παραβίαση των μέτρων κατά του Covid19 και διένειμε και υπόδειγμα βεβαίωσης σε νταουλτζήδες που θα ειδοποιούσαν (κυρίως σε οικισμούς και χωριά) τους πιστούς κατά το “εθμικό δίκαιο” του Ραμαζανιού. Κι εδώ μία “υπερβατική αρχή” τοπικών διαστάσεων με διαύλους επικοινωνίας (?) με την κεντρική εξουσία επέβαλε την “ατιμωρησία” κοιτώντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος!!!

Οι Άνθρωποι των Συνόρων δεν έχουν πλέον αμφιβολίες για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, αν και δεν φαίνεται αυτό να γίνεται αντιληπτό και από τις όποιες κυβερνητικές υπηρεσίες (αν υπάρχουν) και κυρίως να το εντάσσουν στην στρατηγική του προαιώνιου εχθρού: ο Τούρκος Πρόεδρος, εν μέσω πανδημίας, με 110.000 περίπου κρούσματα και 2.800 νεκρούς (επίσημα στοιχεια), με την οικονομία να κλυδωνίζεται και αρκετά μέτωπα ανοιχτά, εξουδετερώνει τους εσωτερικούς του εχθρούς φυλακίζοντας μέχρι και 410 απλούς πολίτες για αναρτήσεις στο facebook ενώ αναπτύσει μία “φιλανθρωπική διπλωματία” διαφημίζοντας και το τουρκικό σύστημα υγείας!

Η Αγκυρα έχει ήδη αποστείλει ιατρικές προμήθειες σε 55 χώρες περιλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, του Ιράν, της Κίνας και άλλων στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Αφρική. Τον περασμένο μήνα έστειλε 500.000 τεστ κιτ για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Η σιωπηλή και διαλλακτική στάση των ελληνικών αρχών απεναντι στην παραθρησκευτική δράση των ερντογανικών κύκλων στην Ελληνική Θράκη, πρέπει , άραγε, να θεωρηθεί κι ως επιδοκιμασία ή /και αποδοχή της άποψης που εξέφρασε ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, περί κορονοϊού και ομοφυλοφιλίας; Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος:

«Εάν υπάρχει ένας θεσμός στη χώρα μας που πρέπει να μιλάει για το Ισλάμ, είναι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων. Αυτό δεν είναι ζήτημα που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας. Αυτό που είπε είναι αλήθεια μέχρι τέλους. Η επίθεση προς τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων αποτελεί επίθεση και προς το κράτος. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρεμβαίνοντας στη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά το κήρυγμα του αρχι-ιμάμη για τη σύνδεση κορονοϊού και ομοφυλοφιλίας.

Αναζητείται η ατζέντα της ΝΔ στην Ελληνική Θράκη!

Αρθρογράφος