Βρέθηκε το μυστικό της Θράκης στους 12 σταθμούς και τις 50 επισκέψεις του Υφ. Πολιτισμού; – Η “ειδική αποστολή” του Γ. Βεζυργιαννίδη στον Ίασμο

7 Ιουλίου 202214:08

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αναζητώντας τον ” επίσημο απολογισμό” της χθεσινής επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στην Ροδόπη, “έπεσα” στην ανάρτηση του Υφυπουργού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη που επισκέφθηκε τον Ίασμο Ροδόπης μαζί με το μέλος της ΚΕ ΝΔ κ. Γιάννη Βεζυργιαννίδη.

Όπως αναφέρει στην σχετική ανάρτησή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού “Σήμερα, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τους βουλευτές Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Φωτεινή Αραμπατζή και Σπύρο Τσιλιγγίρη επισκεφθήκαμε την Ροδόπη. Ήταν η δεύτερη επίσκεψη μου στη Θράκη μετά την πολυήμερη περιοδεία μου τον Μάρτιο και για ακόμα μία φορά επιβεβαίωσα το πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα και ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής.
Σήμερα επισκέφθηκα τον Ιάσμο, όπου συναντήθηκα με τον Δήμαρχο, Μουμίν Οντέρ, συζήτησα με πολίτες και εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και ξεναγήθηκα στο Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου. Στην Κομοτηνή μεταξύ άλλων επισκέφθηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το Περπατώ, Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Περπατώ – Perpato, και το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας αξίΖΩ Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν.Ροδόπης “Άγιοι Θεόδωροι”, έναν από τους φορείς που έχουν επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για το σπουδαίο έργο που επιτελούν αξιοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει επενδύσει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Θράκης η οποία με τη σειρά της θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική άνθιση της περιοχής και την ισχυροποίησή της ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός υψηλής προστιθέμενης αξίας.”

Κομοτηνή: Τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας

Διαβάζοντας , τώρα, το δελτίο τύπου του Δήμου Ιάσμου βλέπουμε πως ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν από την επίσκεψη κατάλαβε ότι ο “Ο Πολιτισμός ενώνει, διδάσκει. Ο Δήμος Ιάσμου μαζί με τους Συλλόγους του, μέσα από ενότητα, ομοψυχία, κοινές δράσεις και δίκαιη αντιμετώπιση δίχως διακρίσεις είναι και θα είναι πρωταγωνιστής των Πολιτιστικών δρωμένων, εκδηλώσεων και εξελίξεων, όχι μόνο στην εδαφική περιφέρειά του, αλλά σε ολόκληρη τη Θράκη και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Διότι ο Ίασμος, ο Δήμος Ιάσμου είναι η πρωτεύουσα της Πολυπολιτισμικότητας των Βαλκανίων», το μήνυμα του Δημάρχου Οντέρ Μουμίν.”

Στο αντίστοιχο δελτίο τύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου μάθαμε ότι “Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τον σύλλογό μας καθώς υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά τον καθ’ύλην αρμόδιο για τον Πολιτισμό, τον Υφυπουργό σύγχρονου Πολιτισμού κ.Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Αφού ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς του συλλόγου μας, ακολούθησε μια διαφωτιστική συζήτηση τόσο για θέματα του συλλόγου όσο και για θέματα της ευρύτερης περιοχής.Το ΔΣ του συλλόγου ξεδίπλωσε όλες του τις δράσεις και επεσήμανε τον πολύπλευρο ρόλο του στα πολιτιστικά τεκταινόμενα του τόπου μας. Ο Υφυπουργός με τη σειρά του έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το Μουσείο και τα μοναδικά του εκθέματα και αφού ευχαρίστησε το ΔΣ για την υποδοχή, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους το Υπουργείο θα μπορούσε να συνδράμει το έργο του συλλόγου προκειμένου να αναβαθμιστούν και να επιτευχθούν τα μελλοντικά του σχέδια.”

