Με άμεση ή έμμεση εκλογή οι νέοι Μουφτήδες της Θράκης;

2 Αυγούστου 201820:11

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πριν από δύο περίπου χρόνια, είχαμε επισημάνει ότι τα «μαλακά σύνορα» και οι «παράλληλες δομές» που αναπτύσσονται επιβάλλουν την ανάδειξη μιας νέας θρησκευτικής ηγεσίας της μουσουλμανικής μειονότητας.Είχαμε δε επισημάνει τότε:

«Θα ήταν λάθος, όμως, οι όποιες αλλαγές στη νόμιμη θρησκευτική ηγεσία της περιοχής να γίνουν κάτω από την πίεση διπλωματικών και πολιτικών συναλλαγών ή τοπικών ψηφοθηρικών πρακτικών όπως έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια.  Ας μην ξεχνούμε ότι ο Μουφτής ως θρησκευτικός αρχηγός καλείται να αντιμετωπίσει τον έντονο εθνικιστικό λόγο που αναπτύσσουν με τη δράση τους οι «ψευτομουφτήδες» των οποίων η πολιτική εμπλοκή με εξωχώρια κέντρα είναι δεδομένη και εξακριβωμένη.

Το σίγουρο είναι ότι σε περιόδους ιστορικών μετασχηματισμών η δημιουργία παράλληλων δομών (θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, οικονομικών κοκ)  όσο κι αν ελέγχονται στενά από τις κρατικές δομές που επαγρυπνούν μπορεί να πυροδοτήσει ανεπιθύμητες εξελίξεις όπως αυτές στη Γλαύκη ενώ τα κράτη που μπορούν να βρεθούν με «πορώδη» ή «μαλακά» σύνορα μπορούν να μετατραπούν σε πεδίο δράσης  ανεξέλεγκτων κατά τόπους  δυνάμεων όπου απαιτείται η κινητοποίηση δυνάμεων επιβολής και καταστολής πιθανών εξεγέρσεων.»

Στο μεσοδιάστημα που ακολούθησε, προωθήθηκε ως κεντρική ιδέα  η αλλαγή του Ν. 1920/1991 σύμφωνα με τον οποίο οι μουφτήδες διορίζονται (με προεδρικό διάταγμα) από την ελληνική Πολιτεία – απόφαση που ήταν αποτέλεσμα της κρίσης που ξέσπασε το 1990 όταν η μειονότητα αποφάσισε να προχωρήσει σε άμεση εκλογή μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή με τη συνδρομή ακραίων κύκλων της μειονότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η βασική σκέψη ήταν ένα είδος «έμμεσης» εκλογής μέσω ενός εκλεκτορικού σώματος και όχι μέσω άμεσης και καθολικής ψηφοφορίας που θα άνοιγε σοβαρά πολιτικά ζητήματα.

Σήμερα φαίνεται ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εκλογή μουφτήδων στην Θράκη από την ίδια τη μουσουλμανική κοινότητα χωρίς τον έλεγχο του κράτους, κάτι που αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την ελληνική πλευρά, και προς αυτή την κατεύθυνση προχώρησε την Τετάρτη η κυβέρνηση εισπράττοντας και τα θετικά σχόλια του τουρκόφωνου τύπου της περιοχής.προκαλώντας τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα σε όσους ισχυρίζονται ότι ανάβει το “πράσινο φως” στους ψευτομουφτήδες. 

Και αυτό καθώς κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των σημερινών νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

Η τροπολογία που προβλέπει οι μουφτήδες να συνταξιοδοτηθούν ως δικαστικοί, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις». Όπως αναφέρεται «οι υπηρετούντες Μουφτήδες και Τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας, συνεχίζουν να υπηρετούν και να ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντά τους για ένα διάστημα μέχρι δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος επιλογής των Τοποτηρητών ή των νέων Μουφτήδων. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην εκπλήρωση της αρχής της συνέχειας στη δημόσια υπηρεσία της Μουφτείας.»

Το πράσινο φως στην τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των Μουφτήδων στα 67 έτη, έδωσε το α΄ θερινό τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Υπέρ της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΑΝΕΛ.«Παρών» δήλωσαν, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και το Ποτάμι.Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν κατά της τροπολογίας.

Η  Ένωση Κεντρώων, ζήτησε να ενημερώσει η κυβέρνηση, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Γνωρίζουν και οι πέτρες τι κάνουν οι άνθρωποι του προξενείου στην Κομοτηνή, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα και ξεδιάντροπα τη δράση των ψευτομουφτήδων, εγκλωβίζοντας τη μουσουλμανική κοινότητα και δημιουργώντας πολλά σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης, και σχολίασε: «Γνωρίζοντας τη μεγάλη ανοχή που δεκαετίες δείχνει η χώρα μας, απέναντι στην επιθετική και κακόβουλη δράση του προξενείου, σκέφτηκα πως οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν πριν από λίγες ημέρες, θα πρέπει να έχουν κάνει κάτι πολύ χειρότερο από αυτό το οποίο κάνουν μέχρι σήμερα οι Τούρκοι…».

Ο βουλευτής κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας, ότι χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς πρόβλεψη για την επόμενη μέρα, καταθέτει διατάξεις για τη θητεία των Μουφτήδων, και γι’ αυτό η Ένωση Κεντρώων θα τοποθετηθεί αρνητικά. «Θα έπρεπε να έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα για την επόμενη μέρα και μετά να έρθει αυτή η τροπολογία. Δεν γνωρίζουμε τι ξημερώνει για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης» είπε ο βουλευτής.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε τουρκόγλωσσο προεκλογικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κυκλοφορήσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές  διαγράφονταν οι βασικές αρχές που διέπουν διαχρονικά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με  τα μειονοτικά δικαιώματα:

 

ΣΥΡΙΖΑ και Μειονοτικά Δικαιώματα

 1. Στο πλαίσιο ελευθερίας του «Εθνικού» και «Συλλογικού Αυτοπροσδιορισμού» εφαρμογή αποφάσεων της ΕΔΑΔ σχετικά με τα σωματεία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης
 2. Επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων.

