Το τουρκικό παρακράτος της Θράκης προσβάλλει τον Ποντιακό Ελληνισμό

20 Μαΐου 202420:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 19 Μαΐου του 1919 όταν ο Μουσταφά Κεμάλ, μετέπειτα Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων) αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα προκειμένου να ξεκινήσει την δεύτερη ιστορικά, φάση της εξόντωσης των Ελλήνων της βόρειας Μικράς Ασίας προσπαθώντας επίσης να συντονίσει την αντίσταση των Τούρκων κατά της ελληνικής στρατιάς που είχε καταλάβει πριν από μερικές εβδομάδες την Σμύρνη.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του επιστήθιου φίλου του Κεμάλ και βουλευτή του κόμματός του Falih Rıfkı Atay , όπως την διέσωσε η τουρκάλα συγγραφέας και δημοσιογράφος Ayse Hür , ο Τοπάλ Οσμάν “…καθάρισε τελείως την περιοχή του Πόντου από τους Ρωμιούς ….καίγοντας τρία σπίτια για κάθε καμμένο τουρκικό σπίτι…τους έθαβε ζωντανούς αφού μόνοι τους είχαν σκάψει το λάκκο τους; ..τους έριχνε στα καζάνια των πλοίων αντί για κάρβουνο..” Ποιός τα έκανε αυτά ο επιστήθιος φίλος και υποστηρικτής του Κεμάλ Feridunzade Osman Ağa , ο γνωστός Τοπάλ Οσμάν , στέλεχος της προδρόμου της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Teşkilât-ı Mahsusa.

Το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού συνεχίσθηκε και από την μελέτη της στρατιωτικής ιστορίας της Τουρκίας προκύπτει ότι σε μυστική συνεδρίαση της Τουρκικής Βουλής στις 22/1/2021 αποφασίσθηκε οι Χριστιανοί στις περιοχές του Πόντου 300.000-400.000 και συνολικά 800.000 στην Τουρκία (υπό τον έλεγχο της Άγκυρας) πρέπει να χρησιμοποιηθούν για εργασίες ή να πληρώσουν αντίτιμο στράτευσης 500-1000 λίρες ( Askerlik Bedeli).Μέχρι τον Μάρτιο του 1924, 353.000 Έλληνες του Πόντου έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι εκτοπίστηκαν. (βλ. Στρατής Χαραλάμπους, Τα βήματα προς την καταστροφή, σελ. 301-307 “Το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού”, Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών , Μυτιλήνη 2023 )

Την ίδια στιγμή, η παρακρατική σέκτα της Θράκης εξακολουθεί να προκαλεί το κοινό αίσθημα και να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, τιμώντας εντός ελληνικού εδάφους, στο ψευδεπίγραφο “Σπίτι του Κεμάλ” στην Θεσσαλονίκη τον αιμοσταγή Σφαγέα του Ελληνισμού.

1. Στις 16/5/2024 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου για τη Μνήμη του Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού, το χώμα που ελήφθη από τον κήπο του σπιτιού όπου (δήθεν) γεννήθηκε ο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στη Συνοριακή Πύλη İpsala από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή. στα πλαίσια της οργάνωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD) και η Περιφερειακή Διοίκηση İpsala.
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή πύλη, το χώμα τυλιγμένο με την τουρκική σημαία παραδόθηκε σε αθλητές της Κωνσταντινούπολης που συμμετείχαν στον Εορτασμό του Ατατούρκ και στον αγώνα ειρήνης.Ο Παρακρατικός Hasan Küçük, Πρόεδρος του (αλυτρωτικού) Συνδέσμου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, δήλωσε ότι το κίνημα ανεξαρτησίας που ξεκίνησε από τον Ατατούρκ στη Σαμψούντα εξαπλώθηκε κατά κύματα σε όλη τη χώρα με την επιμονή και την αποφασιστικότητα του τουρκικού έθνους και κατέληξε σε νίκη.Ο Küçük τόνισε ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία ιδρύθηκε με μεγάλη αφοσίωση παρά τα χιλιάδες μαρτύρια και τις κακουχίες και τη φτώχεια, εμπιστεύτηκε τους νέους και ότι είναι το μεγαλύτερο καθήκον και ευθύνη των νέων να προστατεύουν και να κρατούν ζωντανή αυτή την πολύτιμη εμπιστοσύνη .

2. Στις 19/5/2024 , σε σχετική εκδήλωση, , ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Serkan Gedik είπε: “Η απόβαση του προγόνου μας στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919 είναι η πρώτη σπίθα της φωτιάς ενός έθνους για την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Το μεγάλο βήμα που έγινε στις 19 Μαΐου ήταν η εγκαθίδρυση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια το 1923 ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας μας το 1966». Δηλώνοντας ότι ο Ατατούρκ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα παιδιά και τους νέους, ο Γκεντίκ τόνισε ότι τους εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την αγάπη του αφιερώνοντας την 23η Απριλίου στα παιδιά και τη 19η Μαΐου στους νέους.Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Aykut Ünal και η σύζυγός του İlayda Ünal. Μέλη του Παραρτήματος GAT Θεσσαλονίκης ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον χορό της Αβάνας που ερμήνευσε η ομάδα του Γυμνασίου Ανατολίας του Τσανάκκαλε İbrahim Bodur.

ΥΠΕΞ Τουρκίας για γενοκτονία Ποντίων: Αβάσιμοι ισχυρισμοί που προβάλλονται από ακροδεξιές ομάδες

Για αβάσιμους ισχυρισμούς που τρέφονται από ακροδεξιές ομάδες με λαϊκίστικη ρητορική έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί για τον Πόντο έχουν ως στόχο να πλήξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καλώντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι σε όσους εμποδίζουν τις επόμενες γενιές να ζήσουν με ηρεμία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

Οι ισχυρισμοί του Πόντου που διατυπώθηκαν από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα με λαϊκίστικη ρητορική το 1994, 75 χρόνια μετά τις 19 Μαΐου 1919, που δεχόμαστε ως αρχή του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι αβάσιμοι. Ο «Πόντος» είναι απλώς ένας ορισμός από την αρχαιότητα. Οι ποντιακές δραστηριότητες που εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούν προέκταση του ελληνικού σχεδίου «Μεγάλη Ιδέα». Το θέμα ουσιαστικά συνίσταται στην εκμετάλλευση μιας ιστορικής διαδικασίας που είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή Τούρκων και Ελλήνων, καθιστώντας το αντικείμενο αβάσιμων αξιώσεων.

Αυτές οι καταγγελίες στοχεύουν να βλάψουν τις τουρκοελληνικές σχέσεις και να φέρουν τα λογικά τμήματα της ελληνικής πολιτικής σε δύσκολη θέση. Οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα έχουν αποκτήσει πρόσφατα θετική δυναμική. Η προσδοκία μας από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι θα λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις προσπάθειες ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε ειρήνη και ηρεμία.

Αρθρογράφος