Θα μπορούσε ο τίτλος του σημερινού άρθρου να αναφέρεται στις σχέση πολιτικής και πολιτισμού με ειδική αναφορά στο Ν. Ροδόπης ή ακόμη καλύτερα στην σχέση που έχουν οι πολιτικοί της Ροδόπης με τον Πολιτισμό και πως αντιλαμβάνονται την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και της Θράκης. (αυτό ας γινει θέμα μιας άλλης ανάλυσης).

Προς το παρόν προσπάθησα, κατ’αρχήν, να αντιληφθώ εάν οι συνομιλητές του κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη (και λίγο νωρίτερα της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη ) γνωρίζουν τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πολιτιστική ανάπτυξη της Θράκης που εντοπίζεται στα ακολουθα σημεία:

  • Στην υλοποίηση των έργων του Υπουργείου που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2022 η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ 21 έργα του Υπουργείου, συνολικού προϋπολογισμού 35,5 εκατομμυρίων ευρώ. Εξετάστηκαν επίσης νέα έργα τα οποία μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο επόμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
  • Στην ενοποίηση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας που αποκαθίστανται και αναδεικνύονται στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού. Τονίστηκε ότι, ενώ σε κάποια σημεία η ενοποίηση θα είναι και γεωγραφική, το σύνολο της Πολιτιστικής Διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας Οδού θα έχει ένα ενιαίο χαρακτήρα σε ψηφιακή μορφή.
  • Στη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον σχεδιασμό του προγράμματος εκδηλώσεων και παραστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Συζητήθηκε επίσης η περαιτέρω αξιοποίηση του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» στην Ξάνθη.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμώντας και την ένταξη της Ροδόπης στην μεγάλη εικόνα της πολιτιστικά αναπτυγμένης Θράκης ο υφυπουργός κ. Νικ. Γιατρομανωλάκης συνεπικουρούμενος από τον κ. Γιάννη Βεζυργιαννίδη , μέλος της ΚΕ ΝΔ, προσπάθησε και σε αυτή την επίσκεψή του ν’ανακαλύψει το “κρυμμένο πολιτιστικό μυστικό της Θράκης” στο νομό μας που δεν τυγχάνει μιας συνολικής ενοποιητικής πρότασης με συμμετοχή όλων των φορέων και των αρχών της Ροδόπης.

Στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Κομοτηνή (2/2022) το βασικό θέμα που του ετέθη ήταν το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής για το οποίο ο Υφυπουργός τόνισε ότι πρέπει ν’αποκτήσει μια δυναμική, να είναι βιώσιμο οικονομικά αλλά να έχει και ένα αποτύπωμα και πολιτιστικό και κοινωνικό στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, τότε, είχε επισημάνει ότι ο τομέας του πολιτισμού με τη σειρά του συνδέεται με τον τουρισμό, την εκπαίδευση και το λιανεμπόριο , τονίζοντας με έμφαση πως “Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι όταν δημιουργείτε ένα φεστιβάλ κάπου για κάθε ένα ευρώ παίρνεις 4 ευρώ πίσω. Οι επισκέπτες που έρχονται κάπου θα κοιμηθούν, κάπου θα φάνε, οπότε όλο αυτό έχει μια δυναμική”

Αυτό, ακριβώς, προσπάθησε και τώρα να διαγνώσει πηγαίνοντας στον Ίασμο μαζί με τον κ.Γιάννη Βεζυργιαννίδη αλλά κι επισκεπτόμενοι , επίσης και φορείς ΑμεΑ που επιτελούν σπουδαίο έργο αξιοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης, αναδεικνύοντας μία άλλη αρχέγονη δυναμική του Πολιτισμού που λειτουργεί ενωτικά και ιαματικά.

Μένει τώρα να δούμε εάν μετά από 12 σταθμούς και 50 συναντήσεις κι επισκέψεις που πραγματοποίησε ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο και την επίσκεψη ειδικής βαρύτητας που πραγματοποίησε στον Ίασμο βρήκε τις απαντήσεις που ήθελε….. Κι ακόμη, εάν οι εμπλεκόμενοι πολιτιστικοί σύλλογοι τον βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση…..

Αρθρογράφος