Παροχή της ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας σκέψης στα πρόσωπα που θεωρούν ότι ανήκουν στην μειονότητα

Παροχή στα πρόσωπα που θεωρούν ότι ανήκουν σε μια εθνική μειονότητα, δυνατότητα δημιουργίας και χρήσης δικών τους ΜΜΕ

Δικαίωμα ελεύθερης χρήσης γλώσσας για της μειονότητες σε όλο «Ιδιωτικό» και Δημόσιο τομέα.

Ειδικά για την μειονότητα της Θράκης

 1. Κατάργηση της αρμοδιότητας ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ για τα θέματα που αφορούν τη μειονότητα και μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών
 2. Άμεση και αυτοδίκαιη επαναχορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους στερήθηκαν με άρθρο 19 του κώδικα ιθαγένειας
 3. Χορήγηση τίτλων για χωράφια και τα σπίτια στους κατοίκους του ορεινού όγκου
 4. Προσανατολισμός της ποσόστωσης του 0,5% του άρθρου 23 του Ν. 3647/08 για πρόσληψη στο δημόσιο για τα μέλη της μειονότητας

Για την εκπαίδευση

 1. Δικαίωμα στη μειονότητα για δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων
 2. Δημιουργεία Παιδαγωγικού Τμήματος Τουρκικής Γλώσσας στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και ΔΠΘ. Ελεύθερη χρήση της Τουρκικής γλώσσας σε όλες τις εκδηλώσεις
 3. Κατάργηση του νόμου Ιεροδιδασκάλων και δικαίωμα εκλογής Μουφτή
 4. Κλείσιμο των 2 Ιεροσπουδαστηρίων και η μετατροπή τους σε επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ)
 5. Διορισμών δασκάλων τουρκικής για τους μουσουλμάνους Τούρκους μαθητές στην Αθήνα.

Για τις θρησκευτικές μειονότητες

 1. Κατάργηση της υποχρεωτικής πρωινής προσευχής
 2. Κατάργηση του σημερινού μαθήματος Θρησκευτικών και η αντικατάσταση του από μάθημα «Φιλοσοφίας Θρησκειών»
 3. Θέσπιση υποχρεωτικού πολιτικού γάμου για όλους τους πολίτες μαζί με το θρησκευτικό γάμο.

Στην πολιτική ανάλυση, εκτιμάται η συνέπεια έργω-λόγω, και στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη «τηρεί τα υπεσχημένα» κάτι που επικροτείται και από την πλευρά της μειονότητας. Η αλλαγή, ωστόσο, εκτιμάται πως θα δημιουργήσει προβλήματα στη μειονότητα που θα γίνουν άμεσα ορατά, κυρίως για τον καθαυτό ρόλο που διαδραματίζουν οι μουφτήδες στη Θράκη. Η αντικατάσταση των δύο προσώπων που χαίρουν εκτίμησης ακόμη και έξω από τη μουσουλμανική μειονότητα αναμένεται πως θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

Ενδιαφέρον, επίσης προκαλεί η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου των ΑΝ.ΕΛ. κ. Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος στο twitter ανέφερε ότι: «Οι ΑΝ.ΕΛ. στην τροπολογία για τις μουφτείες διασφάλισαν το θεσμικό κύρος του μουφτή και μετά τη συνταξιοδότησή του, με ενεργό, αναβαθμισμένο ρόλο, αναγνωρίζοντας την χρόνια προσφορά του και το διεθνές κύρος του. Εκλογή μουφτή δεν μπορεί να υπάρξει»

Η Νέα Δημοκρατία, ήδη από τις 18 Ιουλίου 2018 παρακολουθεί στενά την όλη υπόθεση όταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος και στελεχών που ασχολούνται με τα εθνικά μας θέματα (πρώην υπουργούς, πρέσβεις κ.λπ.) προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερη έμφαση στην  ενημέρωση που φτάνει καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος από την περιοχή της Θράκης. Στην ΝΔ υποστηρίζουν οτι η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να κάνει το χατήρι του Ερντογάν για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος στην εκλογή μουφτήδων θεωρώντας ότι αυτό γίνεται με την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει στις προσεχείς εκλογές τις ψήφους της μειονότητας.

Ωστόσο, η τοπική κοινωνία δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο και δείχνει εδώ και χρόνια πως οι σχέσεις ανάμεσα στα σύνοικα στοιχεία «αυτορυθμίζονται» με την τοπική πολιτική ηγεσία εδώ και χρόνια να βρίσκεται σε σχέση συνδιαλλαγής με τις «παράλληλες δομές» και να ανέχεται τις πρακτικές του ανερχόμενου πολιτικού ισλάμ και των ντόπιων εκφραστών του, απαξιώνοντας ταυτόχρονα και τις επίσημες και νόμιμες δομές των Μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.

Αναιμική είναι και η αντίδραση των επισήμων Μουφτειών καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κάποιο υπόμνημα ή διαμαρτυρία για τον τρόπο που καταργούνται και εξωθούνται σε πρόωρη παραίτηση οι Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής.

Τέλος, το βασικό ερώτημα που διαχέεται έχει να κάνει με το αν οι νέοι Μουφτήδες θα εκλεγούν έμμεσα από σώμα εκλεκτόρων ή άμεσα από τον λαό της μειονότητας;

Αρθρογράφος