Οι “Σαμουράϊ” που θα σώσουν την Θράκη

4 Νοεμβρίου 202020:43
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η ιστορία των χωρικών που χρειάζονται την βοήθεια επτά Ρονίν, επτά δηλαδή Σαμουράϊ που έμειναν χωρίς αφέντη, για να γλιτώσουν από τους άρπαγες ληστές που λυμαίνονται την περιοχή, προηγήθηκε των “Επτά που ήταν υπέροχοι” μέχρι και των γνωστών χολυγουντιανών “Αναλώσιμων”.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι μας προέκυψε και εσχάτως η “Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης” που θα μας σώσει από τον (απροσδιόριστο) κακό.. Βεβαίως, από τον περασμένο Φεβρουάριο οι Θρακιώτες σώθηκαν μόνοι τους με την γνωστή τεχνογνωσία , αλλά αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο για την μακραίωνη Ελληνική Ιστορία.

Στην παρούσα φάση, η Κυβέρνηση της ΝΔ αφού έχασε την ευκαιρία να διαμορφώσει μία δική της ατζέντα για την περιοχή και επειδή η “Μάχη του Έβρου” απέτρεψε τις όποιες φανερές ή κρυφές συναλλαγές στα πλαίσια του “ελληνοτουρκικού διαλόγου” με τον “ανοιχτόκαρδο κι ευγενή Ερντογάν” αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πολυκεντρικό σύστημα διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν στην Θράκη με την ταυτόχρονη εφαρμογή πρακτικής μυστικής και παράλληλης διπλωματίας.

Οι αστοχίες στη διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή της ΠΑΜΘ προσετέθησαν σε μία σειρά άλλων καταστάσεων που καταδεικνύουν την αδράνεια νευραλγικών κρατικών υπηρεσιών οι οποίες φαίνεται (εκ των υστέρων) ότι δεν μετέφεραν (κι εξακολουθούν μέχρι τις μέρες μας) στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση την πραγματική εικόνα της περιοχής. Άλλωστε είναι γνωστές οι αιτιάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας προς τα τοπικά κλιμάκια ορισμένων κρατικών υπηρεσιών για την απουσία πληροφόρησης ΠΡΙΝ τα γεγονότα του Μαρτίου.

Την 26η Σεπτεμβρίου η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με την ιδιότητα της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για την Θράκη, επισκέφθηκε την Κομοτηνή, όπου μπορεί τις εντυπώσεις να έκλεψε η αποχώρηση – διαμαρτυρία του Δημάρχου Κομοτηναίων κ.  Ιωάννη Γκαράνη από την σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, ωστόσο προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσαν άλλες δύο κινήσεις της κ. Μπακογιάννη.  

Από τη μία η απαξίωση του θρησκευτικού ηγέτη των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής, Τοποτηρητή της Μουφτείας Κομοτηνής Δρ. ΤζιχάτΧαλήλ, ο οποίος έκανε στο πανελλήνιο με την δημόσια δήλωσή του σχετικά με την Αγία Σοφία, όπου ευθαρσώς είχε αναφέρει ότι «Η Αγία Σοφία χτίστηκε για να είναι και είναι ένας Χριστιανικός ναός και έτσι πρέπει να παραμείνει», μια δήλωση που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, η οποία σε όλα τα επίπεδα επιδιώκει την απομάκρυνση του Τοποτηρητή ως  παραδειγματισμό  στους λοιπούς φιλήσυχους μουσουλμάνους της Θράκης.

 Παρόλα αυτά η κ. Μπακογιάννη επέλεξε να συναντήσει μόνο τον μητροπολίτη και στη συνέχεια  το προεδρείο του απόλυτα τουρκοελεγχόμενου «Σύλλογου  Επιστημόνων Μειονότητας»,  αλλά και τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, κ. ΣελήμΙσά , ο οποίος παρόλο που διαχειρίζεται έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενημέρωσε πως η Διαχειριστική έχε πολλά «βάρη», όπως ανέφερε και η κ. Μπακογιάννη.

Δεν είναι γνωστό αν αυτές οι κινήσεις ήταν επιθυμία της ίδιας, πρωτοβουλία συνεργατών της ή εισηγήσεις διάφορων golden boys των αρμόδιων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη Θράκη, πάντως όχι μόνο σχολιάστηκαν αρνητικά, αλλά προκαλούν και προβληματισμό, ιδίως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο Erdogan απειλεί καθημερινά τη χώρα μας.
 

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο έμπειρος Ευρ. Στυλιανίδης μέσω διαρροής στον φιλικό προς αυτόν τύπο άφησε να διαφανεί διακριτικά , δέκα (10) μέρες μετά, η επιμονή του παρούσης της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, να γίνεται η διδασκαλία μαθημάτων “στις γλώσσες καταγωγής των μαθητών“.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 16/10/2020 συζητήθηκε στο 4ο τμήμα του Αρείου Πάγου η υπόθεση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» υπερασπιστές της οποίας τάχθηκαν οι τρεις Έλληνες βουλευτές  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρχάν Μπαράν και σε τρεις μήνες περιμένουμε την απόφαση..

Μετά την κ. Μπακογιάννη, στις 16-18/10/2020 ακολούθησε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Θράκη ο οποίος , όμως,  περιορίσθηκε στις Φέρες και δεν μετέβη στον Πόρο, στο Μελισσοκομείο, στο Δέλτα ούτε καν στην μακέτα που είχε στηθεί μην τυχόν και δυσαρεστηθούν οι βάρβαροι γείτονες..Δεν συναντήθηκε ως ώφειλε με τους πραγματικούς ντόπιους ήρωες της Μάχης του Έβρου αλλά προσπάθησε να καλύψει τα κενά που άφησε η προηγούμενη επίσκεψη της (αδελφής του) κ. Ντ΄. Μπακογιάννη σχετικά με το κλείσιμο του Στρατοπέδου στον Προβατώνα. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στα Εθνικά Θέματα και χάθηκε μία ευκαιρία για να ανυψωθεί το τοπικό φρόνημα έστω και κινήσεις δημοσίων σχέσεων και να περιορισθεί η πρωθυπουργική παρουσία σε μία απλή επίσκεψη με ξενάγηση στην Σαμοθράκη.

Μετά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ακολούθησε την 21/10/2020 η επίσκεψη του διπλωματικού κλιμακίου των ΗΠΑ, οι οποίοι πέραν των καθιερωμένων συναντήσεων με τους φορείς της πόλης, μετέβησαν στην Μουφτεία και συναντήθηκαν με τον Τοποτηρητή  Δρ. ΤζχιχάτΧαλήλ, ωστόσο στη συνέχεια επέλεξαν να  γευματίσουν με την Πρόεδρο του εξτρεμιστικού μειονοτικού κόμματος «ΚΙΕΦ» κ. ΤσιγδέμΑσάφογλου, το οποίο είναι εκτός της Ελληνικής Βουλής, τον Πρόεδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή, αλλά και με την εκπρόσωπο της ΠΕΚΕΜ κ. ΠερβίνΧαϊρουλά, η οποία είναι γνωστή για τις συνεχείς καταγγελίες της Ελλάδας στα διεθνή φόρα, σχετικά με τα μειονοτικά δικαιώματα.

Όπως διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “Στην συνάντηση (Αμερικανών Διπλωματών και ΚΙΕΦ) που έγινε εξετάσθηκε η γενική κατάσταση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Οι εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, ενημέρωσαν την επιτροπή των καλεσμένων, για την μη εφαρμογή από την Ελλάδα των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τους μειονοτικούς συλλόγους με πρώτη αυτήν για την ΤΕΞ, για το θέμα της ταυτότητας και των μουφτειών, για τις προσδοκίες της τουρκικής μειονότητας από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τα οικονομικά προβλήματα της μειονότητας”


 

Τελευταίος στη σειρά και σχεδόν εν κρυπτώ επισκέφθηκε την Κομοτηνή, για το διήμερο 22-23/10/2020 ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο οποίος προφανώς με εντολή του πρωθυπουργού έσπευσε να μπαλώσει τις αστοχίες της κ. Μπακογιάννη και έτσι συναντήθηκε αρχικά με τον Τοποτηρητή της Μουφτείας και στη συνέχεια πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων σχετικά με θρησκευτικά και εκπαιδευτικά θέματα, προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση για την διείσδυση  του Προξενείου όχι μόνο στα τεμένη, αλλά κυρίως στο Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής, όπου μια σειρά αστοχιών και πρωτοβουλιών από τους τοπικούς προϊσταμένους κρατικών αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίοι στα μειονοτικά στέκια σχολιάζονται περιπαικτικά ως οι “φοιτητές με τα σακίδια” το έχουν οδηγήσει ένα βήμα πριν την αγκαλιά του Προξενείου. 

Από τα παραπάνω, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιολογώντας εκ των υστέρων σειρά αστόχων κινήσεων με αποκορύφωμα την στάση της Αμερικανικής Διπλωματίας σε ό,τι αφορά στην Θράκη, έστειλε ως “πυροσβέστη” τον ΓΓ ΥΠΕΠΘ κ. Γ. Καλαντζή ενώ φαίνεται ότι κάτω απο το βάρος των εξελίξεων της πανδημικής νόσου θα μεταθέσει για αργότερα το έργο της Διακομματικής.

Όλα αυτά βεβαίως θα είχαν αποφευχθεί, εάν κι εφόσον δεν διεκδικούσε ο καθένας από τους προαναφερθέντες “Σαμουράϊ” το αλάθητο στα ζητήματα της Θράκης.Σε όλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία της πλειονότητας και τη μειονότητας, παραμένει θεατής προσδοκώντας όμως από τον Πρωθυπουργό της χώρας να υλοποιήσει την δέσμευσή του και να ασχοληθεί επιτέλους με τα ουσιαστικά προβλήματα της Θράκης, που απειλούν την ομαλή συμβίωση όλων των κατοίκων της. 

Αρθρογράφος